Ko film postane resničnost (seznam filmov o virusih)

Ko se zazdi, da se je filmsko platno preselilo v resničnost.

20.3.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Goga Gordana Sredojević Piše:

Goga Gordana Sredojević

izvršna urednica revije ZPStest na Zvezi potrošnikov Slovenije

Ko film postane resničnost  (seznam filmov o virusih)

Danes zjutraj sem spala dlje kot po navadi. Zbudilo me je svetlo sončno jutro. Pred tem ni bilo zvoka stolov, ki drgnejo po asfaltu lokala in ljudi, ki klepetajo. Ni bilo zaznati jutranjega prometa. Nekaj časa mi ni bilo jasno ali je vikend ali praznik? Potem pa sem se spomnila - koronavirus je. V stanovanju je bilo še vse tiho. V trenutku sem pomislila, da sem v nekem čudnem filmu. Na praznem filmskem setu psihološkega trilerja. Skozi glavo so mi zletele slike nekega filma, ki sem ga gledala pred leti. V tišini dnevne sobe sem poiskala naslov filma - Outbreak. Že prejšni konec tedna sem pomislila, takrat še malce naivno, da zna biti zabavno pogledati vse naslove filmov, ki imajo za osrednjo temo viruse.

Pobrskam po internetu in ugotovim, da nisem edina, ki razmišlja o tem spisku.

Zato ga sestavim. Tukaj je torej nekaj idej za filmski maraton.

Izbruh, 1995

Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Donald Sutherland

Film govori o izbruhu virusa, podobnega eboli. Poudarek v filmu je predvsem na tem, kako daleč so pripravljene iti državne in vojaške enote, da bi zajezile širitev virusa.

12 opic, 1995

Bruce Willis, Madeline Stowe, Brad Pitt

Smrtonosni virus leta 1996 uniči skoraj celo človeštvo. Verjame se, da je to naredila vojska 12 opic. Leta 2035 se odločijo, da bodo glavnega junaka Cole-a poslali nazaj v času, da bi našel originalni virus in tako pomagal znanstvenikom odkriti pravo zdravilo.

 

93 dni, 2016

Bimbo Akintola, Somkele Iyamah, Danny Glover

Nigerijska drama govori zgodbo o izbruhu ebole 2014 v Nigeriji in o uspešni zajezitvi virusa s strani zdravstvenih delavcev. Film je oda pravemu junaku zajezitve Ameyu Adadevohu, zdravniku, ki je bil glavni akter zajezitve virusa.

The Rain, serija na Netflixu

Alba August, Lucas Lynggard Tonnesen, Mikel Boe, Folsgaard

Gre za dansko postapokaliptično serijo. Ko virus, ki ga prinašajo dežne kaplje izbriše skoraj vso prebivalstvo Skandinavije, sta brat in sestra v bunkerju, ki ga je zgradil njun oče, znanstvenik. Pozneje se pridružita ostalim preživelim, ki iščejo varno zavetje. Čaka nas tudi tretja sezona.

Pandemic - How to prevent an Outbreak 2020 - Netflix

Odličen dokumentarni film, ki dejansko govori o naši pripravljenosti na bliskovito širitev virusov, kot je koronavirus. Je informativen, navdihujoč in tudi strašljiv.

Kužna nevarnost, 2011

Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Brad Pitt, Jude Law

 To je film, ki se trenutno zdi najbolj podoben resničnosti. Zdravstveni delavci, vladni uradniki in vsakodnevni ljudje se znajdejo v srcu pandemije, medtem, ko se išče zdravilo.

Svetovna vojna Z, 2013

Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Ian Bryce

Apokaliptična akcijska grozljivka z obnovitvijo žanra o zombijih. Drugače pa je, kljub odlični igri, film prejel veliko kritik zaradi nadpovprečno porabljenega denarja za film, kar 190 milijonov dolarjev. Posneli naj bi drugi del, ki pa so ga ravno zaradi ponovnega velikega finančnega vložka odpovedali.

Ostani doma in glej filme o virusih, če ne veš, kaj drugega bi počela.

#ostanidoma #ostanemdoma #herojskavca

Preberite še: Potem sem ugotovila, da ne bo nikoli več isto (Piše: Manca Čampa Pavlin)

Morda vas zanima tudi: Poljub, Ula: Spet je krasno jutro, potem se spomnim, da bom še en dan doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)