Vse negativne posledice prehoda na poletni čas

Ta konec tedna bomo ure znova premaknili na poletni čas in bili deležni negativnih posledic tega dejanja.

29.3.2019 ob 4:52

ura_magnolija_kazalci_micna.jpg

Vsako leto znova se pojavljajo pobude, da bi ukinili premikanje ure na poletni in na zimski čas. Tisti, ki ste upali, da je tega resnično konec, boste razočarani. Kajti zadnjo marčevsko nedeljo bomo ure premaknili naprej.

To pa ne pomeni le, da bomo spali uro manj, prehod na poletni čas ima tudi druge negativne posledice. Najbolj očitne izpostavlja Insider.

Prehod na poletni čas je kriv za pomanjkanje spanja

Dejstvo je, da bo noč iz sobote na nedeljo krajša, prehod na poletni čas pa ima tudi dolgoročni vpliv. Kajti cirkadialni ritem našega telesa je prilagojen zimski, sončni uri.

"Večina prvih nekaj dni po prehodu na poletni čas spi od 40 do 50 minut manj, kot pred samim premikom urnih kazalcev. V času, ko je pomanjkanje spanja že tako prej pravilo, kot izjema, lahko že tako majhna in kratka sprememba negativno vpliva na splošno zdravje in počutje," je povedala Sandhya Kumar, gostujoča profesorica nevrologije z medicinskega centra Wake Forest v Severni Karolini.


Vpliva na mentalno zdravje

Leta 2014 so v Nemčiji objavili študijo, ki je našla povezavo med premikom ure, splošnim počutjem in slabšim mentalnim zdravjem. Strokovnjaki so po njenem zaključku zapisali, da so posamezniki po premiku ure na poletni čas praviloma manj zadovoljni, pod znatnejšim stresom in pogosteje depresivni. Zlasti je ta učinek opazen pri tistih, ki so zaposleni za poln delavni čas.

V drugi, Avstralski študiji, so prehod na poletni čas povezali z višjo stopnjo samomorilnosti, ki je zaznavna še nekaj dni po premiku kazalcev.


Premik ure poviša tveganje za srčne bolezni

Leta 2014 so v publikaciji Open Heart zapisali, da je na ponedeljek, po premiku ure, kar za 24 odstotkov več primerov srčne kapi, kot znaša letno povprečje.

Tudi preliminarna finska študija je prišla do podobnih zaključkov. Tamkajšnji strokovnjaki so zabeležili osem odstoten porast srčnih kapi še dva dni po prehodu na zimski ali poletni čas.


Poviša se tveganje za poškodbe na delu

Kar zlasti velja za tiste, ki opravljajo težja fizična dela. Leta 2009 so v časopisu Journal of Applied Psychology povzeli, da se število nesreč pri delu na ponedeljek po prehodu na poletni čas znatno poviša, ni pa bilo povišanje zabeleženo ob prehodu na zimski čas.


Več je prometnih nesreč

Austin C. Smith, profesor ekonomije na univerzi Miami, je leta 2014 javnosti predočil rezultate raziskave v kateri se je izkazalo, da se ob prehodu na poletni čas število prometnih nesreč poveča za 6,3 odstotke.

Smith za porast navaja dva razloga: premik ure pomeni slabši spanec in s tem nižjo koncentracijo, prav tako so jutra ob premiku kazalcev na poletni čas znova temnejša, kar prispeva k večjemu številu prometnih nezgod.


Produktivnost pade

Več študiji, med njimi tista, ki so jo leta 2012 izvedli na univerzi Pensilvanija je dokazalo, da zaposleni na ponedeljek po premiku ure naprej niso najbolj motivirani za delo in da znatno več delavega časa kot sicer, prebijejo z brskanjem po spletu. Za zabavo.


Pojavijo se sezonske depresije

Kar je zlasti povezano s premikom ure na zimski čas. Danski strokovnjaki so leta 2017 na podlagi študije zaključili, da obstaja jasna povezava med premikom ure na zimski čas in porastom sprejemov v bolnišnice zaradi depresije. Ta je že sicer pozimi pogostejša, sam vrh pa doseže takoj po prehodu s poletnega na zimski čas.


A tudi nasproten učinek je prisoten

Res je, da je zimsko malodušje pogostejše kot poletno. Vendar obstajajo tudi posamezniki, pri katerih poletje zbuja negativne občutke in jih prehod na poletni čas podzavestno spomni na veliko sonca, visoke temperature in celo zabave, ter jih s tem pahne v globljo depresijo.


Bolj zapravljivi smo

Ima pa premik na poletni čas če eno zanimivo posledico: veliko raje odpremo denarnice, kot v zimskem obdobju. Leta 2016 objavljena študija je pokazala, da daljši dnevi posameznike spodbujajo k večji potrošnji.

Prav ekonomski lobiji tudi s tega vidika zagovarjajo prehajanje na poletni čas, saj se zaradi večje potrošnje znatno polnijo blagajne trgovin, ter s tem seveda tudi podjetji.

Očitno se vse začne in konča pri dobičku.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Toliko jajc na dan ogroža srce ali pa Utrujeni? Med vikendom ne morete nadomestiti primanjkljaja spanca

Priporočamo tudi: Znanost odsvetuje pižame (in to z zelo dobrim razlogom)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)