Pet korakov, da bo zaobljuba o redni telovadbi držala celo leto

Je med vašimi zaobljubami tudi včlanitev v fitnes studio?

3.1.2017 ob 10:20

telovadba_shutterstock_417189259 (1).jpg

December terja svoje. Praznovanja z obilico hrane in kozarčkom ali dvema pustijo posledice in kar je najhuje, kilogramov se znebimo veliko težje, kot pa smo jih pridobili. Zato je marsikdo med novoletne zaobljube napisal tudi vpis na telovadbo ali si izdelal načrt za redno rekreacijo.

Kako se držati načrta skozi celo leto in ne le v prvih tednih, ko je motivacija še na vrhuncu? Predstavljamo pet načinov, s katerimi bo vse lažje.

Vadbo umestite v dnevni urnik

Ko je naš urnik napolnjen z opravili po službi in družinskimi obveznostmi, kaj hitro najdemo izgovor, da za telovadbo ni časa. Zato se moramo pri odločitvi, da bomo naredili nekaj za svoje telo, zavedati, da nam bo to vzelo čas in vadbo umestiti v svoj urnik. Zagotovite si varstvo otrok, s partnerjem določita, kdaj naj si on vzame čas, da boste vi lahko odšli na telovadbo, vedite, da vas bodo gospodinjska opravila počakala. Vnaprej predvidite, kako bo potekal dan in kdaj boste lahko odšli v telovadnico. Če se vam dogaja, da se, ko ste enkrat doma, težko odpravite v fitnes, si opremo vzamite v službo in takoj po koncu obveznosti zavijte v telovadnico. Verjemite, z dobro organizacijo ima prav vsak od nas čas, da naredi nekaj zase in za svoje zdravje.

telovadba_shutterstock_529728235.jpg

Ne prekinite verige

Ko začnemo trenirati, je najbolj pomembno, da se držimo ritma. Če želite, da bi trenirali prav vsak dan, namenite temu 20 minut dnevno. Od hoje, dvigovanja uteži ali karkoli radi počnete in s tem pospešite srčni utrip. Pri prehrani si obljubite, da boste vsak dan popili osem kozarcev vode ali nesladkanega čaja in da bo prav vsak dan na vašem meniju zelenjava.

PREBERITE še // Šest zabavnih zimskih vadb

Naredite dolgoročen načrt

Pri postavljanju novoletnih zaobljub, ki se nanašajo na hujšanje, ponavadi razmišljamo o tem, kako čim hitreje izgubiti kilograme, ki smo jih pridobili decembra. A če bomo razmišljali tako, jih bomo po hujšanju kmalu dobili nazaj. Zato si postavite dolgoročen cilj. Tako vam bo povsem jasno, kako želite poskrbeti za svoje zdravje.

Da se boste držali načrta, se spomnite, kako neuspešne so bile vaše predhodne impulzivne odločitve. Pomislite, zakaj vam niso uspele in kako se boste sedaj izognili neuspehu. Prav tako se vprašajte, ali vam bo vaša odločitev prinesla dolgoročne uspehe. Če ne, potem izdelajte drugačen načrt.

Izberite vadbo, ki jo imate radi

Vaša odločitev za vadbo naj ne spremeni vašega načina življenja. Izberite vadbo, ki vam je blizu. Če vas je strah višine, se zagotovo ne boste odločili za plezanje, če sovražite tek, razmislite o kolesarjenju … Nismo vsi za vse, a zagotovo obstaja vadba, ki vam bo pisana na kožo. Pomislite, kaj bi res radi počeli, kam bi z veseljem hodili in se vpišite tja, ne glede na trende in priporočila prijateljev.

Začnite z minimalno dieto

Prav vsi, ki se lotijo diete, čez noč spremenijo način prehranjevanja. Od preobilnih obrokov do štetja vsake kalorije. Seveda je logično, da se nam tak način hujšanja hitro zameri in ga opustimo. Zato za začetek v svoje prehranjevalne navade vključite le en del diete. Na primer, če ste do zdaj zajtrkovali kruh, jajčka, salame, naj sedaj zajtrki vsebujejo jogurt, kosmiče in sadje. In tako postopoma spremenite svoj način prehranjevanja.

PREBERITE še // Zakaj tako hrepenimo po siru ali čokoladi? 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)