Ste v družini najstarejši otrok? Čestitamo, znanost pravi, da ste tudi najpametnejši

Znanstveniki pravijo, da so najstarejši otroci v družinah velikokrat tudi najpametnejši.

5.10.2021 ob 5:10 | Foto: John Alexandr/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ste v družini najstarejši otrok? Čestitamo, znanost pravi, da ste tudi najpametnejši

Imamo dobro novico za prvorojence: znanost zatrjuje, da so ti med otroki iz iste družine najpametnejši. Omenjeno so dokazali raziskovalci z univerze v Leipzigu, ki so k sodelovanju povabili 20.000 posameznikov in z njihovo pomočjo skušali določiti, kako vrstni red otrok v družini vpliva na inteligenco, ekstrovertiranost, samozavest, pripravljenost na sodelovanje z drugimi in na domišljijo.

Na večino proučevanih lastnosti zaporedje rojstva ni imelo vpliva, se pa je pri eni od njih pokazal jasen vzorec: inteligenčni kvocient prvorojencev je bil v primerjavi z drugorojenimi v povprečju višji za vrednost 1,5.

Seveda to ni držalo vedno, a ko so strokovnjaki na podlagi dobljenih rezultatov izračunali verjetnost, da bo temu tako, so ugotovili, da možnost, da bo prvorojeni otrok pametnejši od mlajšega brata ali sestre, znaša 60 odstotkov.

Ne vplivajo le geni

Strokovnjaki ob tem navajajo, da je le 40 odstotkov naše inteligence dane z genskim zapisom. Ostalih 60 se oblikuje v interakciji z okoljem, pri čemer so prvorojenci v prednosti, saj se starši takoj po rojstvu lahko povsem posvečajo le njim samim in jim zato ni treba tekmovati za pozornost, kar se kasneje odraža na njihovi stopnji inteligence.

 

Pripomore tudi dejstvo, da prvorojenci pogosto svoja znanja prenašajo na mlajše sorojence in odgovornost do njih je en od dejavnikov, ki pozitivno vpliva na razvoj njihovih inteligenčnih sposobnosti.

Tudi drugi imajo prednosti

Ni pa vse tako črno, kot se zdi. Raziskave so pokazale, da so mlajši otroci, torej drugi, tretji otrok v družini, veliko bolj fleksibilni, diplomatski, dobri so v medosebnih odnosih in znajo bolje od najstarejših komunicirati z okolico. Kar so nedvomno prav tako dobrodošle ter uporabne lastnosti.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Kako otroku olajšati uporabo maske v šoli

Morda vas zanima tudi: Praktični nasveti, s katerimi bodo domače naloge v zabavo


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)