Gripa: Vrhunec obolenj šele prihaja

Kako se lahko ubranimo bolezni, ki je mnoge že položila v posteljo?

1.2.2017 ob 10:05

gripa_shutterstock_550656868.jpg

Kot opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je v zadnjem tednu v ambulantah osnovnega zdravstva mogoče opaziti povečano število obiskov zaradi gripe in podobnih bolezni. Po pričakovanjih pa bo število obolelih v naslednjih dveh tednih doseglo vrh.

Kaj je gripa

Gripa je virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža celotno prebivalstvo, zlasti pa starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi ter majhne otroke in nosečnice. Kot je povedala dr. Maja Sočan so mrzli zimski dnevi z malo sonca idealni za širjenje virusov, zato se gripa pogosteje, kot poleti, pojavlja pozimi.

PREBERITE še // Tako se pred virusi zaščitijo zdravniki

Način prenosa

Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos okužbe potreben tesnejši stik z obolelim in je običajnejši v zaprtem prostoru. Na okuženih površinah virus preživi več ur. Če se takšnih površin dotaknemo s prsti, ga lahko zanesemo na sluznice nosu in ust in zbolimo tudi sami.

gripa.jpg

Kdo zboli

Za gripo lahko zboli vsak. Po okužbi pa razvoj bolezni pri posameznikih ni enak, temveč je odvisen od splošnega zdravstvenega stanja, starosti, imunskega sistema in predhodnih okužb z virusi, podobnim tistim gripi. Pri mlajših, sicer zdravih osebah, okužba lahko poteka brez simptomov, pri starejših, kronično bolnih pa je potek lahko težak in zapleten. Čas od okužbe do pojava bolezni je kratek. Bolezenski simptomi (vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj) se pojavijo od enega do treh dni po okužbi.

PREBERITE še // Naravno zdravilo, ki mu gripa ni kos

Kako se kaže

Kot rečeno, se približno tri dni po okužbi pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Z izjemo kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki običajno izginejo v dveh do sedmih dneh.

Možni zapleti

Virusi gripe poškodujejo sluznico dihal in omogočijo prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet pojavi bakterijska pljučnica. Ta je pogostejša pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Pri slednjih se v času prebolevanja okužbe poslabšajo osnovne bolezni. Zaradi tega se med epidemijo gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poveča se tudi umrljivost.

Kako dolgo oboleli širi bolezen

Največja kužnost je tik pred pojavom bolezni in nekaj dni po začetku gripe, v prvih treh do petih dneh. Majhni otroci izločajo večje količine virusov, zato so kužni dlje, tudi več kot teden dni. Dolgotrajnejše širjenje okužbe je značilno tudi za bolnike z oslabelim imunskim sistemom.

PREBERITE še // Kaj početi, ko vas v posteljo položi najhujši prehlad

Kako poteka zdravljenje

Najpomembnejše je lajšanje težav, dokler gripa izzveni. Ob povišani telesni temperaturi so v veliko pomoč zdravila, ki nižajo vročino. Za otroke je primeren paracetamol, odrasli pa lahko vzamejo paracetamol ali aspirin. Zlasti ponoči je zamašen nos zelo moteč, zaradi njega oboleli diha na usta, kar dodatno izsuši sluznico zgornjih dihal in poslabša počutje. V tem primeru je priporočljiva uporaba kapljic za nos, ki olajšajo dihanje.

Obvezno je uživanje zadostnih količin tekočine, sicer zaradi povišane telesne temperature nastopi dehidracija, ki še dodatno poslabša počutje. Priporočljiv je tudi počitek in izogibanje telesnim naporom vse dokler traja vročina. Če se stanje v nekaj dneh ne izboljša, predvsem pa, če visoka telesna temperatura vztraja in kašelj postane izrazitejši, pomeni, da se je potek gripe zapletel s pljučnico in je potreben obisk zdravnika.

Kaj ne pomaga

Jemanje antibiotikov (če ni bakterijskih zapletov) ni smiselno in je lahko škodljivo.
Za zdravljenje gripe je že nekaj let na voljo več vrst protivirusnih zdravil, ki nekoliko skrajšajo trajanje in omilijo potek bolezni, vendar le, če jih zdravnik predpiše prvi ali drugi dan. Nekatera zdravila niso primerna za bolnike z resnimi okvarami ledvic, jeter, druga ne za ljudi z astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Protivirusna zdravila se običajno predpišejo tistim, ki se zaradi težje oblike okužbe zdravijo v bolnišnici.

Kako preprečiti širjenje

Širjenje okužbe je osnovna preventiva pri gripi. Ključno pri tem večkratno dosledno umivanje rok, odstranjevanje posmrkanih robčkov ter uporaba svojih kozarcev in jedilnega pribora.

PREBERITE še // Ko se vas nekaj loteva, ukrepajte pravilno

gripa_shutterstock_354687395.jpg

Okužbi se je mogoče izogniti

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je nedvomno cepljenje. Z njim v zdravstvenih domovih začnejo v novembru in je smiselno vse dokler ne prične število obolelih upadati. Ta oblika zaščite je dobrodošla za vsakogar, še posebej za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, za osebe z oslabljenim imunskim sistemom ter za majhne otroke stare od 6 do 23 mesecev. Cepljenje je priporočljivo za nosečnice ter družinske člane starejših oseb, kroničnih bolnikov in majhnih otrok zlasti, če je v družini dojenček mlajši od pol leta, ki še ne more biti cepljen.

Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti dva tedna ali celo dlje. Ker se virusi gripe pogosto spreminjajo, strokovnjaki v zaščiti pred njimi izdelujejo vedno nova cepiva, zato je to obliko zaščite treba ponoviti vsako leto.

Še drugi ukrepi

Vzdrževanje dobre telesne kondicije, gibanje na svežem zraku in hrana z veliko sadja in zelenjave prav tako varujejo pred okužbami z virusi gripe. Ključno za preprečevanje okužbe in njenega širjenja pa so še redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo, pri kihanju ali kašljanju si usta pokrivajte s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihajte, oziroma kašljajte v rokav.

Če zbolite, ostanite doma, redno čistite površine in predmete z vodo ter detergentom, redno zračite prostore in se v času, ko gripa najbolj razsaja, če je le mogoče, izogibajte zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi. Kajti, kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, čeprav se je vreme nekoliko otoplilo, gripa za letos še zdaleč ni rekla zadnje besede.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)