To morate vedeti, če se odpravljate na počitnice z letalom (VIDEO)

Letala so zaradi posebnih klimatskih sistemov razmeroma varna glede okužb, toliko večje tveganje so letališča.

20.7.2020 ob 5:55 | Foto: asiandelight, Sam Thomas, Getty Images | Avtor: Š. R.

To morate vedeti, če se odpravljate na počitnice z letalom (VIDEO)

Razmišljate, da bi se letos, kljub pandemiji koronavirusa, na počitnice odpravili z letalom? Zakaj pa ne. Resda je letalski promet še vedno precej okrnjen, vseeno pa je možnosti za polet na počitniške destinacije kar nekaj. Vas skrbi možnost okužbe med poletom ali na letališču? Kako se ravnati na letališču?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poziva potnike, da poskrbijo za zaščito sebe in drugih. Na letališčih tako že veljajo posebni ukrepi za preprečevanje okužb, potniki naj upoštevajo ta priporočila, nosijo zaščitno masko, predvsem pa naj se na potovanja ne podajajo ob znakih okužbe.

Letala so varna

»Letala so zaradi posebnega sistema prezračevanja varna. Posebnih omejitev na letalih, kar se tiče števila potnikov ni. Ustrezni varnostni postopki se bodo pričeli že na letališču, upoštevajoč varnostne razdalje, higienske postopke, na letalu bodo obvezne tudi maske,« so nam o omejitvah na letalu povedlai pri Turistični agenciji Palma, to potrjujejo tudi pri NIJZ.

Možnost okužbe na letalu je pravzaprav majhna, prej se lahko okužimo v pisarni, šoli ali v nakupovalnem središču, zagotavlja IATA (Mednarodno združenje za zračni transport). Njihove klimatske naprave so podobne tistim v bolnišnicah, kjer uničijo 99 odstotkov mikrobov. Tudi po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se zrak v letalu popolnoma zamenja med 20- in 30-krat na uro. Nekaj dodatnega zraka pride od zunaj, večina pa gre skozi številne HEPA filtre, ki ustavijo viruse in bakterije.

Kaj naj vsak naredi sam?

Vsak potnik naj sebe in druge zaščiti z nošenjem zaščitne maske, vse od vstopa na letališče do izstopa z letališča na želeni destinaciji. Pri tem naj si redno razkužuje in umiva roke, tudi med poletom, se izogiba stikom z drugimi, se ne dotika predelov okoli nosu in ust, predvsem pa naj se ne poda na pot ob znakih okužbe.

Pri IATA tudi svetujejo, naj se potniki na vse to že doma ustrezno pripravijo: uredijo kontaktne informacije za primer potrebe sledenja okužbe, prek spleta opravijo »check-in« in si natisnejo označbe za na prtljago ter tudi že pridobijo natisnjeno vozovnico. Na letališču naj se izogibajo avtomatom in se poskušajo dotikati čim manj stvari, uredijo lahko tudi samostojno oddajo prtljage.

 

Ukrepi na letališču

Na letališču v času grožnje koronavirusa veljajo posebni ukrepi, predstavili so jih tudi na Aerodromu Jožeta Pučnika Ljubljana:

- ustrezna varnostna razdalja: v vseh zaprtih prostorih – v potniškem terminalu in na avtobusih je treba ohranjati ustrezno varnostno razdaljo 1,5 m. Razdalja je označena s talnimi oznakami, trakovi in oznakami sedežev v čakalnicah.

- razkuževanje rok je obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v zaprte prostore. Razkužilna mesta so ustrezno razporejena po terminalu in drugih delih letališča.

- uporaba mask ali druge vrste zaščite ustno-nosnega predela je za potnike v terminalu in na avtobusih obvezna. Zaščito si potniki priskrbijo sami. Maske so na voljo v prodajnih avtomatih in v prodajalnah na letališču. 

- omejitev števila potnikov, usmerjanje, razmejevanje: število potnikov v terminalu in na avtobusih je zmanjšano. Usmerjanje in razmejevanje potniških tokov je urejeno s trakovi in oznakami. Zmogljivost terminala in avtobusov je zmanjšana za približno polovico. V potniški terminal lahko vstopajo izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem vstop ni dovoljen.

- razkuževanje, čiščenje in zračenje prostorov

- merjenje telesne temperature (le pri določenih letih, na zahtevo letalskih prevoznikov). 

Zaposleni so ob tem zaščiteni z zaščitnimi stekli, uporabljati morajo zaščitno opremo.

Na destinaciji

Ob prihodu v Grčijo posamezne potnike naključno testirajo na morebitno okužbo. Po nekaterih informacijah naj bi takšen potnik moral počakati na rezultate testa v hotelu, v Palmi pa so pojasnili, da to ne drži in da se lahko tudi testirani potnik normalno svobodno giblje, nadaljuje pot s skupino, gre na plažo in podobno. Šele potem, če bi bil test slučajno pozitiven, pa bi ga premestili v bolnišnico ali poseben covid hotel, ki je na vsaki destinaciji, pri čemer bi stroške krila Grčija.

Preberite še: Pet lahkih pohodnih poti, na katerih boš res uživala

Morda vas zanima tudi: Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)