Pet živil, ki iz telesa čistijo nikotin

Na prvem mestu sta zeleni čaj in vitaminska voda, pomagajo pa tudi kivi, korenje in pomaranče.

5.11.2015 ob 10:45

shutterstock_165698147.jpg

Nedvomno se zavedate negativnega učinka cigaret in nikotina na telo. Če ste strastni kadilec ali pa ste se tej navadi pred nedavnim za vselej odrekli, si poglejte, katera živila bodo pomagala telesu, da se bo hitreje očistilo nikotina in drugih škodljivih snovi v cigaretnem dimu.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Zeleni čaj in vitaminska voda. Zaradi kajenja telo izgublja prepotrebno tekočino, organizem pa zato hitreje dehidrira. Ponovno ga navlažite z zelenim čajem. Privoščite si vsaj tri skodelice na dan. Pomagala vam bo tudi vitaminska voda. Pripravite jo iz:

shutterstock_301266530.jpg
  • vejice rožmarina,
  • na rezine narezane ene limone,
  • na rezine narezanih treh kivijev,
  • skodelice malin (lahko zamrznjenih).                            


Vse prelijte z litrom in pol vode, počakajte 12 do 24 ur in popijte preko dneva, zvečer pa si pripravite novo vodo. Oboje bo telo hkrati navlažilo, ga oskrbelo z vitamini in antioksidanti ter iz telesa odplaknilo strupene snovi.

Kivi in limona. Lahko sta sestavina prej omenjene vode, lahko pa te sadeže uživate samostojno. Oba sta bogata z vitamini A, C ter E, ki krepijo odpornost, poleg tega pa sta znana tudi po svoji antioksidativni in čistilni vlogi. Čez dan zato pojejte vsaj dva kivija, zjutraj pa si iz soka ene limone pripravite limonado.

Špinača in brokoli. Folna kislina (vitamin B9) je zelo pomembna za normalno delovanje organizma, prav tako pa telesu pomaga pri izločanju nikotina. Veliko folne kisline in tudi vitamina C, ki se izgublja s kajenjem, je v zeleni zelenjavi, zlasti v špinači in brokoliju.

shutterstock_164443763.jpg

Sveže korenje. Nikotin uničuje kožo, ta zato postane izsušena, siva in brez življenja. Če bi radi poskrbeli zanjo, jejte čim več korenja. Ta vsebuje veliko vitaminov A, K, C in B, vsi pa so glavni čistilci telesa in ključni za lepo polt. Lahko ga iztisnete v sok ali dodate solatam, ki jih zabelite s kančkom olja, večina omenjenih vitaminov je namreč topna v maščobi.

Pomarančni sok. Ta osvežujoči napitek telo navlaži in oskrbi z vitaminom C. Hkrati čisti organizem, zato si med obroki večkrat na dan privoščite sok iz dveh sveže iztisnjenih pomaranč.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)