Gökotta: Trendi skandinavska navada, zaradi katere bomo vzljubili zgodnja jutra

Danski hygge smo do sedaj že dodobra vpeljali v svoje življenje, tokrat pa lahko novo navado prevzamemo od Švedov.

3.6.2023 ob 8:10 | Foto: Maria Korneeva/Getty Images | Avtor: E. N.

Gökotta: Trendi skandinavska navada, zaradi katere bomo vzljubili zgodnja jutra

Ko gre za življenjski stil, za inspiracijo pogosto pogledujemo na sever, saj se zdi, da Skandinavci o drobnih užitkih vsakdanjega življenja vedno kar nekaj stvari. Že pred leti smo tako od Dancev prevzeli udobno navado hyggeja, od Nizozemcev niksen, da sploh ne omenjamo ležernih stajlingov kopenhagenskih modnih navdušenk.

Tokrat pa s svojo navado navdušujejo Švedi in lahko bi rekli, da je kar nekoliko romantična. 

Gökotta je namreč navada, ki nas uči zgodnjega vstajanja iz postelje in skozi ves dan pozitivno vpliva na naše razpoloženje.

V prevodu pomeni "vstati zgodaj zato, da bomo slišali ptičje petje". In v resnici je njen prevod cela umetnost nove jutranje navade, ki bo olajšala začetke naših dni.

Gökotta namreč zapoveduje, da iz postelje vstanemo ob sončnem vzhodu skupaj s ptički. Nato pa prve minute dneva namenimo poslušanju njihovega petja.

Vstajanje s pticami

Morda se vam zdi nekoliko smešno, a v resnici ima navada precej logično podlago. Znanstveno dokazano je, da čas v naravi sprošča naš živčni sistem, znižuje raven stresa in v splošnem pozitivno vpliva na naše razpoloženje. Del narave so seveda tudi ptice in poslušanje njihovega petja nas bo tako že nadvse zgodaj zjutraj sprostilo, umirilo in pripravilo na nov dan.

Kot piše britanski spletni portal Metro, med ljudi, ki jim je zjutraj izjemno težko vstati, sodi kar 30 odstotkov svetovne populacije.

Zato se vam, če tudi vas že zvečer stisne v želodcu ob misli na jutranjo budilko, zaradi tega ni treba še dodatno obremenjevati. A če bi si vseeno želeli vzljubiti jutra in pozabiti na stresno pritiskanje dremeža, predlagamo, da tudi sami preizkusite, kako prijetna navada je v resnici gökotta.

10 minut za lepši dan

Od nas pravzaprav ne zahteva veliko. Da bomo občutili njene pozitivne učinke, potrebujemo le pičlih deset minut. Ni nam treba obleči polne športne opreme, se odpraviti v gozd, tekati po poteh, ki jih obroblja praprot in podobno.

Važno je le, da v prvih jutranjih trenutkih poiščemo prostor, kjer lahko slišimo petje ptic. Bodisi je to klopca pod drevesom ob vašem bloku, ali pa vrt pred hišo, v kateri stanujete.

Gökotta zapoveduje le, da deset minut po tem, ko vstanete iz postelje, prisluhnete pticam. Ob poslušanju veselega žvrgolenja se lahko sprehajate, ali pa le pijete jutranjo kavo. Pomembno je le, da misli ne bežijo k telefonu, temveč jih spustite na pašo ob prijetnih pesmih ptic. 

Preberite še: Deset rešitev za vse osamljene

Morda vas zanima tudi: Skrivni detajli Camilline obleke s kronanja, ki razkrivajo njen odnos s kraljem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)