Drži, da se nasprotja privlačijo? Tu je odgovor

Znanstveniki odgovarjajo na vprašanje, ali se nasprotja res privlačijo ali gre zgolj za mit.

21.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Drži, da se nasprotja privlačijo? Tu je odgovor

Pravijo, da se nasprotja privlačijo, a glede na rezultate nove raziskave, se morda vendarle ne.

Znanstveniki z univerze Colorado Boulder so skozi celo stoletje analizirali več milijonov parov ter pri tem pozornost namenili 130. lastnostim. Ugotovili so, da pogosteje v zvezi pristanemo z nekom, ki nam je podoben, kot z nekom, ki je drugačen od nas.

"Naša dognanja dokazujejo, da ptice z enakim perjem letijo skupaj," je povedala vodja zadnje faze študije Tanya Horwitz z oddelka za psihologijo, nevroznanost in behavioralno genetiko.

Glede na izsledke, ki so jih objavili v časopisu Nautre Human Behavior, sta si partnerja v zdravem zakonu ali zvezi enaka ali podobna v od 82. do 89. odstotkih lastnosti. Strokovnjaki so med drugim pozornost namenjali politični usmerjenosti, verskemu prepričanju, starosti ob prvi spolni izkušnji in fizičnim lastnostim, denimo nošnji očal ali obsegu pasu.

Kje so si bili partnerji najbolj podobni?

Največ podobnosti so zaznali z vidika verskega prepričanja, stopnje izobrazbe, spolnih izkušenj, osebnih dohodkov, odnosa do alkohola in kajenja ter tudi stopnje inteligence.

"Spoznanje, ki sledi iz naše študije je, da izbira partnerja ni tako zelo naključna, kot si morda predstavljamo. Določene lastnosti pri tem igrajo večjo, druge manjšo vlogo je pa dejstvo, da nas načeloma bolj privlačijo nam podobne osebe," je zaključil soavtor Jared Balbona.

Obstajajo področja, kjer je podobnost manj verjetna oziroma manj opazna. Denimo pri značajskih lastnostih, kot sta ekstrovertiranost in introvertiranost. Tam znanstveniki niso opazili, da bi se med seboj privlačili enaki tipi. Natančneje: enaka verjetnost je, da se bo nekdo, ki je po naravi bolj odprt združil z nekom, ki je prav takšen, kot da bo stopil v razmerje s človekom, ki je bolj zadržan.

Dejstvo je, da nas načeloma privlačijo nam podobne osebe.

Študija ni pomembna le z vidika prepoznavanja, s kom bi nekdo lahko osnoval uspešno zvezo, temveč tudi s stališča genetike in genetskih raziskav. "Prejšnje domneve so bile, da partnerje izbiramo povsem po naključju, a očitno na to vplivajo nezavedna merila, ki so nam vsajena globoko v gene," je povedala psihologinja in dodala, da je pri nekaterih lastnostih zaznati tudi negativno povezavo, denimo pri višini partnerjev:

"Velikokrat se zgodi, da sta v zvezi nekdo, ki je visok, in nekdo, ki je od njega znatno nižji. Na takšen način človeška vrsta skrbi, da ne bi prihajalo do ekstremov v eno ali drugo smer.

Le malo podobnosti je tudi z vidika tega, ali je nekdo nočni ali jutranji tip in katera je njegova dominanta roka. Najbrž se še ni zgodilo, da nekdo nekoga ne bi privlačil samo zato, ker je levičar ali obratno," je dodala znanstvenica in opozorila, da je bila študija izvedena izključno na heteroseksualnih parih in da bi lahko bili rezultati pri homoseksualnih zvezah povsem drugačni.

Kakšen družben vpliv bo imela študija?

Horwitzeva in Balbona sta prepričana, da bo ta precejšen. Epidemiologe bo zanimala z vidika bioloških tveganj za določene bolezni. Za zakonske in družinske terapevte bodo rezultati zanimivi glede tega, kako podobnost med partnerjema vpliva na trajanje odnosa in količino zadovoljstva v njem.

Podobnost med partnerjema vpliva na trajanje odnosa in količino zadovoljstva v njem.

Ekonomisti se bodo poglobili v dejavnike, kot so razporeditev bogastva in narava trga dela.

"Podobnost partnerjev z vidika zaslužka, izobrazbe in družbenega statusa je več kot očitna, s tem se pojavljajo opozorila o koncentraciji kapitala, dostopnosti do zdravstvenih storitev in izobrazbe določenih skupin in na drugi strani deprivilegiranosti drugih, kar bi moralo biti izhodišče v trudu za pravičnejšo družbo," meni Balbona in dodaja:

"Rešitev v tem primeru ni v preprečevanju razmerji znotraj določenih skupin, bi pa morali naše rezultate uporabiti za uvajanje manj diskriminatorne politike glede izboljševanja dostopnosti izobrazbe in zdravstvenih storitev vsem posameznikom."

Povzeto po portalu huffpost.com

Preberite še: »Nisem iskala popolnega, ampak dobrega moškega« (resnična zgodba, kako je našla pravo ljubezen)

Morda vas zanima tudi: S partnerko sva hodila na partnerske terapije, a se je zgodilo nekaj čudnega


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)