Tinka Planinka: Punca, ki v gorah misli predvsem na varnost

Sestri Kristina in Ana sta ustvarili Tinko Planinko, iz čudovitih fotografij pa je zdaj nastala skupnost deklet, ki cenijo naravo in obožujejo gore.

9.1.2020 ob 5:40 | Foto: Osebni arhiv

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Tinka Planinka: Punca, ki v gorah misli predvsem na varnost

Če ste radi v naravi, vam hribi in gore predstavljajo sprostitveni izziv ali pa ste si ob novem letu zadali, da boste več časa preživeli v naravi, potem morate spoznati Tinko Planinko. Gre za izredno simpatičen Instagram profil, kjer najdete kup idej za izlete in pa seveda tudi koristne varnostne napotke. 

Za profilom stojita sestri Kristina in Ana, Ana je ustvarila Tinko Planinko, saj so jo gore v zadnjem letu popolnoma zasvojile in tam preživlja skoraj vsak sončen konec tedna. Kristina se je ekipi pridružila kasneje, veliko bolj kot visokogorje jo veselijo izleti in nižji vzponi.

Kristina in Ana sta za Mično spregovorili o tem, kako sta začeli graditi skupnost na Instagramu in kaj njima pomenijo gore. 

Kdo je Tinka Planinka in kakšen je njen namen?

Tinka Planinka je punca, ki tudi v gorah rada dobro izgleda in naredi lepo sliko. Vendar pa je Tinka tudi planinka, pozna gore in poti izbira glede na svoje znanje in izkušnje.

Z obiskom narave si zbistriva glavo, pozabiva na vsakdanji stres in se opomniva, kaj je resnično pomembno.

Namen profila na Instagramu je bil sprva zgolj repostanje oziroma delitev fotografij drugih deklet, vendar stremimo, da bi dodali profilu nekaj več: informacije o varnosti v gorah, ideje kam v gore, kam na izlet...

Izleti v gore so postali vedno bolj priljubljeni tudi zaradi čudovitih fotografij, ki se delijo na družabnih omrežjih. A tudi vidve opozarjata, da za lepo fotografijo ni pametno iti izven svojih zmožnosti, kajne?

Res je, vsekakor se trudiva opozarjati, naj si vsak izbira vrh in pot glede na svojo kondicijo, izkušnje in lastno presojo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TinkaPlaninka (@tinka.planinka) onKaj svetujeta nadobudnim pohodnikom za zimske izlete?

Gore so pozimi veliko bolj nevarne kot poleti. Ob vzponih je obvezna zimska pohodniška oprema (cepin, dereze, lavinski trojček, čelada ter seveda primerna obutev in oblačila). Vsa ta oprema ti ne pomaga prav veliko, če je ne znaš uporabljati. Svetujeva vam udeležbo na zimskem tečaju, kjer se naučite osnov. Vrhove ter poti se kljub opravljenim tečajem izbira postopoma, glede na vaše sposobnosti.

Izdali sta tudi knjižici Planinska zakladnica in Izletkanje.

Planinska zakladnica je knjižica 150 vrhov, ki so našteti od najmanjšega pa vse do Triglava. Vsi vrhovi, ki so omenjeni v knjižici, nam omogočajo lepe razglede. Na voljo imate prostor, kjer lahko zbirate žige, si pišete datume ali po želji napolnite okvir.  

Izletkanje pa vsebuje 200 izletov po Sloveniji. Knjižica je razdeljena na 12 internih kategorij ter po regijah. Izleti so našteti na način bucket lista, kjer si prav tako lahko kljukate že obiskane lokacije. Pri vsakem izletu so naštete še tri dodatne lokacije, ki so v bližini in jih priporočava za ogled.


Kaj vama pomenijo narava in gore?

Mogoče lahko kar deliva misel: Izgubi se v naravi in ponovno boš našel sebe. Z obiskom narave in gora si zbistriva glavo, pozabiva na vsakdanji stres in se opomniva, kaj je resnično pomembno. Misliva, da bi si vsak moral vzeti čas zase in ga preživeti v naravi in tudi zato sta nastali knjižici Izletkanje in Planinska zakladnica.

Vajin najljubši izlet v Sloveniji?

Z izbiro zgolj enega bi naredile krivico toliko lepim izletom. Če pa že morava izpostaviti zgolj en izlet bi izbrale dan v Posočju.


In najlepši zimski izlet v Sloveniji?

V zimskem času je izlet povezan z vremenom. V lepem vremenu si namesto določenega kraja izberimo rajši kakšno dejavnost: sankanje, tek na smučeh... V slabem vremenu pa se lahko pogrejemo in kaj novega naučimo z obiskom muzeja ali galerije.

Preberite še: Zaposleni na Nizozemskem se z električnim kolesom vozijo za 7 evrov na mesec in pa Horoskop: Šest upornikov med astrološkimi znaki

Morda vas zanima tudi: Zakaj je včasih dobro biti sam


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)