7 možnih vzrokov, zakaj vaš trebuh ni raven (kljub vadbi in dieti)

Včasih res lahko krivite nekoga (oziroma nekaj) tretjega.

22.8.2018 ob 3:35

zenska_porjavelost_soncenje_viseca_mreza_rdece_kopalke.jpg

Vadite, pazite na prehrano a nikakor ne morete do ravnega trebuha. Vzrok za to se kaj lahko skriva v pomanjkanju spanca, stresu, višku soli v organizmu ali preprosto prehitro jeste. Poglejte si še druge najpogostejše vzroke za to, da ste s pogledom na svoj trebuh nezadovoljni.

1 Pretirano žvečite žvečilne gumije

In med tem pojeste veliko zraka, ki se ujame v vaša prebavila, kjer povzroča napihnjenost in pline. Enake posledice utrpite tudi, če med jedjo govorite, ali priljubljeno pijačo srebate po slamici.

2 Prehitro jeste

Če jeste hitro in mimogrede, je vaše telo pod stresom. Nanj se organizem odzove tako, da energijo namesto v prebavo usmeri k premagovanju napetosti, hrana zato obstane v prebavilih kjer fermentira ter povzroča napihnjenost trebuha in izdajalske pline.

3 STRES

Znova smo pri stresu. Hormon kortizol je tisti, ki je najpogosteje kriv za kopičenje maščob na trebuhu. Tega telo sprošča, kadar je v napetosti, kar je dandanes skoraj vsakodnevni pojav, ki pa je s primernimi tehnikami povsem obvladljiv in celo premagljiv.

4 Premalo spite

Kadar niste naspani, je vaš apetit večji. Presežek zaužitih kalorij pa na dolgi rok vodi v kopičenje maščob na trebuhu.

5 Črevesne bakterije

V telesu imamo tako dobre kot slabe bakterije, ki vplivajo na presnovo in na izgorevanje maščob. Življenjski stil in zlasti prehrana, velike količine sladkorja, alkohol ter nekatera zdravila lahko ravnovesje bakterij spremenijo, presnova je ovirana, trebuh pa zato večji.

6 Menstruacija

Menstrualni cikel vpliva na kopičenje vode v telesu. To ne pomeni, da jo morate med menstruacijo zaužiti manj. Nasprotno: v tem primeru jo bo telo kopičilo še izdatneje ter se zaščitilo pred dehidracijo in trebušček bo zato večji.

7 Preveč soli

Ta, sicer v zmernih količinah nepogrešljiva začimba, ob pretiravanju spodbuja kopičenje vode v telesu. Povečajte vnos tekočine in malce manj solite jedi. Tako se bo zmanjšal tudi vaš obseg pasu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 zdravih malic, ki pa so v resnici lahko zelo kalorične ali pa 10 presenetljivih učinkov kofeina na telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)