Nimam časa – najpogostejši izgovor sodobnega človeka

Potem pa je naenkrat okoli eno leto, v katerem nismo storili nič smiselnega …

4.7.2017 ob 5:00

cas_ThinkstockPhotos-517851408.jpg

Kolikokrat na dan slišite ali pa sami izgovorite stavek 'Nimam časa'? Ni časa za branje, ni časa za ogled filma, ni časa za obisk staršev, ni časa za pripravo nekoliko zahtevnejše jedi, ni časa za meditacijo … In kaj nam na koncu dneva sploh ostane? Je služba, hitro kosilo in kratek pomenek s partnerjem res vse? In seveda smo povsem na tekočem, kaj se dogaja na družabnih omrežjih.

Na portalu Psychology Today pišejo o tem, kako lažje obvladovati čas in kako nam bo uspelo, da nas ta ne bo prehitel.

»Večino našega časa porabimo za rutinske opravke in odzivanje na nujne potrebe drugih,« pišejo. Pri tem se zlahka izgubimo, se oddaljimo od svojih potreb in želja. Zato bi se prav vsak dan morali posvetiti tem petim vprašanjem:

Kaj si želim v prihodnjih 12 mesecih doseči na področju svoje kariere?
Česa si v prihodnjem letu želim v zasebnem življenju?
Kateri odnosi mi največ pomenijo in jim želim nameniti največ časa?
Kje vidim smisel svojega bivanja?
Kaj si želim zapustiti za seboj?

Avtorji predlagajo, da si teh pet vprašanj postavimo vsak večer, predno zaspimo in se na njih spomnimo tudi zjutraj, predno vstanemo iz postelje. Teh pet vprašanj in odgovorov naj postane vaša dnevna zaprisega.

cas_ThinkstockPhotos-537245740.jpg

Nimam dovolj časa

Da bi se izognili temu stavku, ki vam gre že verjetno pošteno na živce, si skušajte vzeti čas zase. Ja, enostavno je reči, kajne! A z majhnimi koraki vam bo postopoma zagotovo uspelo. Na vrata svoje sobe brez slabe vesti obesite znak 'ne moti'. Vzemite si čas za meditacijo, za počitek, sanjarjenje. Enako lahko naredite tudi v pisarni. Če delate v odprtih pisarnah, si vzemite nekaj časa in se sprehodite na zraku, telefon pa pustite za računalnikom. Sami sebi obljubite, da boste vsak dan malce sanjarili.

Velik korak, s katerim bomo pridobili na času je že ta, da se nehamo pritoževati, da časa nimamo. V službi smo nekje med 8 do 10 ur in vsako jutro si razporedimo delo tako, da postavimo najpomembnejše obveznosti na vrh seznama in temu preprosto sledimo.

Elektronska pošta

Veliko nas je odvisnih od preverjanja elektronskih sporočil že navsezgodaj zjutraj. Psihologi svetujejo, naj s tem takoj prenehamo. Zamislimo se, kakšna jutra želimo imeti in sledimo temu. Takoj ko se bomo izgubili med branjem sporočil, bomo izgubili rdečo nit našega jutra. Mnogi imajo največ navdiha zjutraj in zato je smiselno, da vse ideje zapišejo ali uresničijo navsezgodaj, potem pa šele pregledajo pošto, ki jih lahko odvrne od idej in prisili v povsem drugo delo.

Sebe in sodelavce skušajte navaditi, da glavne naloge zapišejo v Predmet sporočila. Primer »Ponedeljek, 10.julij ob 11.uri sestanek pri meni« bo veliko bolj smiselno, kot pa sporočilo »vabilo na sestanek«. Na pošto seveda odgovarjajte redno, a nič ne bo narobe, če tega ne storite isto minuto.

cas_ThinkstockPhotos-537275804.jpg

In še močna misel za konec. »Čas je kovanec tvojega življenja. Je edini kovanec, ki ga imaš in edini, s katerim lahko le ti odločaš, kako ga boš zapravil. Bodi previden, da ga drugi ne zapravijo namesto tebe,« pravi pesnik Carl Sandburg.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)