Pet razlogov za humus

Humus - živilo, ki je osvojilo tudi Slovence.

13.3.2018 ob 5:55

humus_argeta.jpg

Humus je znano in vedno bolj priljubljeno živilo, za katerega ste gotovo že slišali. Vendar, ali veste, kaj dejansko humus je, od kod prihaja in kakšne so njegove odlike?

Humus je kremast, gost namaz z osnovo iz zmlete čičerike, ki se mu pogosto dodaja različna zelenjava. In kaj je čičerika? Zdrava in okusna stročnica z bogato hranilno vrednostjo, ki je predvsem odličen vir beljakovin.

Namaz ima bogato tradicijo, saj so ga prvič uživali že v starem Egiptu približno v 13. stoletju, prav tako pa naj bi ga v prehrano vključevale številne zgodovinske osebnosti. Za njegove prednosti so tako vedeli že v prazgodovini, pomembno vlogo v zdravi prehrani pa ima še danes. Iz Srednjega vzhoda se je v zadnjem desetletju preselil na jedilnike po vsem svetu, njegova popularnost pa je v zadnjih letih eksplodirala tudi pri nas.

Beljakovinska bomba za vsako priložnost

Ker nam za pripravo zdravih obrokov pogosto primanjkuje časa ali idej, so zelenjavni namazi iz čičerike odlična rešitev, da v prehrano enostavno vnesete več zelenjave in beljakovin. So odlična popestritev prehrane vegetarijancev, veganov, kot tudi strastnih mesojedcev. Namazi so slasten, hiter in zabaven prigrizek, tako doma kot na poti, saj jih lahko uporabite kot osnovo za zajtrk ali pa dodatek bolj kompleksnim obrokom, še posebej zabavni pa so, če jih pri druženju s prijatelji ali družino ponudite na primer kot pomako ob narezani zelenjavi in grisinih ter ustvarite osupljivo kulinarično izkušnjo. Lahko so pripravljeni iz različnih dodatkov zelenjave kot so rdeča pesa, hren, paprika, črne olive. In prav te okuse so pri Argeti združili s čičeriko in na prodajne police poslali nove zelenjavne namaze.

5 razlogov za humus

- Je odlična alternativa številnim nezdravim jedem, ki vsebujejo nezdrave maščobe in sladkor. Njegova hranila pomagajo pri uravnavanju in zniževanju telesne teže.

- Vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki so odlični za imunski sistem, preprečujejo slabokrvnost in pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju.

- Zahvaljujoč visoki vsebnosti vlaknin je odličen za prebavo in preprečuje napihnjenost.

- Znižuje lahko holesterol in tveganje za razvoj raka

- Zaradi visoke vsebnosti rastlinskih beljakovin lahko izboljša zdravje vaših kosti, mišic in kože


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)