"V tujini so nam vlomili v avtodom" (zgodba Slovenke in nasvet, kako ukrepati)

Slovenka, ki so ji v tujini vlomili v avtodom, nam je zaupala svojo zgodbo in to, kako ob takšnem neljubem dogodku ukrepati.

12.6.2018 ob 9:34

avtodom_vlom.jpg

Potovanje z avtodomom prinaša nemalo prednosti. Svoboda je najpogosteje tista, ki posameznike napelje na misel, da bi bližnje ali daljne kotičke našega planeta raziskovali na štirih kolesih in si zagotovili dovolj udobja, ter ob enem potešili željo po popotniških avanturah.

Pa vendar, tako kot vsaka medalja, ima tudi potovanje z avtodomom dve plati. Manj prijetna je nedvomno ta, da so prav ti pogosto tarča nepridipravov, kar je na lastni koži okusila tudi naša bralka, ki nam je takole zaupala svojo izkušnjo.

"Pred nekaj leti se nama je s soprogom porodila ideja, da bi novo leto praznovali malo drugače. Ponudila se nama je priložnost za najem avtodoma po ugodni ceni in sprejela sva jo z odprtimi rokami. Odločitev, kam bi se z njim odpravili, ni bila težka.

Da bi v potovanje vključili nekaj za vse generacije, ki so bile del naše odprave (najini otroci, njegova starša in seveda midva), sva si traso zamislila nekako takole: od izhodišča preko Italije do San Rema, naprej do Monaka, Marseilla, Barcelone, končna postaja Valencia s čudovitim akvarijem, kjer bi si lahko mladež v živo ogledal vse morske živali, ki jih je z zanimanjem spoznaval s pomočjo knjig, interneta in televizije.

Priprave so potekale gladko, četudi nismo ničesar prepuščali naključju, kar pomeni, da smo imeli s seboj hrane za celo vojsko - oblek za vse možne vremenske pogoje, igrače, knjige, barvice in namizne igre. Nikomur ne sme biti dolgočasno.

In smo šli.

Čeprav prijatelji, ki so nam posodili avtodom, nad našo izbiro niso bili najbolj navdušeni. Kajti, kot so povedali, je prav del Evrope, ki smo ga izbrali tisti, kjer so vlomi v avtodome prej pravilo, kot izjema.

"Tatovi imajo nešteto načinov, s katerimi si prilaščajo tisto, kar ni njihovo. Bodite previdni. Zlasti ponoči. Veste, niso redki primeri, ko v notranjost vozila spustijo spalni plin in medtem, ko popotniki sanjajo mirne sanje, oni odnesejo vse, kar jim pride pod roko."

Neizkušeni in polni pričakovanj se na vse to nismo prav dosti ozirali. Bomo pač previdni, spali bomo pod lučmi,  v avtodomu ne bomo puščali ničesar, konec koncev pa, zakaj bi si z mislijo na to, kaj se lahko zgodi, kratili veselje.

Opozorila izkušenih

Pot je potekala gladko, smo pa bili tudi ob našem prvem postanku v San Marinu deležni neštetih zgodbic o krajah sodobnih nomadov. Parkirali smo namreč na parkirišču, kjer je bilo več nam podobnih popotnikov, beseda je dala besedo in nekatere zgodbe so bile prav grozljive.

"Tudi to, da smo imeli psa, nam ni pomagalo, ko smo pred nekaj leti počivali pred Barcelono. Ko so nepridipravi s primernim sredstvom poskrbeli, da smo med njihovim podvigom mirno spali, je zaspal tudi kuža. Ko smo se zjutraj zbudili smo videli, da so nam pobrali vse dokumente in denar," je v polomljeni angleščini pripovedoval italijanski par, ki ga vse skupaj ni odvrnilo od tega načina potovanja, je pa sedaj veliko bolj previden pri izbiri parkirišč.

"Čeprav se zdijo počivališča na avtocestah najprimernejša, so prav tam kraje najpogostejše. Bolje je spati v kampu ali na organiziranih mestih za avtodome, kjer je pametno parkirati čim bolj skupaj, da imajo lopovi manj prostora za akcije."

Nič bolj prijetna ni bila pripoved avstrijske družine:

"Alarm, seveda. A ta ne pomaga, če te tedaj, ko vlomilci izberejo za žrtev prav tvoj avtodom, ni blizu. Bili smo v Gardalandu. Ko smo so se naveličali vlakcev in drugih naprav ter se vračali proti avtodomu, smo opazili, da z zvokom opozarja, da ga je nekdo obiskal. A kaj, ko se za to nihče ni zmenil. Pobrali so nam vse, kar smo pustili v njem. Vključno s hrano in oblačili."

avtodom_cesta_voda_gore_narava_oblaki_micna.jpg

Zanimiva popotnica torej. Naša previdnost je narasla za nekaj stopenj. Očitno je bila dodatna pazljivost poplačana, kajti brez takšnih in drugačnih negativnih izkušenj smo se pripeljali do cilja.

