Zimska idila: 9 super idej za zasnežen izlet po Sloveniji

Tudi če sovražite zimo, morate priznati, da je bela odeja, ki te dni prekriva Slovenijo, noro fotogenična!

19.1.2019 ob 4:09

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg6.jpg

Pa smo ga dočakali! Prvi letošnji sneg je nežno utišal okolico in prinesel nekaj idile. Če vam le ni treba v avto, seveda. Plundre pa še nekaj časa ne bo v neokrnjeni naravi, tam, kjer bela odeja ostane nedotaknjena, razen, če so jo obkolili snežnih radosti željni sankači in graditelji snežakov. A tudi to jo ohranja pravljično. 

Zbrali smo nekaj najbolj fotogeničnih destinacij, kjer se lahko kepate ali zgolj občudujete osupljivo naravo. Kam na izlet? Na sneg!

Gradovi Kralja Matjaža v Črni na Koroškem

Tradicionalna, že 27. prireditev njegovemu visočanstvu v čast, bo potekala med 25. in 27. januarjem! Tridnevno dogajanje se v petek zvečer prične na smučišču v Črni na Koroškem – z nočnim slalomom med baklami, za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve, ki bo letos potekal na novi lokaciji, na travniku pod Športnim parkom Črna, je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, saj ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg3.jpg

Planšarsko jezero

Zgornje Jezersko ponuja šopek čudovitih razgledov na vršace Kamniško-Savinjskih Alp, odboj gorskih obrisev pa je videti še bolj čudovito v odsevu Planšarskega jezera. Sprehodite se okoli jezera, ki ima s ptičje perspektive obliko srca. Pozimi ob jezeru stoji tudi drsališče, kjer bodo najbolj uživali prav najmlajši, pogrejete in okrepčate pa se lahko v bližnji koči.

Pot lahko nadaljujete do makadamske ceste, ki vodi do gorniškega centra Dava Karničarja, prav na tej cesti pa se vam bo odprl še bolj imeniten pogled na gore, ki so videti tako blizu, da bi se jih lahko kar dotaknili. Jezersko je sicer izhodišče za pohodnike, ki jih mika vzpon na Grintovec, Skuto, Kočno, Veliko Babo, Dolgi hrbet …

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg5.jpg

Velika planina

Velika planina s svojo fotogeničnostjo vsako leto privablja več Slovencev in tudi turistov, od pomladnih izletov, ko se z žafrani obarva v vijoličasto, do zimske pravljice, ki jo obleče v belino. Prepoznavna je po tipični arhitekturi – strehe koč so krite s smrekovimi skodlami, ki segajo nizko proti tlom.

Na teh koncih Slovenije jim pravijo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače rečejo “šinkel”. Z edinstveno pastirsko tradicijo, izjemnimi razgledi v neokrnjeni naravi in tradicionalnimi dobrotami, se uvršča med najlepše planine tako doma kot v svetu. In prav posebej očarljiva je, ko jo pobeli sneg!

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg7.jpg

Rogla in Lovrenška jezera

Smučišče je ena od logičnih izbir za snežni oddih, a če vam spuščanje po belih strminah ne diši preveč, je Rogla tudi odlična destinacija zgolj za izlet. Rogla je namreč eno redkih smučišč, kjer se z avtomobilom pripeljete na vrh in nato smučate z njega v dolino. Kar pomeni, da boste v čudovitem razledu uživali tudi tisti, ki ne boste na smučeh. In tudi v eni od smučarskih koč se lahko okrepčate.

Če ste že na tem koncu, pa priporočamo tudi sprehod do Lovrenških jezer, kjer se boste nadihali svežega gorskega zraka in občudovali lepote narave. Lovrenška jezera so pravzaprav visoko barje in predstavljajo naše največje visoko barje. Barje leži na slemenu Planinka na nadmorski višini okrog 1520 metrov. Dvajset jezerc je barju prineslo ime Lovrenška jezera in so z gozdnim pasom razdeljena na dva dela. Uživajte v razgledu!

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg1.jpg

Pokljuka

Sankanjeeeee! Pokljuka je ena najbolj znanih destinacij za zimsko idilo, kjer je več sankališč, eden od takih je pri Športnem centru. Če bi se radi malo bolj premigali, pa priporočamo tudi rekreativen tek na smučeh. Mimogrede, če imate možnost, se tja morda raje podajte med tednom, saj zna biti med vikendi precejšnja gneča že na vijugasti cesti do tja.

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg10.jpg

Smaragdni Zelenci

Zelenci so zadnji dve leti pravi hit Instagrama, tako poleti kot pozimi. Jezerca ležijo tik za Kranjsko Goro, ob vasi Podkoren na južni strani magistralne ceste, na severnem robu Triglavskega narodnega parka. Na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Pozimi se boste do njih prebili po shojenih, a ozkih potkah po gozdu, ki so pravljične že same po sebi.

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg8.jpg

Na skrajno zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, kar daje vodi značilno modrozeleno barvo. Po tej tudi ime Zelenci, ki so sicer razglašeni za naravni rezervat. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici ali se povzpnete na opazovalnico in posnamete eno najslavnejših fotografij te zime.

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg11.jpg

Slap Peričnik

Še ena od osupljivih gorenjskih kulis je zagotovo slap Peričnik, ki je s svojimi 52 metri eden izmed najvišjih slovenskih slapov. Do njega vodi označena pot iz Mojstrane. Najbolje, da se tja napotite peš, pot ni zahtevna.

Od Koče pri Peričniku, kjer je tudi tabla z vsemi informacijami o slapu, pridete v desetih minutah do rekorderja, spodnjega slapa. Lahko se povzpnete še k drugemu, gornjemu slapu, vendar je njegova višina le 16 metrov. In kaj je na njem tako posebnega v tem letnem času? Če je dovolj hladno, zamrzne, kar mu da še posebej osupljivo podobo!

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg4.jpg

Mariborsko pohorje

Mariborsko Pohorje skupaj z Arehom velja za največje zimsko središče v Sloveniji. Na Mariborskem Pohorju in na Arehu obratujeta dve sankališči. Obe sta brezplačni in odvisni od naravnega snega ter ločeni od smučišč.

ideja_za_izlet_slovenija_zima_sankanje_smucanje_druzina_otroci_sneg2.jpg

Avtor: Maja Fister
Foto: Maja Fister, Thinkstock

PREBERITE ŠE: Kako preprosto je biti zloben prek ekrana ALI Zastavila mi je vprašanji, ki bi si ju morali vsi

PREBERITE TUDI: Zakaj kradeš mojo energijo? Ni zate!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)