10.9.2018 ob 7:30
Ne glede na to, ali sledite dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov ali ne, včasih vam tako zadiši nekaj sladkega ali slan rogljiček iz bele moke. Dejstvo je, da so takšna živila v zmernih količinah povsem sprejemljiva, a kljub vsemu se sprašujete, ali obstaja del dneva, ko bi se jim res morali odpovedati. Odgovor se glasi: obstaja.
Kot je namreč za Pop Sugar pojasnila prehranska strokovnjakinja Shauna Sacco iz Hustona, se s krofom, rogljičkom in podobnimi dobrotami ne bi smeli razvajati med zajtrkom.
"Jutro je čas, ko telo potrebuje hranljiv obrok, ki ohranja konstantno raven sladkorja v krvi," je povedala Saccova in dodala: "V resnici se je prav tedaj težko upreti skušnjavi, saj so pogosta sestavina zajtrka bele žemljice, marmelade in palačinke. Okusno in vabljivo, a takšna in podobna živila vplivajo na nagel porast in nato na padec sladkorja v krvi, kar pomeni, da bo telesu kmalu po jutranjem obroku zmanjkalo prepotrebne energije za vse naloge."
"Pretiravanje s sladkorjem in drugimi enostavnimi ogljikovimi hidrati nikoli ni priporočljivo, prav za zajtrk pa to pravilo najbolj velja," je dodala nutricionistka, po mnenju katere naj bi ta bil sestavljen iz pravilnega odmerka beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov ter sadja in zelenjave, ki telesu dovajajo dovolj energije, katera se sprošča počasi. Tu so še vlaknine, vitamini in minerali, ki prav tako skrbijo za primerne količine energije ter varujejo pred napadi lakote in utrujenostjo.
V kolikor torej nameravate grešiti z enostavnimi ogljikovimi hidrati, to storite pozno popoldne zvečer, ko bosta utrujenost in padec energije dobrodošla, saj se telo pripravlja na spanec. A tudi tedaj velja: zmerno.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
Preberite še: 8 odgovorov na vprašanje, zakaj se ponoči zbujate ali pa 6 malenkosti za dan brez stresa
oddajte komentar