Mame po ločitvi o tem, kar o življenju samskih staršev večina zamolči (resnične izpovedi)

Mamice, ki po ločitvi (p)ostanejo samske, imajo na celotno zgodbo prav poseben pogled.

20.3.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Mame po ločitvi o tem, kar o življenju samskih staršev večina zamolči (resnične izpovedi)

Da ima še tako prijateljska ločitev ali razhod neljube posledice, ve skoraj vsak, ki ju je doživel. A mame, ki po razpadu intimne zveze (p)ostanejo samske, so deležne prav posebne izkušnje. Kaj okušajo na svoji koži, so nekatere vsem v poduk povedale za Pop sugar.

In dokazale, da ima, tako kot vse v življenju, tudi skrb za otroke po ločitvi pozitivne in negativne plati.

Lažje je sprejemati odločitve

"Kmalu potem, ko se je po ločitvi soprog odselil od doma, sva se s sinom odločila prepleskati stanovanje v svetlo rumeno bravo. Preprosto zato, ker mi je všeč.

Prej sem za vsak podoben projekt potrebovala moževo dovoljenje in odobritev, po novem temu ni bilo več tako. Rumeno stanovanje je postalo simbol moje svobode," Janie, 50 let.

Prijatelji so nepogrešljivi

"Dejstvo je, da so prijatelji nepogrešljivi v vsakem primeru, a šele po ločitvi sem res začela ceniti njihovo podporo in se zavedati, kako dobro jih je imeti ob sebi.

Težko je namreč krmariti med vsemi nalogami, ki jih mora opravljati samski starš: hoditi v službo, voziti otroke v šolo in jih po pouku pripeljati domov, nakupovati, skrbeti za dom, negovati bolne otroke, jih voziti na obiske k prijateljem, na rojstne dneve in podobno. Milijon je opravil in včasih za katerega preprosto ni časa ali možnosti. Tedaj so dobri prijatelji, ki so pripravljeni pomagati, res vredni zlata," Karen, 53 let.

 

Prijaznost ni vedno poplačana

"Po ločitvi nisem vztrajala pri sodni določitvi preživnine. Z bivšim sem hotela ohraniti prijateljski odnos in sklenila sva le ustni dogovor o denarju, ki naj bi mi ga plačeval za otroke.

A ni se ga držal in zadeve so se med nama kasneje bistveno bolj zapletle, kot če bi vse že takoj rešila po pravni poti," Julianna, 53 let.

Težnja k popolnosti je popolna izguba energije

"Ko sva se z možem razšla, sem bila prepričana, da moram biti posebej pozorna, zabavna in skrbna do otrok. Kot bi bila nekakšna supeženska, ki bi vsem dokazala, da lahko igra vlogi očeta in mame. In to v popolni izvedbi.

A težnja k popolnosti me je povsem izčrpala, čeprav sploh nisem prepričana, da so otroci opazili moj dodaten trud. Na srečo so se po nekaj mesecih zadeve postavile na svoje mesto, spustila sem namreč merila zase. In lažje zadihala. Kajti spoznala sem, da so za otroke pomembni bližina, podpora in razumevanje, ne pa trud, da bi bilo njihovo življenje popolno," Tara, 47 let.

Bivši lahko postane močna konkurenca

"Zagotovo ste že slišali ali celo spoznali sami, da je praviloma mama tista, ki postavlja meje in skrbi, da zadeve tečejo gladko ter zato včasih tudi krega in kaznuje, očka pa je največkrat zabaven ter odkriva lepo plat življenja.

Po ločitvi je to še izrazitejše. Kajti mama otrokom vsak dan prigovarja, naj pospravljajo za seboj, opravljajo svoje naloge, se obremenjuje s tem, kako preživeti z meseca v mesec, očka, s katerim preživljajo vikende in del počitnic, pa jim kupuje najnovejše telefone ter jih vozi na drage počitnice. Tako je v otroških očeh spet zvezda," Michaela, 35 let.

Veliko bo pristalo na vaših ramenih

"Razen, kadar gre za deljena skrbništva, levji delež vzgoje pristane na ramenih starša, ki z otroci preživlja večino časa. Kajti on skrbi, da vse teče gladko v šoli in doma.

Je že tako, da se staršu, ki ga otroci obiščejo le ob koncu tedna, ni treba ukvarjati s testi, šolskimi nalogami, obšolskimi dejavnostmi, nesrečnimi ljubeznimi, s kupi umazanega perila, stiskami in dilemami, pregledi pri zdravniku in drugimi obveznimi sestavinami življenja otrok," Tina, 39 let

Včasih se je treba pretvarjati

"Pred otroci se je treba včasih pretvarjati, da sta z bivšim v dobrih odnosih. Njim v prid se boste smejali in prijazno pogovarjali, čeprav bi mu najraje zavili vrat," Ann, 40 let.

Z denarjem znate bolje, kot ste si mislili

"Šele po ločitvi sem spoznala, da sem izjemno spretna z denarjem, da ga znam dobro razporejati in da sem, v nasprotju z občutkom, ki sem ga dobila v zvezi, povsem sposobna poskrbeti za materialno varnost sebe ter otroka," Janine, 45 let.

Včasih boste imeli občutek, da izstopate

"Na takšnih in drugačnih srečanjih staršev se vam bo včasih zdelo, da drugi živijo v drugačnem svetu od vas samih.

Kajti dinamika njihovih družin je čisto drugačna. A nič hudega. Spoštujte sebe, cenite to, kar počnete in dejstvo, da ste svobodni ter sam svoj gospodar. To je neprecenljivo, pa čeprav je videti, da je staršem, ki živijo v parih, lažje in njihovem otrokom bolje," Sue, 35 let.

Priporočamo tudi: Neskončni kvas: pol žličke suhega in do smrti ste preskrbljeni

Preberite še: Tega nam o ločitvi nihče ne pove

Morda vas zanima tudi: Oči in mami ne bosta več skupaj: Kako otroka soočiti z ločitvijo staršev

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)