Prvič pri ginekologu: Kaj te čaka in s čim se ti ni treba obremenjevati

So stvari, ki jih moraš vedeti pred prvim obiskom ginekologa.

21.5.2018 ob 5:34

ginekolog_micna.jpg

Za vsako dekle pride čas prvega obiska ginekologa. Da so redni ginekološki pregledi pomembni za ohranjanje zdravja, je povsem jasno, kljub temu pa je, zlasti pred prvim, prisotnega nemalo strahu in zadrege. Misel, da se med njim popolnemu neznancu odpre pogled na najintimnejše dele telesa je res vse prej, kot prijetna.

A ni treba, da te je strah. Če te čaka prvi obisk pri ginekologu, se nanj dobro pripravi in lažje boš premagala nelagodje. Kaj bi pred njim morala vedeti, so nanizali na portalu Self.

Začnimo na začetku: zakaj sploh obisk

Čas za prvi obisk ginekologa praviloma nastopi tedaj, ko se dekle spozna s spolnim življenjem, temu naj bi sledili redni pregledi. Zagotovo se ti bodo pred vsakim porajala prenekatera vprašanja o intimnem zdravju, povezana z menstrualnim ciklom, zaščito, možnostmi testiranja za spolno prenosljive bolezni in podobne dileme.

Vsekakor je dobro poznati konkreten razlog za obisk in ga seveda izpostaviti. "Ginekologi smo pripravljeni na vsa mogoča vprašanja, le slišati jih moramo. Praviloma si za dekleta, ki nas obiščejo prvič, vzamemo več časa in se z njimi temeljito pogovorimo o vsem, kar jih zanima," je povedala Lauren Streicher, gostujoča profesorica ginekologije in porodništva na univerzi Northwestern in dodala: "Če je pacientka dobro pripravljena, je veliko lažje razjasniti vse dileme, s katerimi se sooča."

Pri mlajših od 21 let ginekološki pregled in opravljane PAP testa ni potrebno

Ne glede na starost pacientke, v ginekološki ambulanti opravijo splošen zdravniški pregled, ki vključuje merjenje višine, tehtanje, preverjanje krvnega tlaka. Praviloma pa ginekolog pri prvem obisku ne opravi ginekološkega pregleda. Izjema so le spolno aktivna dekleta in tiste, ki imajo z reproduktivnimi organi povezane težave, denimo neredne, močne in boleče menstruacije.

Pri starejših od 21 let je ginekološki pregled skupaj s PAP testom priporočljiv. Med slednjim zdravnik s posebnim pripravkom vzame bris materničnega vratu in ga pošlje v analizo, kjer se pokažejo morebitne abnormalnosti, ki bi lahko nakazovale na raka materničnega vratu.

"Prav tako bo ginekolog morda opravil pregled dojk. Čeprav je pri mlajših ženskah tveganje za raka na tem organu nizko, je to vendarle dobra priložnost, da se prepričajo o zdravju dojk," je povedala Streicherjeva.

Kljub temu je dobro vedeti, kaj se med ginekološkim pregledom sploh dogaja

Tipičen pregled je sestavljen iz dveh delov. Prvi obsega pregled zunanjih genitaliji: sramnih ustnic, klitorisa in vaginalne odrtine. Sledi pregled notranjosti vagine in materničnega vratu, ki ga ginekolog opravi s posebnim pripomočkom, katerega ustavi v vagino in mu omogoča vpogled v notranjost nožnice vse do materničnega vratu. Sledi odvzem brisa sluznice, ki se ženskam, starejšim od 21 let odvzame vsaka tri leta, po potrebi večkrat in omogoča zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu. Če je prisotno vnetje, se vzame bris nožnice, da se odkrije povzročitelja in določi nadaljnjo zdravljenje.

"Prav ta del pregleda je za večino najbolj neprijeten in zbuja največ strahu. Vendar je ta nepotreben, saj obstajajo pripomočki različnih velikosti in strah pred bolečino je zato odveč. V kolikor se ta pojavi, nanjo opozori zdravnika," je povedala Mary Jane Minkin, porodničarka in ginekologinja z medicinske šole Yale. Z njo se strinja William Schweizer profesor ginekologije in porodništva z univerze New York in dodaja, da vse skupaj traja komaj nekaj minut.

V nadaljevanju ginekolog potipa rodila. Na ta način preveri zdravje male medenice in nožnice. Tudi ta del pregleda zbuja nemalo zadrege, a prav tako hitro mine.

