Kako se izogniti večernim prigrizkom

V resnici boste lahko pozabili na sladoled ob enajstih zvečer.

8.9.2016 ob 11:40

prigrizki_shutterstock_394195501.jpg

Vse skupaj je že vaša večerna rutina: film in velika posoda kakršne koli hrane, ki zadiši prav pred nočnim počitkom. A raziskave kažejo, da pozno večerni prigrizki ne vodijo le v slabši spanec, pač pa tudi v kopičenje kilogramov. Telo namreč kalorije shrani v obliki maščob, namesto da bi energijo porabilo. Poglejte zato, kako se jim enkrat za vselej lahko uprete.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Ozavestite željo

Namesto, da tedaj, ko vas zapopade želja po sladkem, stečete po sladoled ali čokolado, se raje vprašajte, ali ste resnično tako lačni, da morate nekaj dati v usta, ali vam je le dolgčas. Bolj, kot se boste navade zavedali, lažje se ji boste uprli in jo na koncu tudi premagali.

Jejte več beljakovin

Pozno večerni prigrizki vam morda sporočajo, da preko dneva ne jeste dovolj. Vsaj ne živil, ki zagotavljajo ter ohranjajo sitost. Zato v večerjo vključite več beljakovin, ki bodo poskrbele, da bo vaš želodec dlje poln. Malce več rib, pustega mesa, grškega jogurta ali stročnic bo pri tem vedno v pomoč.

Pijte zeliščni čaj

Običajen nočni prigrizek nadomestite s skodelico zeliščnega čaja. Ta pomirjujoč ritual vas bo pogrel, pomiril in ob srebanju vročega napitka vam misli ne bodo več uhajale k hrani.

Pojdite na sprehod

Ko vas zapopade tiste neustavljiva želja, ki se zdi nepremagljiva, skočite izpod odeje. A ne v kuhinjo. Obujte superege in se podajte na sveži zrak. Ob sprehodu boste pozabili na kekse, si zbistrili misli, sveži zrak pa vam bo pomagal, da boste pomirjeni kasneje v postelji hitreje zaspali.

Privoščite si več spanca

Pomanjkanje spanja vodi v izčrpanost, ki jo možgani lahko prepoznajo kot lakoto. Kadar bedite pozno v noč, se v telesu prav tako poveča količina hormona lakote, grelina, na drugi strani se zmanjša količina hormona leptina, ki možganom sporoča, da ste siti. Zato se zvečer raje prej odpravite v posteljo. Raziskave tudi kažejo, da tisti, ki spijo premalo, pogosteje posegajo po nezdravi hrani. Torej boste spočiti slavili dvojno zmago.

Če res ne gre drugače…

…izberite prave prigrizke. O tej možnosti razmišljajte, preden vam zadiši nočni greh in povečajte zaloge zdravih tolažilnih jedi. Nekaj slanega? Kokice bodo potešile željo ter vas hkrati navdale z vitamini, minerali in vlakninami. Bi sladko? Namesto keksov ali čokolade si privoščite mandlje ali jagodičevje. Če se boste odločali za zdrave različice, nekaj grižljajev ne bo škodovalo.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)