Ustvarjamo z otroki: Doma narejena frača

Preprosto fračo naredimo iz veje in elastike, fračajmo na prostem, nikoli v ljudi in živali.

24.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: T. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Doma narejena frača

Napni elastiko, nameri in spusti! Bum! In zadeta prazna pločevinka se zakotali po tleh! Igranje s fračo je bilo še v generaciji naših očetov in dedkov nadvse priljubljeno, verjetno ni bilo dečka, ki ne bi vsaj kakšnega sončnega popoldneva preživel v streljanju s fračo.

In čeprav so te danes večinoma nadomestile takšne in drugačne plastične pištole ali pa fantiči svojega notranjega lovca in zaščitnika sproščajo med igranjem videoigric ter pozneje tudi s kakšno igro paintballa, eno ostaja nespremenjeno. Fantje ostajajo fantje, igrajo se podobne igre, zgolj z drugačnimi in času prilagojenimi pripomočki.

Zato bi se sedanje generacije dečkov, pa tudi kakšna deklica, verjetno z veseljem pomerili v streljanju s fračo. Zakaj je ne bi izdelali kar doma? Postopek za najosnovnejšo je preprost, daje pa obilo zabave.

Če bomo med sprehodom po gozdu naleteli na vejo v obliki črke Y, je pol dela že narejenega.

Potrebujemo le še elastiko, košček usnja ali podobno trpežnega materiala in žepni nožek, kot »strelivo« pa uporabimo penaste žogice, lahko jih naredimo tudi iz zmečkanega papirja ali pa streljamo s sladkimi penicami.

Vejo, ki je osnova frače, lahko pobarvamo ali pa oblepimo z barvastimi lepilnimi ali okrasnimi trakovi.

A začnimo pri prvem koraku: nekoliko močnejši veji v obliki črke y, ki je, idealno, dolga kakšnih 20 centimetrov. Če je še vlažna, jo zavijemo v kuhinjsko krpo in položimo v mikrovalovno pečico, za pol minute, da iz lesa izhlapi vsa vlaga.

Nato pa se lotimo dela. Na vsakem od obeh rogljev veje z žepnim ali manjšim kuhinjskim nožem okrog in okrog zarežemo utor, v katerega se bo ulegla elastika. Pri tem pazljivo: z nožem vedno potegujemo stran od sebe, mlajši pa naj ta nekoliko nevarnejši del prepustijo staršem.

Za strelivo raje uporabite žogice iz mehkejših materialov in nikoli ne merite v ljudi.

V drugem koraku pripravimo elastiko, ki jo napeljemo skozi košček usnja, na katerega polagamo strelivo. Zadostuje od pet do deset centimetrov dolg usnjen trak, na konec vsakega dela zarežemo luknjo, skozi obe luknji/zarezi pa potegnemo elastiko in konca zavozlamo. Tako napeljano elastiko razrežemo na polovico (ali pa že spočetka delamo z dvema enako dolgima koncema), vsak prosti konec pa nato zavežemo okoli rogljev veje, prav tam, kjer smo z nožičem izdolbli utor, v katerega se elastika lepo uleže. Dobro zavozlamo.

V naš katapult iz usnja zgolj še položimo strelivo in tekma se lahko začne. 

Za tarčo zgradimo stolp iz praznih konzerv.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Tri glasbila iz naravnega materiala

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: antistresna žogica


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)