Tudi brez ginekološkega pregleda zdravnik lahko predpiše hormonsko oralno kontracepcijo

Preden ginekolog predpiše oralno kontracepcijo, ne opravi vedno ginekološkega pregleda. Če ni prisotne nobene težave, lahko prvi recept izda tudi brez tega, je pa pred tem obvezen natančen posvet o morebitnih stranskih učinkih, možnostih za zanositev in  zdravstvenih tveganjih ob jemanju izbrane zaščite.

ginekolog_zdravnik_pogovor_pacientka_zdravnica.jpg

Ne zanima je/ga videz tam spodaj

Čeprav se večina obremenjuje s tem, kakšna je videti njihova vagina, samemu estetskemu vtisu ginekologi ne namenjajo nobene pozornosti. Tako ne glede dolžine sramnih dlak, kot ne glede velikosti in oblike sramnih ustnic.

"V resnici nam ni prav nič mar. Videli smo še vse in verjemite, osredotočamo se le na tisto, kar je povezano izključno z zdravjem pacientke," je povedala Streicherjeva.

Pripravljena bodi na pogovor o menstruaciji in spolnem življenju

Dobro je vedeti kdaj je nastopila in kdaj se je končala zadnja menstruacija, zato te dneve vsaj mesec dni pred pregledom beleži. Prav tako odkrito spregovori o morebitni menstrualni bolečini, krčih, močnih, nerednih krvavitvah, s ciklusom povezanih občutnih nihanjih razpoloženja, skratka o vsem, kar zadeva tvojo menstruacijo.

Imej pripravljene odgovore na vprašanja o spolnem življenju. Tu je odkritost na prvem mestu. Ginekolog te ne bo obsojal, bo pa lahko glede na spolne navade orisal tvoje spolno zdravje. "Naloga ginekologa je poslušati in pomagati, ne pa soditi. Zato je pomembno, da si v ordinaciji povsem odkrita in poštena glede tveganj, strahov in skrbi," opozarja Schweizer.

Pozanimaj se o družinski anamnezi

Zdravnik te bo zagotovo povprašal nekdanjih boleznih, operacijah in podobnih zdravniških posegih. Prav tako je dobro poznati zgodovino ginekoloških boleznih, ki so se morda pojavljaje pri bližnjih in daljnih sorodnicah. S pomočjo teh podatkov bo lahko določil najprimernejši način kontracepcije.

"Predvsem je s tega naslova priporočljivo vedeti, če je v družini prisotno povišano tveganje za krvne strdke," opozarja Minkinova in dodaja, da lahko kontracepcija, ki vsebuje estrogen,  tveganje zanje poveča tudi pri tebi.

Če cepiva proti virusu HPV nisi prejela, je na to pametno opozoriti v ordinaciji in se s cepljenjem zaščititi pred vrstami raka, ki jih izzove omenjen virus.

Ti si glavna

O tem razmisli, še preden se naročiš. Morda ti bo prijetneje, če te bo v ordinaciji pričakala zdravnica. Zato se pri naročanju pozanimaj o možnostih in izberi sebi najboljšo. Ob obisku povej, da si na pregledu prvič, morda ti bo lažje, če te bo spremljal nekdo, ki mu zaupaš. Partner, bližnja prijateljica, mama.

"Res je, da je naloga zdravnika poskrbeti, da bi bilo pacientki kar najbolj prijetno, vendar lahko za to največ stori sama," meni Minkinova.

Bodi pripravljena na povratni klic

V kolikor bo zdravnik med pregledom opravljal teste, te bodo po nekaj dneh iz ordinacije poklicali ter ti predstavili izvide. "Pri testih za spolno prenosljive bolezni so rezultati znani v nekaj dneh, pri PAP testu praviloma po dveh tednih," razlaga Minkinova.

Nekateri kadar so izvidi negativni, ne kličejo. V vsakem primeru se o praksi ordinacije pozanimaj, preden iz nje odideš domov.

Pozanimaj se o naslednjem obisku

Ginekološke preglede naj bi opravljala vsaka tri leta, lahko pa zdravnik glede na stanje predlaga pogostejše. Vsekakor se na pregled naroči, kadar se z zdravjem intime pojavijo kakršnekoli težave, meniš, da si zanosila ali da si se morda okužila s katero od spolno prenosljivih bolezni. V teh primerih nikakor ni pametno čakati na termin, ki ga je priporočil zdravnik.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)