Resnica o nezvestobi v sedmem letu zveze

Raziskave kažejo, da se največ prevar res zgodi sedmo leto zveze, temu se pridružuje tudi večje število ločitev

1.9.2023 ob 8:10 | Foto: Jacob Lund (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resnica o nezvestobi v sedmem letu zveze

Pravijo, da je sedmo leto zveze ali zakona najbolj kritično. Kajti v tem obdobju skupnega življenja naj bi razpadlo največ partnerstev. Sedmo leto naj bi se zgodilo tudi največ prevar.

Teza izvira iz leta 1955, natančneje iz filma Sedem let skomin z Marilyn Monroe. Naslov se nanaša na zmanjšanje zanimanja za partnerja v monogamni vezi, kar nastopi po sedmih letih, prepričanje so prevzeli tudi psihologi. Pa je v njem res kaj resnice ali gre le za hollywoodsko domišljijo?

Tako pravijo podatki

V publikaciji Journal of Sex Research so objavili rezultate raziskave, v kateri je sodelovalo 312 odraslih, starih od 32 do 33 let. Vsi so bili vsaj eno leto v heteroseksualni zvezi. Med drugim so odgovarjali na vprašanje, kako močno jih mika prevara. Njihove odgovore so izvajalci primerjali z dolžino zveze ali zakona.

Sodelujoči so bili glede trajanja razmerja razdeljeni v tri skupine. V prvi so bili tisti, ki so bili v zvezi manj kot pet let, v drugi osebe, ki so bile v odnosu od šest do deset let in v tretji tisti, ki so bili v razmerju enajst let ali več.

Najmanj je prevara mikala osebe iz prve, najbolj iz tretje skupine, druga skupina je bila nekje vmes. Skratka: dlje, kot je trajala zveza, verjetnejša je bila prevara.

Vzorec varanja pri ženskah in moških ni enak. Foto: Tero Vesalainen/Gettyimages

Je pa bil vzorec nekoliko drugačen pri moških kot pri ženskah. Pri moških je privlačnost varanja naraščala z dolžino zveze. Verjetnost za varanje se je pri njih vzpenjala linearno. Pri ženskah se je oblikovala krivulja: najbolj je bila prevara zanimiva za ženske v srednje dolgih zvezah, za tiste v krajših ali daljših odnosih je bila možnost, da bodo skočile čez plot, manjša.

Na kratko so strokovnjaki zaključili, da tako moške kot ženske nekje v sedmem letu prvič zamika skok čez plot, vendar ženske sčasoma ta želja mine, moških na drugi strani ne.

Pri tem je treba opozoriti, da so sodelujoči podatke strokovnjakom posredovali sami in ni izključena možnost, da niso bili ravno pošteni. A ne glede na to izsledkom pritrjujejo še drugi dokazi.

Dejanska stopnja nezvestobe naraste v sedmem letu

Z analizo podatkov nacionalne raziskave o seksu so v Združenih državah Amerike opravili študijo, katere rezultate so objavili v časopisu Journal of Marriage and Family.

 

Z njo so med drugim iskali odgovor na vprašanje, kdaj v zakonu najpogosteje pride do varanja. Rezultati so pokazali, da je pri ženskah najvišja verjetnost za skok čez plot sedmo leto zakona ali zveze, ta se nato začne nižati. Pri ženskah, ki so bile v zvezi 20 ali 30 let, praktično ni bilo želje po varanju.

Pri moških je šlo nekoliko drugače: prvi vrh je možnost za varanje dosegla sedmo leto, nato je do 18. leta zakona ali zveze verjetnost za varanje padala in se potem znova povečala. Natančneje: največja verjetnost, da bo moški skočil čez plot, je bila 30. leto zveze ali zakona.

Ta študija je torej pokazala, da tudi pri moških zadeve niso ravno linearne in da nihajo, vendar drugače kot pri ženskah. In še, da tako moški, kot ženske doživijo sedem let skomin, le da pri moških po 30 letih zakona sledi še ena epizoda.

Tako moški kot ženske doživijo sedem let skomin.

Največ zvez razpade sedmo leto

Še ena zanimivosti, povezana s sedmimi leti: podatki ameriškega urada Census kažejo, da je največ ločitev dokončnih v osmem letu, kar nekako sovpada s časom, ko prevara za partnerja postane najbolj zanimiva. Približno eno leto namreč trajajo ločitveni postopki.

Nekaj pomanjkljivosti

  • Obe študiji sta zaobjemali heteroseksualne pare in podatki ne veljajo nujno tudi za homoseksualne.
  • Osebe so podatke podajale same in ni mogoče natančno določiti, ali ženske z leti res varajo manj ali svoje dejanje le bolj spretno zanikajo.
  • Študiji prav tako ne ločujeta sporazumne, od nesporazume ne-monogamije.
  • In še nazadnje: nobena od teh raziskav ne podaja pojasnila za dobljene rezultate oziroma ne išče razlogov za obnašanje v zvezi po sedmih letih.

Zakaj je sedmo leto tako posebno?

Lahko samo ugibamo. Nekateri trdijo, da se ljudje gibljemo v vzorcih sedmih let: po sedmih letih naj bi zamenjali službo, avto … verjetnejše je pojasnilo, da tedaj faza medenih tednov resnično mine, pokažejo se razlike in težave, odvržejo se rožnata očala in vsega skupaj je lahko preveč, da ne bi negativno vplivalo na odnos.

Nekje v sedmem letu odnosa večina odvrže rožnata očala.

Povzeto po portalu Psychology Today

Preberite še: Trije znaki, da čustveno varate svojega partnerja

Morda vas zanima tudi: 10 najpogostejših razlogov za razpad partnerske zveze


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)