Tri knjige, ki so se dotaknile našega srca meseca maja

Pretekli mesec je resda zaznamoval dež, ampak tudi zelo navdihujoče branje.

30.5.2019 ob 7:54

knjige_maj.jpg

V našem uredništvu vsak mesec prav hlepimo po knjižnih novostih in letošnja pomlad nas je na tem področju res lepo presenetila.

V ožji izbor so prišle tri zelo posebne knjige. Roman priljubljene hrvaške avtorice, zgodbe o arhetipu divje ženske priznane jungovske analitičarke in duhovni priročnik sodobnega mistika na prvi pogled nimajo nič skupnega, v resnici pa smo med temi tremi knjigami našli čudovito rdečo nit – presunljiv vpogled v to, kako čutimo in ljubimo (ženske).

V nadaljevanju preberite, na kakšen način se posamezne knjige dotikajo omenjene tematike, nato pa pohitite do najbližje knjigarne in si privoščite tisto, ki je najbolj poklicala vašo dušo.


Zdaj živim (Ingrid Divković)

zdaj_zivim_knjiga_naslovnica.jpg

Ingrid Divković je po dveh izjemno uspešnih neleposlovnih delih napisala roman Zdaj živim, ki je v domovini v hipu postal uspešnica. Zdaj ga imamo tudi v slovenskem jeziku.
 
V romanu se prepletajo zgodbe treh žensk, ki jih poleg želje, da bi bile ljubljene, druži tudi to, da si ne upajo (za)živeti. V prvi osebi pripovedujejo o svojem življenju in razgaljajo dušo, prežeto z bolečino.
 
»Ko ženska začuti ljubezen, svojih ran ne zapira, temveč jih le še bolj odpre. Kar je namreč Eno z njo, ne pozna nasprotij. Tisto Eno je ljubezen, ki je v ženski sami in v vsem zunaj nje, v njenih ranah in v njenih krilih. Ženska se v ljubezni počuti enaka kakor prej, čeprav ji drugi govorijo, da se je spremenila. Zdi se ji, da tako ona kot druge ženske potrebujejo enako: košček neba, roko v roki in pridih ljubezni.

Ko ženska sreča ljubezen, ve, da mora pri tem zapirati veke, ne pa jih odpirati, da ji tudi v prihodnje ljubezni ne bo treba iskati z lačnimi očmi, temveč z odprtim srcem, in da bo najbolj ljubila takrat, ko bo ljubila tiho in globoko, ne glasno in površno,« piše Ingrid Divković.
 
Njena pisava je mehka, tenkočutna in deluje osvobajajoče ter pozitivno. Sporočilo, ki ga daje, je, da je življenje, ne glede na svoje senčne plati in negativne dogodke, vredno upanja in se odpira v prihodnost. Vezi z ljudmi nas bogatijo, izkušnje krepijo, ob njihovi pomoči dozorevamo in se osebnostno razvijamo – rastemo iz gosenice v metulja.


Ženske, ki tečejo z volkovi (Clarissa Pinkola Estés)

zenske_tecejo_z_volkovi_knjiga_naslovnica.jpg

Dr. Clarissa Pinkola Estés je večkrat nagrajena pesnica, diplomirana jungovska analitičarka in cantadora (varuhinja starih zgodb) v latinskem izročilu. Petindvajset let je bila zasebna psihoterapevtka, poleg tega je vodila center C. G. Junga v Koloradu.

Njena knjiga Ženske, ki tečejo z volkovi, kompendij dvajsetih pravljic, pospremljenih z razlago in s psihološkimi napotki za notranje življenje, je bila, ko je prvič izšla leta 1995, pozdravljena kot ključno delo o instinktivni naravi žensk. Letos je izšla prenovljena izdaja te izjemne knjige.

Clarissa je prepričana, da se znotraj vsake ženske skriva naravno in divje bitje, opremljeno z instinkti, intuicijo in brezčasno vednostjo. Imenuje jo Divja ženska in dokazuje, da jo je mogoče in nujno priklicati in oživiti. Utira pot skozi številne plasti zavesti do notranjih glasov, ki šepečejo v kostnem mozgu, in vabi v kraljestvo duha, ki zdravi, prebuja, izziva in povezuje.

»To je knjiga ženskih zgodb, ki kot znamenja obrobljajo pot. Preberite jih in razmišljajte o njih, da vam bodo pomagale k naravno pridobljeni svobodi, vas vodile k negovanju sebe, živali, otrok, sester, ljubimcev in mož. Naj takoj povem, da v svet divjega sebstva vodijo redka, a dragocena vrata. Če imate globoko brazgotino, imate vrata, če poznate kako zelo staro zgodbo, imate vrata. Če skoraj neznosno ljubite nebo in vodo, imate vrata. Če hrepenite po globljem življenju, polnem življenju, zdravem življenju, imate vrata,« piše Clarissa in dodaja, da je to knjigo napisala z namenom, da nas opogumi.

»Utrdila bo vse, ki so na poti, tiste, ki garajo na težavnih notranjih pokrajinah, in one, ki garajo na svetu in zanj. Dopustimo svoji duši, da se razvija, kot je naravno zanjo, in prodira v svoje naravne globine.«


Intimnost: Zaupajte sebi in drugemu (Osho)

osho_intimnost_knjiga_naslovnica.jpg

Osho, eden največjih duhovnih učiteljev 20. stoletja, v knjigi Intimnost spregovori o svoji modrosti o ustvarjanju ljubečih odnosov. Ponudi nam vpogled v to, kaj pomeni pripravljenost za resnično intimnost, odprtost in medsebojno zaupanje.

Pokaže nam, zakaj se tako zelo bojimo intimnosti, kako preseči te strahove, kako opustiti svoje obrambne mehanizme in podpreti odnos z odprtostjo, iskrenostjo in zaupanjem.

»Vsi skrivamo tisoč in eno stvar, ne samo pred drugimi, ampak tudi pred seboj, ker smo odraščali v bolnem človeštvu, ki pozna najrazličnejše oblike represije, prepovedi in tabuje. Čeprav z nekom živimo trideset, štirideset let – to ni pomembno, tujost nikoli ne izgine, človeka še vedno doživljamo kot neznanca –, se počutimo varneje, če ohranjamo vsaj neki obrambni mehanizem, vsaj malce razdalje, kajti nekdo bi lahko izkoristil našo šibkost, krhkost, ranljivost,« v knjigi pravi Osho, ki je prepričan, da je prava intimnost mogoča samo takrat, ko opustimo vse obrambne mehanizme.

»Ko sta ljubimca res odprta, ko ju ni strah drug drugega in ničesar ne skrivata drug pred drugim … To je intimnost. Ko lahko rečeta vse, ne da bi ju bilo strah, da bo drugi užaljen ali prizadet … Če ljubimec misli, da bo drugi užaljen, intimnost še ni dovolj globoka. Je zgolj nekakšen dogovor, ki ga lahko kar koli uniči. Ko pa ljubimca začutita, da ni ničesar, kar bi lahko skrivala, in lahko izrečeta vse, je zaupanje tako globoko, da drugi ve stvari tudi, če jih ne izrečete – takrat začneta postajati eno.«


Tekst in foto: Špela Sila

Preberite še: Tri knjige, v katere smo se zaljubili meseca marca ali pa Osem močnih misli iz knjige Tišina v času hrupa (morate jo prebrati)

Priporočamo tudi: Službe, ki se začnejo pred 10. zjutraj, so dokazano primerljive z mučenjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)