Kaj se v resnici zgodi, ko popijete energijsko pijačo

Čeprav so opozorila, da energijske pijače telesu niso prijazne več kot glasna, se jim mnogi niso pripravljeni odpovedati.

19.5.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se v resnici zgodi, ko popijete energijsko pijačo

Preden odprete še eno pločevinko izbrane energijske pijače, bi bilo dobro spoznati, kako ti napitki dejansko vplivajo na telo. Na najočitnejše posledice uživanja tekoče energije, opozarja Reader's Digest.

Energijske pijače spodbujajo dehidracijo

Glavni vir energije v energijskih pijačah je kofein, katerega maksimalni dnevni vnos ne bi smel presegati 250 miligramov. Praviloma tovrstni napitki v 500 mililitrih vsebujejo 160 miligramov te snovi, v 250 mililitrih torej 80 miligramov. 

Kofein je diuretik, kar pomeni, da spodbuja izločanje tekočine iz telesa in ob pretiravanju vodi v dehidracijo. Takšen učinek imajo tudi energijske pijače.

Vplivajo na zdravje srca

Leta 2019 izvedena študija, katere izsledke so povzeli v publikaciji Journal of the American Heart Foundation je prišla do zaključka, da je pri posameznikih, ki dnevno popijejo več kot 500 mililitrov omenjenih pijač, zaznati nepravilnosti v srčnem ritmu ter povišan krvni tlak še štiri ure po zaužitju.

Do podobnih ugotovitev je prišlo več raziskav na to temo. Med drugim tista, katere izsledke je objavil časopis Canadian Journal of Cardiology. Ta je opozorila zlasti na povezavo med nepravilnostmi v delovanju srca in pretiravanjem z energijskimi pijačami pri najstnikih in otrocih.

Škodujejo zobem

V energijskih pijačah je praviloma prisotna citronska kislina, ki znatno poškoduje zobno sklenino. V kombinaciji s sladkorjem, ki je prav tako dodan tovrstnim napitkom, je škoda, ki jo puščajo na zobeh, več kot občutna.

Pod njihovim vplivom je višje tveganje za karies, za preobčutljivost zob, za tanjšanje zobne sklenine in tudi za obarvanje zob.

Povzročajo glavobole in nihanje razpoloženja

Snovi v energijskih pijačah stimulirajo centralni živčni sistem. Posledično se po zaužitju pojavi občutek navala energije, jasnih misli, hkrati je blažji apetit.

A posledice uživanja so velikokrat tudi glavoboli, nespečnost, živčnost in nihanja razpoloženja. Zlasti so ti izraziti v kombinaciji z nekaterimi zdravili na recept.

Zato pozor: če brez teh pijač ne gre, ne popijte več kot pločevinke po 250 mililitrov na dan. Ter upoštevajte, da niso priporočljive za mlajše od 18 let, za nosečnice, doječe matere in osebe, ki so podvržene srčnim obolenjem ali povišanem krvnem pritisku, zlasti pa je odsvetovano mešanje energijskih pijač z alkoholom.

Ta kombinacija je prav posebej nevarna srcu, hkrati energijske pijače omilijo učinek alkohola, zaradi česar tisti, ki se je poslužujejo, zaužijejo več opojne pijače, kot bi jo sicer.

Preberite še: Pijače, ki bi se jim morali izogibati po štiridesetem

Morda vas zanima tudi: Zobem najbolj in najmanj prijazne pijače


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)