Poletje 2022: Top 10 knjig (popolno čtivo) za letošnji dopust

Marsikdo si poletnega oddiha ne predstavlja brez branja, zato smo izbrali deset knjig, ki so popolno čtivo za dopust. Naj bo vaše poletje takšno kot vaše branje - romantično, napeto, navdihujoče in nadvse zanimivo.

2.7.2022 ob 5:08 | Foto: Unsplash, naslovnice knjig

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Poletje 2022: Top 10 knjig (popolno čtivo) za letošnji dopust

MURSKA SAGA – FERI LAINŠČEK, Beletrina

Eden od najuspešnejših slovenskih pisateljev Feri Lainšček je za letošnje poletje pripravil pravo bralno poslastico. Murska saga bo bralce popeljal v magični in skrivnostni svet onkraj Mure.

V njej sta združena dva romana - Ločil bom peno od valov in Muriša, za katerega je Lainšček prejel kresnika.

Roman Ločil bom peno od valov prinaša zgodbo nedolžnega dekleta brez pričakovanj, ki se prelevi v žensko, ki pobegne od svojega moža, ker ji ni nudil sreče, kot jo je pričakovala.

V romanu Muriša pa se prekmurska saga nadaljuje ob začetku druge svetovne vojne, ko mladi inženir Julijan Spransky gradi most na reki Muri na Petanjcih, ki ga pozneje poruši jugoslovanska vojska.

ISABEL ALLENDE – PAULA, Sanje

Ganljiva, izjemno čustvena in najbolj intimna zgodba znane pisateljice Isabele Allende je mojstrsko spisana avtobiografija, ki v ospredje postavlja odnos med materjo in hčerjo.

Leta 1991 je pisateljičina 26-letna hči Paula hudo zbolela in padla v komo, njena mama pa se je odločila, da bo zanjo pisala zgodbo o svoji družini, ki ji jo je nameravala podariti, ko se Paula vrne nazaj v življenje.

Tako je nastal presunljiv roman, ki nas opomni na čudežno moč materinske ljubezni. 

ALEX MICHAELIDES - TIHA PACIENTKA, Učila

Psihološki triler prinaša zgodbo Alicie Berenson, ki živi navidez popolno življenje. Je slavna slikarka, poročena z uglednim modnim fotografom.

Toda ko se njen mož nekega večera vrne domov, ga Alicia ustreli in ne spregovori niti besede več.

Zaradi njenega molka se tragedija spremeni v skrivnost, ki pritegne domišljijo publike in Alicia začne veljati za zločinko. Da bi jo obvarovali pred mediji, jo zaprejo na varovano psihiatrično enoto, kjer jo psihoterapevt Theo Faber skuša pripraviti k pogovoru.

JONAS JONASSON – MAŠČEVANJE JE SLADKO D.O.O., Mladinska knjiga

Pripoved svetovno znanega švedskega pisca je nenavadna in polna nepredvidljivih zapletov ter razpletov, obenem pa vsebuje tudi avtorjevo parodijo sodobne družbe. Victor Alderheim si več let želi, da bi postal uspešen.

Za uspeh je pripravljen pozabiti na čustva in se na željo lastnika galerije, kjer je direktor, poroči z njegovo hčerko. Toda njegov načrt ogrozi novica, da ima nezakonskega sina, ki pa se ga želi na vsak način znebiti.

Ko sin dopolni 18 let, ga odpelje v Kenijo ter zapusti sredi ničesar, da bi ga požrli levi. Prepričan je, da je s tem rešil težavo, saj ni mogel vedeti, da bodo njegovega sina našli Masaji in ga vzgojili v bojevnika.

Prav tako si niti v najhujši nočni mori ni mogel predstavljati, da se bo fant vrnil na Švedsko, tam srečal Victorjevo bivšo – in da mu bosta skupaj pripravila sladko maščevanje. 

BELI VOLK – IRENA SVETEK, Beletrina

Psihološka kriminalka Beli volk je nadaljevanje knjižne uspešnice Rdeča kapica, v kateri je bil glavni lik tožilec Mio Aurelli. Tokrat v Kočevskem rogu odkrijejo golo truplo mlade ženske, ki ji je nekdo prerezal vrat.

Njen obraz prekriva maska v obliki volčje glave. Patolog ugotovi, da je bila posiljena, na njeni rami pa opazi človeški ugriz. Mio Aurelli skuša ob pomoči ekipe odkriti, kdo je bila umorjena ženska in zakaj nosi belo volčjo masko.

