5 preprostih stvari, ki izboljšajo spomin

Za boljši spomin in dobro delovanje možganov vključite v svoje življenje sledeče stvari.

28.5.2022 ob 5:07 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 preprostih stvari, ki izboljšajo spomin

Pomnjenje je mentalna aktivnost, s pomočjo katere naši možgani shranjujejo znanje, informacije ter izkušnje in jih, kadar jih potrebujemo, znova prikličejo v ospredje.

Gre za kompleksen, za življenje ključen proces, v katerega je vključenih več področji možganov. Zato je pomembno skrbeti za dober spomin in brezhibno delovanje malih sivih celic. Za oboje lahko poskrbite s povsem naravnimi in preprostimi načini.

Jejte za možgane

Zdrava in uravnotežena prehrana vpliva na splošno zdravje ter seveda tudi na zdravje in delovanje možganov. Zanje je pomembna primerna oskrba z glukozo, ki jim zagotavlja energijo in je ključna za dober krvni pretok v možganih. Tem koristijo tudi z omega tri maščobami bogata živila ter živila, ki vsebujejo vitamine C, A, E in D.

Možganom, izjemno prijazna hrana so mastne ribe, lupinasti plodovi, zelena zelenjava, jagodičevje, čebula.

Priporočljivo se je izogibati močno predelani hrani z visokim deležem nasičenih maščob in sladkorja ter seveda alkoholu.

Uživajte dodatke z omega tri maščobami

Kot že omenjeno, so omega tri maščobne kisline nepogrešljive za dober spomin in za dobro delovanje možganov na sploh. Zlasti to velja za vrsti EPA in DHA kislini. Njun priporočen dnevni vnos znaša med 250 in 500 miligrami.

Več raziskav je pokazalo, da primerna količina omega tri maščob pomaga kognitivnim funkcijam. Ker jih s prehrano velikokrat ne zaužijemo dovolj, so v prid dobrega spomina priporočljivi z njima obogateni dodatki prehrani.

Bodite aktivni in vadite

Vadba koristi možganom. Več študij je pokazalo, da kardiovadba povečuje sivo in belo možganovino. Siva možganovina je odgovorna za večino procesov, ki se odvijajo v možganih, medtem ko je bela ključna za možganske povezave in tudi za dobro delovanje spomina.

Telesna aktivnost ob tem povečuje oskrbo možganov s kisikom ter niža tveganje za številne degenerativne možganske bolezni. Vadba torej koristi možganom na sploh, spominu in drugim možganskim funkcijam, ter bi tudi zato morala biti del dnevne rutine.

Sproščanje z jogo in meditacijo

Meditacija in drugi načini sproščanja ter poglabljanja vase zadnja leta vse bolj stopajo v ospredje. In prav je tako, saj pozitivno vplivajo na psihično, čustveno in mentalno zdravje.

Dokazano je, da denimo meditacija izboljšuje vse možganske dejavnosti, med drugim krepi funkciji učenja ter spomina.

Ne pozabite na spanje

Primerna količina spanja je še ena pot do zdravja in dobrega delovanja možganov, kar pomeni, da je nepogrešljiva tudi za dober spomin.

Med spanjem možgani predelujejo in skladiščijo informacije, izvajajo selekcijo med pomembnimi in nepomembnimi  podatki ter počivajo in nabirajo nove moči.

Najboljša za dobro delovanje možganov je spalna rutina, kar pomeni, da se, če je le mogoče, v posteljo vsak večer podajte ob istih urah, prav tako ob istih urah zjutraj tudi vstajajte.

Povzeto po portalu Sensa.hr

Preberite še: Znanstvenica s Harvarda opozarja: Ta živila uničujejo možgane

Morda vas zanima tudi: Najboljša hrana za zdrave možgane in dober spomin


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)