Kitajska medicina: Okrepimo ledvice in se znebimo strahu

Ledvice so organ pomlajevanja, dobrega počutja in prenove, povezane s plodnostjo in ustvarjalnostjo.

10.11.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: Apolonija Infinity of Chi (revija Suzy)

Kitajska medicina: Okrepimo ledvice in se znebimo strahu

Preprosto vprašanje – kako si – danes sploh ni več tako preprosto, kajne? Če smo iskreni, so odgovori: strah me je, bojim se sprememb, bojim se bolezni, jezen sem na korono, vlado, okolje ... Hromi nas tudi strah pred izgubo službe, kako bomo preživeli sebe, družino, kaj bo z našimi otroki, kakšna bo prihodnost … Kaj se je zgodilo s svobodo? Jo še imamo? Same neznanke in negotovost, kaj nam prinaša jutrišnji dan. A če se prepustimo tem čustvom nemoči in jeze, lahko resnično zbolimo in postanemo nemočni. Zato je zdaj čas, da okrepimo svoje ledvice in premagamo strah.

Ker nas strah hromi, zablokira delovanje telesa in vklopi se sistem golega preživetja. Zato se ustavi prebavljanje in izločanje, ustavi se obnova celic, celotno delovanje našega čudovitega, zapletenega in čarobnega ustroja. Telo je v krču, in kadar smo v krču, nič ne deluje, kot bi moralo.

Strah je čustvo, ki se v tradicionalni kitajski medicini povezuje z delovanjem ledvične energije. Ledvice so baterija našega telesa, in če ne delujejo dobro, se hitreje staramo, imamo manj energije, ne razmišljamo več razsodno in povsod vidimo strah. Strah nas je preteklosti, sedanjosti in prihodnosti in takšni ne moremo narediti niti koraka proti svojim sanjam in željam.

 

Če strahu pripišemo še jezo, imamo v neravnovesju že dva organa, poleg ledvic še jetra, in posledično oslabljeno delovanje preostalih. Ko je naše telo v neravnovesju, zbolimo.

Ledvice hranijo našo življenjsko esenco in vitalno energijo. Uravnavajo hormone, tudi ščitnico, kosti, kostni mozeg, možgane, lase, sluh, zobe, reproduktivne organe. So organ pomlajevanja, dobrega počutja in prenove, povezane s plodnostjo in ustvarjalnostjo. Zdrave ledvice so ključne, da lahko zadane projekte izpeljemo do konca, zdrava jetra pa, da se premaknemo in začnemo projekte. Neplodnost je vedno povezana s primanjkljajem ledvične energije, zato je v tem primeru nujno krepiti ledvice. Ključne so za vse tekočine v telesu, tudi za kri – či, ki mora biti vedno lepo tekoča in ne gosta, da nemoteno kroži po telesu. Ledvična esenca vpliva na lase, jim daje vitalnost s krvjo, ki jih hrani, zato zdravi in lepi lasje odražajo stanje teh dveh organov.

Po tradicionalni kitajski medicini prihajamo v čas ledvic, zimo, zato jih je treba krepiti, jim pomagati in se ne prepustiti okolju, da nas povleče v vrtiljak strahu. Zima je zelo jin, pasiven čas, ko se mora telo spočiti, um pa umiriti … Še pomembnejše je, da smo prisotni tukaj in zdaj. To lahko dosežemo s hvaležnostjo za vsak trenutek dneva, za vsako malenkost, tiste male pozornosti, čarobnosti, ki jih imamo in vsak dan vidimo okrog sebe …

Kaj lahko storimo zase?

Uživajmo hrano v podporo ledvicam, ki nas greje, ima slan okus, upoštevajmo 24-urni biortiem telesa po načelih tradicionalne kitajske medicine (30-dnevni program prehrane v podporo ledvicam se začenja 9. novembra). Če bomo spoštovali ta čas in sebe, bomo v pomlad zakorakali zdravi in brez spomladanske utrujenosti.

Za krepitev ledvic:

*uživanje dovolj tople/vroče tekočine, predvsem vode

*pitje slane limonade za krepitev ledvic in jeter

*počitek, vzemimo si čas zase, za umik v notranjost in si naberimo novih moči, energije

*moksanje – segrevajmo ledvice in mehur

*polaganje grelnih vrečk na področje mehurja in ledvic

*preslična kopel

*zdravilni zvoki

*masaža ledvic – roke morajo biti tople, nato jih podrgnemo drugo ob drugo, položimo na ledvici in ju masiramo s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca 36-krat. Preprosto, a zelo blagodejno.

Izogibajmo se vsemu, kar lahko krepi naše strahove:

*hladnim pijačam in hladni in presni hrani

*mlečnim izdelkom, ker hladijo

*negativnim filmom, poročilom

*pazite, kaj poslušate, ledvice so odgovorne tudi za sluh

Premagajmo sebe in svoje strahove – saj veste strah je znotraj votel, zunaj ga pa nič ni.

Avtorica Apolonija Infinity of Chi je certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine, II stopnja

Preberite še: Izjemni učinki kakijev na zdravje

Morda vas zanima tudi: Pet najboljših prehranskih nasvetov, s katerimi boste to jesen in zimo ostali zdravi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)