Prispeli smo v Valencio. Živahno mesto z vsaj eno pomanjkljivostjo: kje parkirati? Končno smo prostor našli v eni od tamkajšnjih ulic, vzeli dokumente, denarnice, telefone (ne vseh) in se odpravili v Oceanografic. Ali bolje rečeno, v pravi podvodni svet, največji akvarji v Evropi, kjer smo se zadržali več ur.

akvarij_beluga_decek_micna.jpg

Po ogledu smo bili navdušeni, utrujeni in tudi lačni. Soprog, tast in otroci so se odpravili v trgovino po nekaj hrane in pijače, s taščo pa do avtodoma. Ko sva hodili proti vozilu, sva začudeni videli, da so pred njim kovčki.

Sreča v nesreči

"No, kdo pa je to pustil tu," sva se čudili, nakar opazili, da je prtljaga naša. "Za vraga, vlomili so nam," naju je zmrazilo in storili sva, če pogledam sedaj nazaj, veliko neumnost. Kajti vstopili sva v avtodom in sploh nisva pomislili, da bi lahko bil kdo, ki nima tam česa iskati, še v njem.

Na srečo je bil prazen. Očitno sva tiste, ki so nas izbrali za tarčo, presenetili. Kajti vse, kar so uspeli odnesti, je bila navigacija, moj telefon in to je bilo to. Še sreča. Soprog je imel na postelji prenosni računalnik. S strahom sem potežkala torbo, v kateri je bil spravljen in takoj mi je bilo jaso, da ga očitno niso uspeli odnesti. Škoda ni bila velika: zlomljeno okno, ki smo ga morali nato privezovati in tisto, kar so pač pobrali.

V ulici pa nismo bili edina žrtev, kajti po njej so se prehajali policaji in govorili z domačini, ki so jim vlomili v avtomobile. Tudi k nam so pristopili, vendar so nam jasno dali vedeti, da sicer lahko vložimo prijavo, a dejstvo je, da predmetov ne bomo dobili nazaj.

Nismo vložili prijave. Kajti bolj, kot to, da so nas okradli je bolelo dejstvo, da je nekdo grobo udrl v našo intimo, tega občutka pa niti ne vem kako visoka odškodnina ne bi mogla izbrisati.

V resnici je bila to edina črna pika tega potovanja. Nazaj grede smo se ustavili v Barceloni in tam pričakali novo leto, brez neljubih dogodkov, čeprav je prav to mesto, kjer so kraje avtodomov izredno pogoste," izkušnjo opisuje bralka.

Vas mika potovanje z avtodomom? Torej na prvem mestu poskrbite za svojo varnost ter za varnost vseh, ki potujejo z vami.

  • Če je le mogoče, se izognite spanju na avtocestnih postajališčih. Če res ne gre drugače, parkirajte na najbolj prometno in osvetljeno mesto. Veliko varneje bo, če boste za prenočitev izbrali parkirišče nakupovalnega centra, ki je opremljeno tudi s kamerami.
  • Če je v mestu, ki si ga nameravate ogledati PZA točka (Camper Stop), je najbolje parkirati tam. Če te možnosti ni, izberite javno parkirišče ali parkirišče pred nakupovalnim središčem.
  • Ko zapustite avtodom, vedno s seboj vzemite vse vredne stvari. Nikoli v njem ne puščajte denarja, dokumentov in drugih pomembnih predmetov.
  • Pred potovanjem skopirajte dokumente. Če bi do kraje vandale prišlo, boste s kopijami lažje in hitreje dobili nove.
  • Vedno, ko izstopite iz avtodoma ga zaklenite, preverite tudi okna.
  • Nikoli se ne zapletajte v pogovor s sumljivim neznancem. Neredki so primeri, ko nekdo s pogovorom preusmeri pozornost popotnika, njegov pajdaš pa opravi svoje delo.
  • V kolikor do kraje vendarle pride, jo prijavite policiji. Roko na srce, možnosti, da boste ukradene predmete dobili nazaj, je v resnici malo, je pa mogoče pri zavarovalnici na podlagi poročila uveljavljati odškodninski zahtevek za morebitno škodo na vozilu.


Avtorica: M. FL.
Foto: Getty Images, Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)