5 neobičajnih, a učinkovitih namigov za boljše zdravje

Čeprav so nekateri nasveti za zdravo življenje na prvi pogled res nenavadni to ne pomeni, da niso učinkoviti.

14.6.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 neobičajnih, a učinkovitih namigov za boljše zdravje

Obstaja veliko nasvetov, kako ohraniti dobro zdravje in poskrbeti za kvalitetno življenje. Nekateri med njimi so, milo rečeno, neobičajni, kar pa ne pomeni, da niso učinkoviti. Pet takšnih niza portal IOL.

Utrujeni ne posegajte po energijskih napitkih

"Energijske pijače v enaki količini vsebujejo petkrat več kofeina od kave. Vendar dvig energije, ki ga z zaužitjem zagotavljajo, neredko spremljajo tudi razdražljivost, nervoza in pospešen srčni utrip," navaja prehranska strokovnjakinja Amy Goodson.

Ob tem energijske pijače vsebujejo še visoko raven taurina, snovi, ki stimulira centralno živčevje in tudi več kot 50 gramov sladkorja (13 čajnih žličk).

Omenjeni napitki zato povzročijo hiter porast, nato pa nagel padec krvnega sladkorja in posledično vodijo v še nižjo količino energije, utrujenost, izčrpanost ter slabšo koncentracijo. Vse to največkrat napelje na ponovno poseganje po energijskih pijačah, ki so na dolgi rok vse prej, kot počutju ter zdravju prijazne.

 

Z metinim čajem premagajte hormonsko neravnovesje

Zeliščni čaji prinašajo številne pozitivne učinke na zdravje. Metin je denimo med drugim znan po tem, da premaguje s hormonskim neravnovesjem povezane težave, ki se lahko odražajo z mozolji in s pretirano poraščenostjo obraza pri ženskah.

Metin čaj uravnava delovanje hormonov, saj zavira preintenzivno sproščanje moških spolnih hormonov, je dokazala turška študija, na podlagi katere so izvajalci zapisali, da za te učinke zadostujeta že dve skodelici čaja mete dnevno.

Pred popoldanskim počitkom … popijte skodelico kave

Japonski znanstveniki trdijo, da je popoldanski počitek veliko učinkovitejši, če si pred njim privoščite kavo. V študiji, ki je to dokazala sodelujoči prostovoljci, so se po 20 minutnem počitku počutili veliko bolje, kadar so bili pred njim deležni skodelice kave, kot kadar te niso popili.

Seveda se pri tem samo po sebi poraja vprašanje: kaj ni kava tista, ki naj bi pomagala ohraniti budnost?

Takole strokovnjaki pojasnjujejo ozadje: po zaužitju kave se v telesu  zmanjša količina anedozina, molekule, ki spodbuja zaspanost. A ta učinek nastopi šele približno 20 minut potem, ko kava pride do želodca ter od tam v kri.

Kar pomeni, da začne učinkovati šele po 20. minutah in če ta čas namenite počitku, bo učinek kombinacije kave in popoldanskega dremeža zagotovo opaznejši, kot če bi samo popili kavo ali zgolj zadremali.

Rano razkužite z medom

Preden rano pokrijete z obližem, nanjo nanesite malo medu. Ta premore močno protivnetno delovanje in pospešuje celjenje kožnih poškodb.

K temu pripomore tudi njegova pH vrednost, ki znaša od 3,2 do 4,5, kislo okolje na rani pa ustvarja primerne pogoje za hitro celjenje, hkrati varuje pred vnetjem in morebitnimi bakterijskimi okužbami.

Valentyn Volkov/Gettyimages

Zob ne umivajte takoj po obroku

Čeprav želite lepe in zdrave zobe, jih nikar ne umivajte neposredno po obroku. Raje jih tedaj samo splaknite z vodo.

"Zobna sklenina je takoj po hranjenju zaradi delovanja kislin mehka in dovzetna za mehanske poškodbe," opozarja Howard R. Gamble, bivši predsednik ameriške Akademije za splošno zobozdravstvo. Ta priporoča, da s ščetkanjem zob počakate, da od zadnjega grižljaja preteče vsaj pol ure.

Preberite še: Če boste prehitro shujšali, se vam lahko zgodi to

Morda vas zanima tudi: Edina dva dodatka prehrani, ki lahko podaljšata življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)