Dejstvo: Menstrualni krči so bolj boleči, kot srčni napad

Primerjava intenzitet obeh bolečin ni le vprašljiva, temveč je tudi nevarna.

5.5.2018 ob 4:45

menstrualni_krci_micna_unsplash.jpg

Leta 2016 so v publikaciji Quartz objavili članek o mesečni tegobi, ki pesti večino žensk: o menstrualnih krčih. V njem so avtorji poudarili, da je menstrualna bolečina lahko izjemno intenzivna, ter pripadnice nežnejšega spola neredko ovira pri opravljanju vsakodnevnih opravil, na žalost pa obstaja le malo študiji, ki bi se z njo, z njenimi natančnimi vzroki in zlasti z blaženjem, ukvarjale.

Sam prispevek tedaj ni zbudil veliko pozornosti, je pa zaradi njega na družabnih omrežjih in med stroko završalo potem, ko so pri britanski izdaji revije Elle iz njega povzeli citat strokovnjaka za reproduktivno zdravje Johna Guillebauda, ki je za Quartz intenziteto bolečine ob menstrualnih krčih primerjal s tisto, ki spremlja srčno kap.

Ta izjava je v trenutku zbudila veliko zanimanja, čeprav pri večini žensk ne tudi pretiranega presenečenja. A prav z njo se ginekologinja Jen Gunter ne strinja. Kajti, kot je povedala, so menstrualni krči velikokrat neprimerljivo intenzivnejši od bolečine, ki jo izzove srčna kap.

"Če pričakujete močno, neznosno bolečino, ki vas bo opozorila na srčno kap, se boste nanjo lahko prepozno odzvali in s tem ogrozili tudi življenje," je povedala ginekologinja in dodala:  "Srčna kap se najpogosteje odraža s številnimi različnimi simptomi, med katerimi je neredko blažja bolečina v prsnem košu, katero mnogi ignorirajo. Poleg tega se pri 40 odstotkih žensk srčni napad pojavi brez vsakršne bolečine. Zato je prepričanje, da je intenziteto tiste, ki nakazuje srčno kap, mogoče primerjati z ono, ki spremlja menstrualne krče, ne samo nesmiselno, temveč tudi potencialno nevarno."

Kot so zapisali strokovnjaki Centra za nadzor in preventivo pred boleznimi, srčno kap praviloma spremljajo drugi simptomi: oteženo dihanje, slabost, bruhanje in nepojasnjena utrujenost. Ti so pogostejši od bolečine. Dismenoreja, kot so menstrualni krči strokovno poimenovani, pa so vedno boleči.

"Menstrualna bolečina se največkrat pojavi zaradi snovi prostaglandini. Ti se pred in med menstruacijo pospešeno sproščajo v maternici in povzročajo njeno krčenje ter zaradi pritiska, ki se v njej posledično pojavi, izzovejo hromeče občutke v trebuhu in križu.

Če bi radi nazorni prikaz intenzitete bolečine, si se pojavlja med menstruacijo, torej pozabite na srčno kap in raje pomislite na tisto, ki bi vas pestila, če bi si brez anestetika odrezali prst," je zaključila ginekologinja.

PREBERITE še // Skodelica, s katero lahko seksate tudi v času menstruacije

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Insider
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)