Čarobna moč suhih sliv (zdrav in neprecenljiv zalogaj)

Ko vam zadiši nekaj sladkega, pojejte peščico suhih sliv ter izkoristite vse njihove pozitivne učinke na zdravje.

20.2.2022 ob 6:12 | Foto: Milan Krasula/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Čarobna moč suhih sliv (zdrav in neprecenljiv zalogaj)

En od najučinkovitejših načinov za premagovanje neobvladljive želje po slaščicah je uživanje prestre prehrane, ki vključuje vse skupine hranljivih snovi.

A kljub temu se včasih zgodi, da bi nekaj sladkega in se tej želji praktično ni mogoče upreti. V takšnih trenutkih je dobro imeti pri sebi nekaj, kar razvaja tako z okusom kot z učinki na zdravje, to pa so suhe slive.

Kot je za portal Eat this not that povedala prehranska strokovnjakinja Lauren Manaker, so suhe slive v tem primeru eno najbolj priporočljivih živil.

Zakaj pomagajo?

Željo po sladkorju ublažijo na več načinov. Prvi se skriva v dejstvu, da so nasitne in hitro ublažijo lakoto.

"Glede na rezultate raziskave, objavljene v časopisu Journal of Nutrition Bulletin osebe, ki jedo suhe slive, občutijo manj lakote in čez dan v organizem vnesejo skupno manj energije kot osebe, ki grizljajo rozine ali bombone," je povedala Manakerjeva.

Drugi razlog za njihove učinke je v dejstvu, da so sladke brez dodanega rafiniranega sladkorja.

"Same po sebi so sladke zato hitro premagajo željo po sladkorju. Ob tem, za razliko od slaščic, vsebujejo veliko vlaknin in pozitivno vplivajo na prebavo, omeniti gre še številne, v njih prisotne vitamine, minerale in antioksidante."

Zlasti za ženske v menopavzi

Strokovnjaki jih zlasti priporočajo ženskam v menopavzi, saj so raziskovalci z univerze Florida dokazali, da ohranjajo gostoto in čvrstost kosti ter tako zmanjšujejo tveganje za osteoporozo. Količina, ki premore te učinke, je deset suhih sliv na dan.

"Vse to so razlogi, zaradi katerih so zdrav in neprecenljiv zalogaj tedaj, ko se pojavi neustavljiva želja po sladkorju," je zaključila prehranska strokovnjakinja.

Preberite še: 8 živil za redne obiske wc-ja

Morda vas zanima tudi: Deset z železom najbogatejših živil


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)