Preiskava jih vodi v Belo krajino, kjer je Aurelli preživel poletje z bivšo ženo  in v Kočevje, kjer je žrtev delala v Društvu za zaščito kočevskega volka.

Med preiskavo Aurelli spozna starša umorjene ženske, ki skrivata veliko družinsko skrivnost, in ko v votlini sredi Kočevskega roga najdejo novo truplo, se zgodba o prepovedani ljubezni in grehih prednikov začne počasi sestavljati. 

DO CILJA IN NAPREJ. BRIGITA LANGERHOLC – JURE ALEKSIČ, Primus

Osebno-izpovedna knjiga Brigite Langerholc, ki jo je ustvaril Jure Aleksič, je navdihujoča.

V njej spremljamo njeno pogumno pot od bolehne punčke do vrhunske športnice in coachinje, mentorice mentalnih in dihalnih tehnik, ki se še kako dobro zaveda, da »ko se postaviš zase, greš lahko do cilja in naprej.

Z dobrim zgledom in z ljubeznijo do sočutja in harmonije.«

KNJIGARNA SREČNIH KONCEV – JENNY COLGAN, Primus

Zadržana Nina Redmond obožuje knjige, zato jo osrečuje delo knjižničarke. Toda, ko knjižnico zaprejo, ostane brezposelna in s tem se ji porušijo sanje. A ne za dolgo. Odloči se, da si bo izpolnila željo po majhni knjigarni.

Preseli se v umirjeno škotsko vasico, kjer kupi kombi in ga spremeni v potujočo knjigarno.

Kljub mnogim preprekam, njena želja in ljubezen do knjig ne ugasneta, ampak se krepita. Njen nov začetek je sicer težak, a sčasoma jo ljudje sprejmejo, zato se v vasici začne počutiti kot doma. In morda ji uspe napisati svoj srečni konec. 

DAMSKI PRIROČNIK ZA LOV NA BOGASTVO - SOPHIE IRWIN, Učila

Ta knjiga bo navdušila tiste, ki obožujete serijo Bridgerton. Popeljala vas bo v obdobje regentstva, ko so londonske plesne dvorane spominjale na bojišča.

V ospredju pripovedi je Kitty Talbot, ki potrebuje bogatega moža, saj je s sestrami ostala brez doma. Ne preostane ji drugega, kot da se vzpne na družbeni lestvici, zato uporabi svoj šarm ter iznajdljivost.

A načrte ji skoraj uniči lord Radcliffe, ki je odločen, da ji ne bo uspelo izvesti njene zvijače. Toda Kitty se ne vda. Ji bo uspelo rešiti svoje sestre in sebe pred revščino?

OBLETNICA – ROISIN MEANEY, Mladinska knjiga

Ena od najbolje prodajanih irskih avtoric nam tokrat predstavlja zgodbo, ki odpira številna vprašanja:  V čem je smisel ljubezni, če te on ne ljubi več?

Kako naj se zakon nadaljuje, če se le eden od zakoncev trudi zanj? Si zaslužiš več kot to – vznemirjenje ob dotikih in strastne poljube?

To se sprašuje glavna junakinja Lily, ki se po mamini smrti odloči, da bo prodala domačo hišo ob irski obali.

Da bi bližnje obvestila o svoji nameri, povabi celo družino: bivšega moža in njegovo novo, precej mlajšo partnerico, svojega zaročenca, hčerko in sina. Ta vikend ji bo spremenil življenje, saj na površje priplavajo vse skrivnosti in dvomi. 

NA KLANCU – TINA VRŠČAJ, Cankarjeva založba

Medgeneracijska zgodba, ki je prejela nagrado Modra ptica, v ospredje postavlja odnos med moškim in žensko, ki imata dve majhni hčerki. V njun partnerski odnos se prikrade odtujenost, ki jo krepijo njuni različni pogledi na vzgojo in odnos do okolja.

On je namreč navdušen nad tehnologijo, medtem ko je ona skrbna do okolja, v katerem živijo. Stvari se zapletejo, ko se morajo izseliti iz hiše, saj se pod pritiski razgalijo težave v njunem odnosu. 

Za poletno branje pa priporočamo tudi katerega izmed romanov, ki so se letos potegovali za nagrado kresnik. Katerih pet se je uvrstilo v finale, si lahko preberete TUKAJ!

Preberite še: Trik, kako izbrati popolne kopalke za svojo postavo (moda: poletje 2022)

Morda vas zanima tudi: Kam lahko letite za 100 evrov in manj (iz letališč Ljubljana, Celovec, Gradec, Trst in Zagreb)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)