16.10.2022 ob 9:03 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Jesen je med drugim čas buč, iz katerih lahko nastajajo okusne jedi, ki so dobrodošla popestritev prehrane in hkrati skrbijo za dobro zdravje.
Na kakšne načine, je za BBC Good Food povedala nutricionistka Nicola Shubrook. Ta poudarja, da so užitni in zdravju koristni vsi deli buč, od olupka do mehkega mesa in semen:
"Vseeno je, katere boste izbrali: hokaido, muškatne, maslene ali katere druge, vse so uporabne na različne načine in bi jih morali čim pogosteje jesti."
V 80. gramih kuhane buče je:
Buče vsebujejo veliko koži prijaznih snovi.
Na prvih mestih gre omeniti vitamin C, ki spodbuja tvorjenje kolagena in skrbi za lepo, gladko polt in za celjenje kožnih poškodb, karotenoide, ki igrajo pri zdravju kože pomembno vlogo in jo med drugim ščitijo pred vplivom sončnih žarkov ter vitamin E.
Vitamin E ima močno andioksidativno moč, saj varuje polt pred delovanjem prostih radikalov, ki so eni največjih sovražnikov mladostnega in zdravega videza.
Prenizke količine s prehrano zaužitega beta karotena, ki se v telesu pretvorii v vitamin A, so povezane s slabšim vidom in v skrajnih primerih tudi s slepoto. Beta karoten in vitamina C ter E v bučah skrbijo za dober vid.
Ob tem sta v mesu buč prisotna še antioksidanta lutein in zeaksantin, ki prav tako varujeta zdravje oči in med drugim nižata tveganje za sivo mreno.
Visoke količine beta karotena so značilne za buče živahno oranžne barve. Kot že omenjeno, se beta karoten v telesu pretvori v vitamin A, ta pa je nepogrešljiv tudi za dobro delovanje imunskega sistema.
Tu je še vitamin C, ki je prav tako nepogrešljiv za močno odpornost, saj spodbuja nastajanje belih krvničk. Te se uspešno borijo s patogenimi mikrobi, ki izzovejo okužbe in bolezni.
Posledice presnovnih motenj so različne in se lahko odražajo s pojavom sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, debelostjo. V končni fazi ta stanja višajo tveganje za srčno bolezen ter srčno ali možgansko kap.
Leta 2015 je japonska raziskava pokazala, da s karotenoidi bogata hrana niža tveganje za presnovne motnje in s tem za bolezenska stanja, ki jih ta povzročajo.
Čeprav super živila, ki bi povsem varovalo pred različnimi oblikami raka ni, je dokazano, da določena prehrana niža tveganje za te bolezni.
Eno od živil z močno zaščitno vlogo so buče. Te po zaslugi karotenoidov in antioskidantov varujejo pred nekaterimi oblikami raka, denimo pred rakom dojk in pljučnim rakom.
Bučna semena so bogata z aminokislino triptofan, ki je pomembna za nastajanje tako imenovanega hormona sreče serotonina. Že pest bučnih semen je dovolj, da se razpoloženje izboljša.
Ob tem zdrave maščobe v semenih varujejo srce, hkrati so bučna semena znana po tem, da nižajo tveganje za raka prostate.
Načeloma so buče primerne za slehernega posameznika, v res redkih primerih se lahko telo nanje odzove z alergijo. V tem primeru niso najbolj priporočljive.
Dejstvo je, da imajo buče diuretični učinek in pretiravanje z njimi ter posledično pogosto uriniranje lahko privede do pomanjkanja elektrolitov v telesu.
Snovi v bučah lahko prav tako znižajo učinkovitost nekaterih zdravil, zato se, če uživate zdravila za zdravljenje kroničnih ali akutnih bolezni, o učinkih buč nanje posvetujte z zdravnikom.
Preberite še: Najboljša hrana, ki bo močno okrepila vašo odpornost
Morda vas zanima tudi: Kaj jesti namesto testenin (5 odličnih idej!)
oddajte komentar