Ni statusa, ni ginekologa

Velika večina ginekoloških ambulant presega svoje zmogljivosti.

3.10.2019 ob 5:50 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Ni statusa, ni ginekologa

Nekaj bralk se je na naše uredništvo obrnilo s težavo pri iskanju ginekologa. Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani namreč naproša svoje pacientke, ki niso več študentke, da si poiščejo drugega ginekologa. »Res je, da pacientke naprošamo, da si poiščejo drugega ginekologa, trenutno sem 105 odstotkih zasedenosti, torej že presegam glavarinski količnik, novo študijsko leto pa se šele začenja. Kar pomeni, da bodo prišle nove pacientke, ki jih moram sprejeti. Razumem, da pacientke težko zamenjajo zdravnika, a bi bilo to pošteno do prihajajočih študentk,« nam je povedal dr.med. Mišo Rajić, spec. gin. in por., ki dela v Zdravstvenem domu za študente.

Razumem, da pacientke težko zamenjajo zdravnika, a bi bilo to pošteno do prihajajočih študentk

Pri iskanju ginekologa pa se stvar zaplete. V Ljubljani se to zdi namreč nemogoče, zasedenost ginekoloških ambulant presega zmogljivosti in tako so bralke mnogokje naletele na zaprta vrata. 

Na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo naslovili vprašanje, kako lahko ženske pridejo do prostega ginekologa. Na tej povezavi si lahko preberete seznam prostih zdravnikov. Ginekologi, ki presegajo 100 odstotkov v tabeli »doseganje povprečja v dejavnosti v RS« so že zasedeni, torej sta trenutno prosti dve ginekologinji v ZD Ljubljani. »Poleg njiju so prosti še štirje zasebni ginekologi s koncesijo v Ljubljani ter ginekologi v UKC Ljubljana,« nam je pojasnil Damjan Kos z ZZZS. A pri slednjih moramo vedeti tole: »Iz zgodovinskih razlogov je izjemoma možno še vedno izbrati ginekologa kot svojega osebnega ginekologa tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana, torej na terciarni ravni in ne na primarni ravni. Vendar pa lahko tak "bolnišnični ginekolog" opravlja storitve izbranega osebnega ginekologa le izven ordinacijskega časa, ki je po pogodbi z ZZZS namenjen izvajanju zdravstvenih storitev na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti. Zato je v teh izjemnih primerih potrebno doplačilo zavarovane osebe za vsak obisk oz. storitev. Višino doplačila določi bolnišnica. Doplačilo predstavlja razliko med ceno, ki jo določi bolnišnica, in pogodbeno ceno z ZZZS.«

Torej se lahko trenutno ženske odločajo med šestimi ginekologi, skladno z dogovorom za pogodbeno delo za leto 2019 pa je ginekolog ki ima sklenjeno pogodbo z ZZZS in izpolnjuje pogoje za izbranega ginekologa, dolžan sprejeti vse zavarovanke, ki si ga izberejo. »Ginekolog na primarni ravni lahko odkloni opredeljevanje novih zavarovank, ko doseže obremenitev slovenskega povprečja glavarinskih količnikov v tej dejavnosti. Iz zadnje kolone v tabeli je razvidno, kateri ginekologi ne dosegajo oziroma dosegajo zahtevan pogoj za zavrnitev izbire,« pojasnjuje Damjan Kos. 

Naj še opozorimo, da so podatki v tabeli informativni, saj izkazujejo stanje na določen dan pri izvajalcu - trenutno za stanje na dan 1.9.2019. Podatki o aktivnih ginekologih se lahko posebej v zdravstvenih domovih dnevno spreminjajo zaradi prekinitev zaposlitve, upokojitev, smrti, novih zaposlenih.

Bralkam torej svetujemo, da si v tabeli ogledate seznam ginekologov in izberete med tistimi, ki imajo še prostor. 

Preberite še:  5 mitov o kontracepciji

Morda vas zanima tudi: Po seksu: Kako preprečiti vnetja sečil


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)