6 mitov o zanositvi, ki jih ne bi smeli verjeti

O spočetju novega življenja kroži veliko mitov, ki so daleč od resnice.

3.8.2018 ob 4:39

par_nosecnost_test_zalost_micna.jpg

Po tehtnem razmisleku sta sprejela odločitev o povečanju družine in sedaj se trudita v to smer. Da bi vama namero čim prej uspelo uresničiti, pozabita na nekatere mite o zanositvi, ki, čeprav jih pogosto slišita, ne držijo. Katere bi morala odmisliti, so s pomočjo ginekologinje in porodničarke Mary Jane Minkin ter profesorice ginekologije na univerzi Yale, Rachel Urrutia, zbrali na portalu Insider.

Mit številka ena: Najlažje je zanositi z misijonarskem položaju, saj spermiji v njem najlažje dosežejo jajčece

"Položaj, v katerem se predajata spolnim radostim, pri zanositvi ne igra nobene vloge," ga razbija Rachel Urrutia in dodaja: "Sperma po sluzi hitro potuje do jajčec ne glede na to, v kakšnem položaju sta vajini telesi."

Minkinova se z njo strinja in pojasnjuje, da ni nobenega znanstvenega dokaza o tem, da bi bilo v katerem položaju lažje in v drugem težje spočeti novo življenje.

Mit števika dve: Dieta vpliva na spol otroka

Kot je povedala Minkinova, pozna veliko parov, ki verjamejo v prepričanje, da je z dieto mogoče vplivati na spol otroka: "Skoraj smešno se mi zdi, da nekateri verjamejo, da bi tisti, ki si želijo fantka, morali uživati slano hrano in oni, ki bi raje deklico, z mlekom in mlečnimi izdelki bogato dieto. Nič od tega ne drži."

Z njo se strinja Urrutijeva: "Gre za mit, ki ga ne podpira nobena študija. Vse je odvisno samo od tega, katera moška spolna celica bo oplodila jajčece."

Mit številka tri: Med menstruacijo ni mogoče zanositi

Drži sicer, da so zanositve med menstruacijo redke, niso pa nemogoče. "Spermiji v telesu lahko preživijo od pet do sedem dni. In če ovulacija po menstruaciji nastopi zgodaj, oploditev ni izključena," pojasnjuje profesorica.

Mit številka štiri: Seks naj bo rezerviran za plodne dni

"Včasih ni mogoče natančno določiti, kdaj nastopijo plodni dnevi. To se iz cikla v cikel lahko tudi spreminja, zato naj se pari ne omejujejo le na dneve, ko naj bi bilo njeno telo v ovulaciji," priporoča Urrutijeva. Tako bodo možnosti za zanositev zagotovo večje. Poleg tega pogostejši izlivi zagotavljajo bolj zdravo spermo in s tem povečujejo možnost za zanositev.

Mit številka pet: Prekinjen odnos varuje pred nosečnostjo

Čeprav je ta mit bolj, kot z zanositvijo, povezan s kontracepcijo, ga vendarle velja na tem mestu ovreči.

"Res je, prekinjen odnos ni povsem neučinkovit. 25 od 100. žensk, ki se ga poslužujejo, zanosi," opozarjata strokovnjakinji. Gre torej za zelo nezanesljivo metodo, saj so spolne celice prisotne tudi v tekočini, ki se iz penisa izloči pred ejakulacijo in zlahka dosežejo jajčece.

Mit številka šest: Njej orgazem je pogoj za zanositev

Odsotnost ženskega orgazma ni povezana z manjšo verjetnostjo za spočetje novega življenja, pojasnjuje Minkinova in dodaja: "Res je, da je pri nekaterih sesalcih, denimo mačkah, zajcih in kamelah, orgazem samice pogoj za oploditev, pri ljudeh pa je spočetje novega življenja mogoča tudi brez njega."


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)