Na počitnicah z najstnikom: Ideje za dejavnosti in doživetja

Dolgčas je prekletstvo najstništva, zato poskrbite za obilo dejavnosti; pustite mu, da ima vsak dan na voljo nekaj časa za internet in uporabo sodobne tehnologije.

4.7.2021 ob 5:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: T. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Na počitnicah z najstnikom: Ideje za dejavnosti in doživetja

Najstništvo je tisti čas, pred katerim starši verjetno najbolj trepetajo, saj se otrok tedaj začne izvijati njihovemu ljubečemu nadzoru in se, medtem ko išče svoje mesto na svetu, v njem prebuja uporništvo. Skupne počitnice, ki so bile nekdaj čas radostnega družinskega povezovanja, postanejo zadnje, kar si odraščajoči otrok želi.

Namesto z družino želi proste trenutke preživljati s prijatelji in, tako je pač v sodobnem času, za računalnikom ali telefonom, ki ga povežeta s spletom. Zato odgovarjanje, nezadovoljni izraz na obrazu, pritoževanje in mrki pogledi, ker tisto, kar bi na dopustu počeli starši, pač ni kul, pogosto spremljajo počitnice z najstnikom. A z nekaj načrtovanja, potrpljenja in kompromisi lahko tudi v teh težavnih letih iz skupnega oddiha iztisnemo največ in se imamo super.

Načrtovanje in puščanje svobode

S plažo, ki ponuja morje zabavnih dejavnosti, ne morete preveč usekati mimo, tudi ker bo vaš najstnik tu gotovo našel svojim letom primerno družbo; ne silite ga, da je ves čas z vami, dopustite mu svobodo, saj mu tako hkrati dajete občutek, da mu zaupate. Če se odločate za potovanje, ga že pred odhodom poskušajte vpeti v načrtovanje.

Naj pobrska po spletu, ta mu je verjetno bližji kot listanje po turističnih vodnikih, in predlaga dejavnosti, ki bi ga znale pritegniti. Teh ne preslišite, vsaj nekatere vpletite v itinerar. Vsekakor pa ne načrtujete dneva, polnega ogledov in dejavnosti, že na prvi dan dopusta. Dopustite, da se vsi nekoliko privadite na nov ritem in okolje.

Ko so bili otroci mlajši, ste bili verjetno vajeni biti v polnem pogonu že navsezgodaj. No, to se z najstništvom spremeni! Spanec se bo verjetno potegnil v pozno jutro, zato je verjetno bolje, da ne sledite vodilu rana ura, zlata ura, ampak raje uživate v večernih dejavnostih, morda kurjenju ognja na plaži pozno zvečer, večeru družinskih iger, če je najstnik že nekoliko večji, mu pustite na disko večer v hotelu ali kampu, podajte se na nočni sprehod po mestu. Če bo lahko pokonci dlje kot običajno, se bo počutil bolj odraslega.

Družba vrstnikov je pomembna, tudi na počitnicah.

Današnja mladina ne more brez spleta, zato niti ne poskušajte, da bi moral biti vaš mladostnik ves čas dopusta brez internetne povezave in povsem odrezan od sveta in prijateljev. Seveda to ne pomeni, da lahko vse ure vseh dni visi na internetu, dogovorite se, koliko časa na dan lahko uporablja splet in klepeta po telefonu, saj bo tako manj pogrešal prijatelje.

Prav tako ne bo konec sveta, če ima vsak dan nekaj časa tudi za igračkanje s sodobno tehnologijo, od gledanja videov na youtubu do igranja igric, kar ga lahko tudi dobrodošlo zamoti na daljših vožnjah ali na letalu. V zameno ga spodbudite, da napiše tudi kaj tako staromodnega, kot je razglednica, najbolje starim staršem.

Naj ima tudi čas za raziskovanje ali lenarjenje, kar izkoristite za svoje proste trenutke.

Preganjanje dolgočasja

Dolgčas je prekletstvo najstništva. Ko ne bo vedel, kam sam s sabo, vam bo verjetno zrasel čez glavo, kot tudi, če boste za počitniške dejavnosti načrtovali le pohajkovanje po muzejih in ogledovanje cerkva, za piko na i pa še kakšno vodeno turo z vodnikom, ki naravnost obožuje nizanje imen, datumov in podobnih »suhoparnosti«. Za mladca v primežu hormonov je težko kaj hujšega. Tovrstne klasike zato popestrite s čim drznejšim, od obiska zabaviščnega ali vodnega parka prek raziskovanja mesta namesto peš na segwayu do adrenalinske zabave, kot sta kanjoning ali spust po jeklenici.

Otroku pustite, seveda starosti primerno, da malce raziskuje sam, med vodenimi ogledi mu bodo gotovo bolj dišale alternativne ture ali takšne, ki so prilagojene posameznim starostnim skupinam. Kot bombonček pa določite še, koliko lahko zapravi za spominke in druge počitniške sladkosti, saj bo z nekaj žepnine gotovo z večjim zanimanjem pohajkoval z vami. Hkrati pa se tako tudi uči ravnanja z denarjem.

Vse bo lažje, če bodo smeli tudi na počitnicah nekaj časa porabiti za igranje s sodobno tehnologinjo in visenje na internetu.

Okušanje lokalnih specialitet je odličen način, da spoznamo nov kraj. Zato tudi najstnika spodbudite, da poskusi tamkajšnje okuse. A ga ne silite preveč. Če želi tri dni po vrsti jesti le preverjene hamburger, pico ali špagete, mu poglejte skozi prste. Saj veste, lačen najstnik je tečen najstnik (čeprav to pravilo lahko razširimo kar na vse starosti).

Preberite še: Zdravnica, na pomoč: 16-letnik je ves čas jezen name

Morda vas zanima tudi: Kako med izletom motivirati otroka pri hoji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)