Za vse, ki delate od doma! 7 trikov, s katerimi boste poskrbeli za svoje telo

Delo od doma je v novi realnosti stalnica mnogih, zato je dobro vedeti, kako ob njem poskrbeti tudi za svoje zdravje.

26.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Za vse, ki delate od doma! 7 trikov, s katerimi boste poskrbeli za svoje telo

Novo leto, ista pandemija in delo od doma ostaja stalnica mnogih. Kar pa ne pomeni, da kljub temu, da večina ostaja cele dneve v zavetju štirih sten ni mogoče poskrbeti za svoje zdravje. Nekaj uporabnih trikov za lažje opravljanje službenih nalog in za boljše počutje ter fizično zdravje, niza portal Yahoo.

Poskrbite za ramena in vrat

Med delom za računalnikom najbolj trpijo vrat in ramena. Ne glede na to, kakšen računalnik uporabljate, hišnega ali prenosnega, čeprav drži, da slednji zadeve še poslabša.

Zato poskrbite za sproščanje mišic na omenjenih delih telesa. Če ne gre drugače, si za vsako uro nastavite opomnik in nekaj minut razgibavajte področja, ki so najbolj na udaru.

Pravilno si namestite zaslon računalnika. Ta naj bo postavljen tako, da glava med zrenjem v zaslon ne bo sklonjena, (zgornji rob malo nad nivojem oči) roke naj bodo ob tipkovnici iztegnjene in komolci naj počivajo na mizi. Sicer se v njih hitro pojavi bolečina. Razmislite tudi o pravilnem položaju rok med tipkanjem in uporabo miške, da ne bi ogrozili karpalnega kanala.

Na stolu sedite vzravnano, ramena naj bodo ravna, noge ne prekrižane.

"Vse to so načini, s katerimi se lahko zavarujete pred bolečim vratom, hrbtom, pred glavobolom in bolečinami v komolcu ter zapestjih," je prepričan fizioterapevt Reid Gehring, ki ima dodaten nasvet za vse, ki delo opravljajo na prenosnem računalniku: tem svetuje dodatno tipkovnico in monitor, ob katerem bo telo med delom lažje v primernem položaju.

 

Dela ne opravljajte v postelji (če že, si omislite dodatno odporo)

"Razumem, delo v postelji je prijetno in udobno, pa vendar z več vidikov ne najbolj priporočljivo: ni dobro, da za delo uporabljate del doma, ki je namenjen počitku, saj s tem ogrožate spanec, kajti možgani postelje ne povezujejo več zgolj z njim temveč tudi z opravki. Posledično se v njej težje sprostijo, spanec zato pride kasneje in je manj izdaten," opozarja Michael Serra, profesor kognitivnih znanosti na tehnični univerzi Texas.

Drugi razlog, ki govori proti delu v postelji je ta, da je telo v napačnem položaju, s čimer je na dolgi rok ogroženo tudi fizično zdravje.

Če drugače res ne gre, poskrbite, da bo hrbet naslonjen ob vzglavje postelje, za spodnji del hrbta pa si namestite dodatno blazino, ki mu bo  zagotovila prepotrebno podporo.

Ne ostajajte v pižami

Večina ob delu od doma ne razmišlja o tem, da bi se zjutraj oprhala in odela v oblačila, v katerih hodi v službo. Razumljivo, mnogo mamljivejše je ostati cel dan v pižami ali vsaj v trenirki.

Vendar klinična psihologinja Laura Murray to odsvetuje, kajti, kot navaja, prav oblačila zagotavljajo več motivacije in delavnega elana.

Ne pozabite na odmore in druge aktivnosti, ki niso povezane z delom

"Ko dom postane pisarna se hitro zgodi, da se zabrišejo meje med delom ter prostim časom. A pomembno je, da čas razdelite med službena opravila in med dejavnosti, ki z njimi niso povezana. Kar pomeni, da določite delovni čas in z njim zaključite približno ob uri, ob kateri v normalnih razmerah zapuščate pisarno," priporoča Murrayeva.

Urnik je pri delu od doma pomemben, prav tako kot so pomembni kratki predahi, ki, tako kot v pisarni, ne smejo biti predolgi.

"Na vsako uro, dve, si vzemite pet do deset minut, vstanite od mize, se malo sprehodite, razgibajte in nato nadaljujte z opravili. Čeprav boste imeli občutek, da kradete dragoceni čas, boste opravili več, saj boste s kratkimi predahi poskrbeli za boljšo koncentracijo ter tudi za fizično zdravje," je prepričana psihologinja Erin Berman.

Ko se delovnik zaključi, odmislite službo in se predajajte prostočasnim aktivnostim, družini ter drugim dejavnostim, ki niso povezane z delom.

Zdrava hrana naj bo vedno na zalogi

Mikavno je redne in polnovredne obroke nadomeščati s prigrizki, ki jih zaužijete kar za računalnikom. Nič ni narobe, če se včasih malo razvajate z njimi, a nikar ne pretiravajte s sladkimi in slanami dobrotami, saj na dolgi rok ne prinašajo nič dobrega.

"Raje kljub delu od doma poskrbite za redne, uravnotežene obroke, prigrizki naj bodo sestavljeni predvsem iz sadja, zelenjave, oreščkov, suhega sadja in podobnih živil, ki ne povzročajo naglega porasta in nato padca krvnega sladkorja in zato v znatno manjši meri ogrožajo zdravje ter počutje," navaja prehranska strokovnjakinja Charmaine Jones.

Raztezajte se

Ena najboljših preprostih raztezalnih vaj za hrbet je sledeča: na trebuh se uležite na tla ter dodobra iztegnite roki in napnite nogi.

Hrbtu koristi vsakršno raztezanje, zato pomislite na hrbtenico in ji, ker se pri dolgem sedenju nanjo vrši veliko pritiska, omogočite vsaj malo olajšanja.

Ne pozabite na gibanje

Redna telesna aktivnost je nepogrešljiva za fizično in psihično zdravje. Zato ji vsak dan namenite vsaj pol ure časa.

"Med delom večkrat vstanite od mize in se sprehodite po stanovanju, ko s službo zaključite, se podajte na tek, sprehod, kolesarjenje. Naj mraz ne bo izgovor, da bi ostajali doma.

Že kratka fizična aktivnost na svežem zraku bo pripomogla k boljšemu zdravju, močnejši odpornosti in jasnejšim mislim zato kljub temu, da vam ni treba stanovanja zapuščati zaradi službe in da so telovadnice ter fitnes centri zaprti, ostanite telesno aktivni," svetuje Chris Mojock, profesor športnih znanosti na univerzi Georgia.

Preberite še: 7 trikov za ohranjanje motivacije pri doseganju ciljev (svetujejo psihologi)

Morda vas zanima tudi: Koristni nasveti za vse tiste, ki prvič delate od doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)