Gripa: Trenutno bolnih največ otrok, prihodnji teden so na vrsti odrasli

Gripa se lahko resno zaplete, še je čas za cepljenje.

31.1.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: Da. M.

Gripa: Trenutno bolnih največ otrok, prihodnji teden so na vrsti odrasli

Trenutno najbolj aktualna tema staršev, ki imajo svoje otroke v vrtcih ali šolah, je okoli gripe in drugih obolenj. Učiteljice in vzgojiteljice delajo v pol praznih učilnicah, zdravstveni domovi so polni, obolelih malčkov je iz dneva v dan več.

»V tej sezoni smo v intenzivnih enotah UKC Ljubljana zdravili že več kot 30 bolnikov z gripo in za zdaj je v tej sezoni v Sloveniji več kot 200 potrjenih primerov gripe. Na Infekcijski kliniki imamo izjemno povečan priliv bolnikov v zadnjih 12 dnevih, nadaljuje se tudi v tem tednu. Med bolniki prevladujejo otroci, predvsem šolarji. V roku 14 dni pričakujemo tudi porast odraslih pacientov. Za cepljenje proti gripi nikakor ni prepozno, saj se zaščita ustvari v 14 dneh in v 14 dneh gripe pri nas žal še ne bo konec,« je zdaj poudarila asist. Tatjana Mrvič, dr. med., vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na UKC Ljubljana in pediatrinja na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana

Vrh sezone gripe in porast števila obolelih se je v Sloveniji letos začel prej kot lani, vendar za zaščito s cepljenjem še ni prepozno. »Cepljenje proti gripi je še smiselno, saj sezona gripe običajno traja nekje do konca marca, lani še celo do začetka aprila. Optimalna zaščita po cepljenju nastane v povprečju po dveh tednih. V 14 dneh pa gripe pri nas še ne bo konec. V primeru, da v vmesnem obdobju oseba za gripo zboli, pa lahko protitelesa, ki so že prisotna, omilijo potek bolezni,« je pojasnila prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., predstojnica Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje proti gripi je še smiselno, saj sezona gripe običajno traja nekje do konca marca, lani še celo do začetka aprila.

Pri otrocih niso redki nevrološki zapleti

Pediater Denis Baš iz Klinike Juventina, ki je tudi podpredsednik Sekcije za primarno pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva, poudarja, da gripo pri otrocih poleg močno povišane telesne temperature, slabega počutja in apetita, dražečega kašlja, glavobola in bolečin v mišicah ter pogosto tudi dehidracije lahko spremljajo tudi resni zapleti.

»Tudi nevrološki zapleti niso tako redki. Predvsem pri šolarjih so pogoste vrtoglavice in izgube zavesti. Predšolski otroci pa imajo pogosteje vročinske krče. V lanski sezoni je bilo zaradi vseh opisanih težav ob gripi kar nekaj otrok, ki sem jih obravnaval, sprejetih v bolnišnico. Pogosto se ob gripi pojavijo zapleti, ki zahtevajo antibiotično zdravljenje; vnetje srednjega ušesa in pljučnica, ali pa okužba spodnjih dihal, lahko pride do zapletov odpovedi dihanja in potrebe po intenzivnem zdravljenju. Pogosto gripa povzroči tudi akutno poslabšanje kronične bolezni,« je naštel Denis Baš, ki si želi, da bi bilo cepljenje proti gripi za vsakogar, ki se hoče cepiti, posebno za otroke, brezplačno.

Oboleli so večinoma hudo bolni, povišana temperatura lahko vztraja tudi ves teden, pogoste so vrtoglavice in kolapsi.

»V naši ambulanti se je v zadnjem tednu zelo povečalo število pacientov z gripo in gripi podobnimi boleznimi. Opažamo poseben porast med šolarji, saj je v nekaterih razredih odstotna več kot polovica otrok. Oboleli so večinoma hudo bolni, povišana temperatura lahko vztraja tudi ves teden, pogoste so vrtoglavice in kolapsi. Nekaj pacientov smo morali poslati na Infekcijsko kliniko, gre predvsem za sum na pljučnico in meningitis. Zboleli so praviloma necepljeni otroci, zato vsem toplo priporočam cepljenje proti gripi, tako zdaj, saj še ni prepozno, pa tudi v naslednji sezoni,« je poudaril pediater. Proti gripi lahko cepimo otroke po dopolnjenem 6 mesecu, a majhni otroci niso upravičeni do brezplačnega cepiva. Samoplačniško cepljenje stane 14 evrov.

Nosečnice gripa najbolj ogroža

 

Nosečnice so v Sloveniji od lani upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi, saj jih Svetovna zdravstvena organizacija postavlja na prvo mesto med rizičnimi skupinami zaradi gripe. »Gripa v nosečnosti zelo resno ogroža nosečnico in otroka. Tudi v Sloveniji je gripa pomemben vzrok za hudo obolevnost in celo umrljivost nosečnic in novorojenčkov. Zaplete gripe v nosečnosti lahko s cepljenjem nosečnic v veliki meri preprečimo. S cepljenjem pa zaščitimo tudi otroka v prvih šestih mesecih življenja - v obdobju, ko je še premajhen, da bi lahko bil cepljen,« je dejal izr. prof. Miha Lučovnik, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego nosečnic in porodnic Ginekološke klinike UKC Ljubljana in izredni profesor porodništva na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Za koga je priporočljivo cepljenje proti gripi?

NIJZ cepljenje proti gripi priporoča vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred to boleznijo. »Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥ 40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.«

Vse naštete skupine razen majhnih otrok so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi (stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja). Kot smo že omenili, cena cepljenja za samoplačnike je 14 evrov.

Morda vas zanima: 10 nenamernih napak, ki jih delajo lastniki psov in mačk

Preberite še: Koronavirus iz Wuhana: Kdaj je skrb upravičena in kako je s pošiljkami iz Kitajske

Morda vas zanima tudi: Anti-age za telebane: Zdaj končno vemo, kako začeti z anti-age nego


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)