10 fraz, ki jih moramo ženske prenehati uporabljati še DANES

O ženski enakopravnosti še nismo rekli zadnje besede. Niti je kot kaže ne bomo še tako kmalu. Na to, kako se predstavimo svetu, zagotovo ne vpliva le, kako smo oblečene in kako se obnašamo. Ampak tudi, katere besede uporabljamo pri sprejemanju odločitev, tako poslovnih kot zasebnih.

26.5.2019 ob 4:07

mocna_zenska_s_skodelico_kave_caja_oci_micna.jpg

Če je vaš besednjak poln spodnjih fraz, razmislite, zakaj jih toliko uporabljate. Gre za manko samozavesti ali za (ne)zavedno pomanjševanje vaše vrednosti?

"Ko bi le …"

Če velik del stavkov začenjate s tem, imate težavo. Prinaša namreč negativno konotacijo, saj s tem predvidevate, da niste dovolj močni, sposobni ali kompetentni s tem, kar že imate na voljo. Stavki kot so "ko bi le imela več znanja/izkušenj/pomoči … " vas pomanjšajo, še preden si date možnost uspeti s tem, kar vam je trenutno na voljo. Dovolite si biti močne in pogumne in to zamenjate z "Bom" in "Zmorem".

"Pač …"

Priznajte, tudi v vašem besednjaku se "pač" znajde prepogosto. Tudi "am", "em" in druga mašila. Sploh kadar gre za javne nagovore, se temu karseda v širokem loku izognite. Te verbalne "bergle", kot jim rečemo, lahko hitro delujejo neprofesionalno in nekredibilno. Brez njih bo vaše govorjenje veliko bolj prepričljivo.

"Me razumete? Ima to kaj smisla?"

Na prvi pogled povsem nedolžno vprašanje, ki ga zastavite, potem ko razložite svoje stališče, nalogo ali potek projekta: "Ima to kaj smisla?" ali "Ste me razumeli?" kaže na to, da niste čisto prepričani, če so poslušalci razumeli, kar ste povedali. Tudi tu gre za dvom vase. Namesto tega lahko rečete: "Verjamem, da veste, o čem govorim."

"Ne vem, kako …"

Tudi če ne veste točno, kako se lotiti zadane naloge, obstaja drugačen način, kako prositi za pomoč, ne da pri tem priznate svoje neznanje. Tega trika se poslužuje veliko uspešnih poslovnežev, ki znajo zgrabiti priložnost in zbrati pomoč na drugačen način.

"Morda je neumna ideja, ampak …"

Če imate idejo in bi jo radi predstavili sodelavcem ali nadrejenim, nikar ne začnite na tak način. Tako jo že v začetku označite za slabo in nepremišljeno, predvsem pa sebe predstavite v zelo nesamozavestni luči. Če je ideja dobra in za njo stojite, jo predstavite ponosno. Če vanjo ne verjamete niti vi, ne pričakujte, da bo kdo drug.

"Se opravičujem"

Raziskave kažejo, da se ženske opravičujejo za kar 70 odstotkov pogosteje od moških. Eno je opravičilo, če nekomu stopite na prste. Drugo pa je, če se opravičujete za to, da izrazite svoje mnenje, se postavite zase ali predstavite idejo.

"Moram biti iskrena …"

Opravičevanje za iskrenost in jasno izražanje lastnega mnenja je nekaj, česar moških ne boste slišali početi. Podobno kot pri opravičevanju. S tem le kažete na to, da ste v dvomih, ali bi izrazili svoje mnenje in ali imate do tega sploh pravico. Poleg tega se od vas v vsakem primeru pričakuje, da boste iskreni, zato je takšna fraza v resnici nesmiselna in jo lahko popolnoma opustite.

"Bom poskusila"

Ena od najpogostejših stvari, ki jih ženske v delovnem okolju izrečejo ob predani nalogi, je: "Bom poskusila". S to majhno frazo izražate dvom v lastne sposobnosti. Namesto tega raje tudi sebi zatrdite z mislimi: "To bo šlo." Če že zdaj veste, da ne bo šlo, pa čimprej prosite za dodatna navodila ali pomoč.

"Nisem strokovnjakinja …"

Edini primer, ko bo pametno, da to rečete, je če nekdo od vas pričakuje, da izvedete operacijo na odprtem srcu, vi pa niste kirurginja. Če so vas vprašali za mnenje, je to zato, ker ga cenijo, ne glede na vašo izobrazbo.

"Prestara/premlada sem za to"

Nikoli, ampak res nikoli si ne zapirajte vrat na račun vaše starosti oziroma mladosti. Leta so številka, vaše sposobnosti pa naj govorijo same zase.


Avtor:
F. M.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Najbolj nadležne stvari, ki jih ljudje počnejo v trgovini (tudi v Sloveniji!) ali pa 9 stvari, ki jih počnete med pogovorom in z njimi puščate slab vtis 

Priporočamo tudi: Teh 10 stvari samozavestni ljudje nikoli ne počnejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)