Visoka kazen za blogerko, ki je lagala, da ima raka

Kaj vse prenese internet.

28.9.2017 ob 12:20

belle_gibson.jpg

Avstralsko blogerko, ki je lagala, da ima tumor na možganih, in trdila, da se je pozdravila na naraven način, je sodišče kaznovalo s 410.000 avstralskimi dolarji (270.000 evrov) globe zaradi zavajanja ljudi.

Zvezno sodišče v Melbournu je presodilo, da je Belle Gibson s svojo kuharsko knjigo in aplikacijo za mobilne telefone, v katerih je trdila, da je raka premagala z alternativnimi metodami, med drugim z ajurvedsko medicino in prehrano brez glutena, zavajala ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gibsonova je pred dvema letoma za eno od avstralskih revij priznala, da je lagala glede svoje diagnoze. Prav tako se je izkazalo, da ni darovala sredstev v dobrodelne namene, čeprav je to javno obljubila.

"Če se skozi njeno ravnanje pojavlja en vzorec, je to njena neumorna obsedenost same s sabo in s tem, kar najbolj služi njenim interesom," je ob razglasitvi sodbe dejala sodnica Debra Mortimer.

25-letna Gibsonova, ki ni prišla na razglasitev sodbe, je s knjigo in preko družbenih omrežij zaslužila okoli 420.000 avstralskih dolarjev, pri čemer je obljubila, da bo večino sredstev darovala v dobrodelne namene.

Sodnica je dejala, da so se ljudje naročili na njeno aplikacijo, ker so zmotno verjeli, da gre dobiček v dobrodelne namene. V enem od primerov je Gibsonova obljubila, da bo tedenski zaslužek namenila družini, katere otrok je imel tumor na možganih.

"Ljudi je spodbujala, naj kupijo njen proizvod, da bi ustvarila prihodek zase in za svoje podjetje in da bi promovirala sebe in svoje komercialne dejavnosti," je še dejala sodnica.

Vir: STA
Foto: Youtube


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)