Izkušnje medicinske sestre: Kaj večina tik pred iztekom življenja najbolj obžaluje

Medicinska sestra, nekdaj zaposlena na paliativni negi, je zaupala, kaj so njeni oskrbovanci tik pred slovesom od življenja najpogosteje obžalovali.

18.5.2023 ob 9:45 | Foto: Sanja Radin(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Izkušnje medicinske sestre: Kaj večina tik pred iztekom življenja najbolj obžaluje

Avstralka Bronnie Ware je bila kot medicinska sestra dolgo zaposlena na paliativnih oddelkih zdravstvenih ustanov. Tam je bila priča mnogim zaključkom življenja in je slišala prenekatero obžalovanje umirajočih. Svoje izkušnje, usode pacientov in tisto, kar jim je bilo največkrat žal, je strnila v knjigo z naslovom Pet največjih obžalovanj umirajočih.

"Dolga leta sem delala na paliativni negi. Moji pacienti so bili ljudje, ki so odšli od doma in k nam prišli po večno slovo.

Z menoj so delili mnoge utrinke iz življenja, z njimi sem bila v zadnjih tednih, dnevnih, urah.

Opazila sem, da ljudje, tik preden zapustijo naš svet, pospešeno duhovno rastejo, nekatere spremembe pri njih so bile prav neverjetne, tako kot tudi mešanica čustev, ki so se pojavljala: od zanikanja, strahu, jeze, besa, obžalovanja in na samem koncu sprejemanja dejstev."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bronnie Ware (@bronnie.ware)

"Vsak se je na koncu poslovil mirno in vsakemu je bilo za kaj žal. Kesanja je bilo veliko, nekatera obžalovanja pa so se pojavljala pogosteje od drugih," piše Bronnie, ki je v svoji knjigi takole zapisala, kaj ljudje tik pred zadnjim slovesom najpogosteje obžalujejo.

"Žal mi je, da nisem imel poguma živeti po svoje in sem zato živel tako, kot so od mene pričakovali."

To je najpogostejše obžalovanje. Potem ko ljudje dojamejo, da se njihovo življenje izteka, se zazrejo v preteklost in se spomnijo sanj, ki jih niso uresničili.

Večina ni sledila niti polovici svojih želja, a na koncu so si morali priznati, da je bila to izključno njihova izbira: živeti po svoje ali ne.

Na smrtni postelji jim to postane jasno, saj se zavedo, da nikoli več ne bodo mogli izbrati tistega, kar si resnično želijo.

"Žal mi je, da sem toliko delal in nisem več časa namenil ljudem, ki jih imam rad."

Obžalovanje, ki ga je avtorica slišala od čisto vsakega moškega, za katerega je skrbela.

Zamudili so otroštvo in odraščanje svojih otrok, zanemarjali partnerke. Tudi pri ženskah so pogosta z delom povezana obžalovanja, vendar pri njih večkrat v smislu, da v življenju niso bile uspešnejše.

Vsem pa velikokrat žal, da so toliko časa preživljali na delovnem mestu in se pehali za zaslužkom ter materialnimi dobrinami.

"Žal mi je, da nisem imel poguma večkrat izraziti čustev."

Mnogi so velik del življenja v sebi tiščali čustva, saj niso hoteli z njimi nikogar obremenjevati ali jih celo prizadeti. Posledično na koncu še sami niso več prepoznali, kaj dejansko čutijo in česa si želijo.

Prav tako so jih neizživeta čustva spravljala v fizično in mentalno stisko. Če bi lahko, bi še enkrat ravnali povsem drugače ter bi odkrito govorili o svojih in bi sprejemali čustva bližnjih.

"Žal mi je, da nisem ostal v stiku s prijatelji."

Ljudje se velikokrat ne zavedamo, kolikšen pozitiven vpliv imajo na naše življenje prijatelji in se premalo trudimo, da bi ohranili te vezi ne glede na to, kam nas pot zanese.

Velikokrat je slišati obžalovanje, ker se nekdo ni bolj potrudil ohraniti prijateljskih vezi.

"Žal mi je, ker si nisem dopustil biti srečnejši."

Še eno pogosto obžalovanje, ki je prepleteno z vsemi prej naštetimi: ljudje so srečni, kadar so v družbi z osebami, ki jih imajo radi, kadar lahko izražajo svoja čustva, so obdani s prijatelji in uresničujejo sanje.

Nesrečo povzroča tudi ujetost v pričakovanja in družbene norme ter navade. Strah pred spremembami je še ena ovira do sreče in neposeganje po njej je na smrtni postelji glede na izkušnje avtorice zelo pogosto.

"Prav nihče se tik ob slovesu od življenja ne obremenjuje s tem, kaj o njem mislijo drugi in kakšno hišo mu je uspelo zgraditi, te stvari so čisto nepomembne. Večina tedaj dojame, da bi se morala v življenju več smejati in si privoščiti srečne trenutke, o katerih je samo sanjala," v svoji knjigi med drugim razkriva Bronnie Ware.

Povzeto po portalu 24sata.hr

Preberite še: To so stvari, ki jih najbolj obžalujejo ločeni pari

Morda vas zanima tudi: Kako poskrbeti zase, ko žalujete


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)