Jesenska otožnost: 7 načinov, kako se lahko razvedrimo

Ob prehodu poletja v jesen se kaj rada pojavi sezonska otožnost in dobro je vedeti, kako se ji lahko izognete.

11.9.2022 ob 8:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jesenska otožnost: 7 načinov, kako se lahko razvedrimo

Meteorološka jesen je že nastopila, proti koncu septembra bo prišla tudi koledarska in čeprav nas vreme še razvaja s soncem bodo zagotovo prišli bolj sivi in megleni dnevi, z njimi pa tako imenovana jesenska otožnost.

Ta je posledica več dejavnikov: vremenskih sprememb, pogostejšega bivanja v notranjih prostorih, zmanjšane telesne aktivnosti, misli na slovo od poletja, vse to pripelje do slabšega počutja in razpoloženja, ki ju lahko premagate z nekaj koristnimi nasveti portala Bright Side.

1 Pojdite na jutranji sprehod

Zaradi temačnih juter bo težje skočiti iz postelje in se povsem prebuditi, rešitev v tem primeru predstavlja jutranji sprehod. Ne samo, da poviša količino energije v telesu, več energije dobijo tudi možgani.

Dokazano je, da jutranji sprehod izboljšuje delovanje možganov, saj ti z njim že zjutraj dobijo velik odmerek kisika.

A naj to, da se sprehodite zjutraj ne pomeni, da lahko na to aktivnost v drugih delih dneva pozabite.

2 Pomagajte drugim

S pomočjo drugim ne le, da boste lažje premagali sezonsko malodušje, temveč boste lažje nadzorovali tudi stres. Ena od raziskav je pokazala, da so pod znatnejšim stresom tisti, ki več denarja zadržijo zase od onih, ki ga podarjajo pomoči potrebnim.

Velikodušnost torej znatno pripomore do boljšega počutja, vendar ne zgolj v denarnem smislu.

Dokazano je, da se med zagotavljanjem pomoči drugim v možganih sproščajo hormoni endorfini, ti pa pozitivno vplivajo na zdravje in počutje ter preženejo otožnost.

3 Čim več se gibajte

Tako kot že omenjeni jutranji sprehod, vsaka telesna aktivnost pripomore k boljšemu počutju. Vseeno je, kakšno boste izbrali: tek, hojo, plavanje, pilatese, jogo, dvigovanje uteži … Vse nižajo količino stresa ter preženejo negativne misli.

4 Omislite si novo budilko

Ste vedeli, da obstajajo budilke, ki spalnico osvetlijo na enak način, kot sončna svetloba?

Narejene so namreč tako, da simulirajo sončni vzhod in nežno prebujajo iz sanj. Na njih lahko nastavite tudi zvočni alarm po lastnem okusu: naravne zvoke ali vašo priljubljeno radijsko postajo.

Način, kako prebujajo iz sanj pomaga, da se telesna temperatura počasi dvigne in da se postopoma dvigne količina kortizola kar je, čeprav je to stresni hormon, zjutraj vsekakor dobrodošla stvar.

5 Čim več se smejte

Čeprav ste ljubitelj kriminalk in detektivskih serji, za boljše počutje raje večkrat poglejte kakšno dobro komedijo in se ob njej od srca nasmejte. Smeh je pol zdravja, pravi pregovor in dober smeh, seveda tudi tisti v družbi zabavne knjige, prijateljev ali kar tako pomaga pregnati jesensko otožnost.

6 Spremenite prehrano

Večkrat si privoščite živila, ki vsebujejo vitamin D, krožnik obogatite z jedmi, bogatimi z omega tri maščobami, jejte več nemastnih virov beljakovin, pogostite se z jagodičevjem, temno čokolado in tako tudi s prehrano pozitivno vplivajte na razpoloženje.

7 Manj časa preživite pred zasloni

Več, kot se zadržujete doma, večkrat ste obdani z zasloni. Enkrat ste za računalnikom, drugič pred televizijo, tretjič imate v roki tablico, četrtič telefon.

Zato si, še preden nastopi siva jesen, zastavite cilj in omejite uporabo zaslonov, teh ne glejte med jedjo, pred spanjem in ne tedaj, ko naj bi kvaliteten čas preživljali z ljudmi, ki jih imate radi.

Raje si omislite druge dejavnosti, kot so druženje, sprehod po svežem zraku, branje knjige, meditacija, joga …

Vse je boljše, kot pretirano zrenje v zaslone, ki slabo vpliva tudi na počutje in razpoloženje ter še okrepi tesnobo, ki velikokrat nastopi, ko pride jesen.

Preberite še: Priprave na jesen: zakaj je september najboljši čas za hujšanje

Morda vas zanima tudi: Kako letni čas rojstva vpliva na vaš značaj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)