Katja sporoča iz Grčije: Uživamo skoraj ekskluzivno v 50 odtenkih modrine

Veliko slovenskih turistov se je že odločilo za počitnice v Grčiji. Iz prve roke smo izvedeli, kakšna je tam situacija v zvezi s koronavirusom in katere ukrepe je treba upoštevati.

22.7.2020 ob 6:00 | Foto: osebni arhiv, Diana Postolachi/Getty Images, S. Hansche/GettyImages | Avtor: Š. R.

Katja sporoča iz Grčije: Uživamo skoraj ekskluzivno v 50 odtenkih modrine
Letos so številni Slovenci zaradi koronavirusa prilagodili svoje načrte za počitnice in ostali kar znotraj naših meja, kar nekaj pa jih kljub vsemu že uživa na grških plažah. Slovenske turistične agencije že vse od začetka julija zagotavljajo čarterske lete na grške otoke in zagotavljajo, da so razmere tam povsem varne, prav tako potovanje z letalom. Kakšne so dejansko počitnice v Grčiji v času Covida-19, pa je za Mično z letovanja na Lefkasu sporočila Ljubljančanka Katja Klavora.
 
Kot nam je zaupala, se je za počitnice odločila v zadnjem trenutku, vseeno pa vse organizirala brez težav. »Teden grškega sonca je moj tradicionalni dopust in upala sem, da zaradi korona krize letos ne bo nič drugače. In na srečo ni. Z rezervacijo sem dolgo odlašala, saj so razmere nepredvidljive, tako da sem dopust rezervirala v sredo, v ponedeljek pa sem že imela odhod. Odločila sem se za, po mojem mnenju, najbolj varno možnost potovanja s slovensko turistično agencijo. Te imajo najete čarterske lete, medtem ko je letalski promet nestabilen in nikoli ne veš, ali let ne bo odpovedan,« nam je uvodoma povedala o svojih pomislekih.
 

Potrebujete obrazec

Mnoge, ki se ogrevajo za dopust v Grčiji, precej skrbi samo potovanje z letalom, kakšni so varnostni ukrepi, ali je na letališču kaj več čakanja, komplikacij? Katja je povedala, da je bila njena pot v Grčijo enaka kot v prejšnjih letih, le s priporočenimi zdravstvenimi ukrepi - distanca, maska in razkuževanje. »Za vstop v Grčijo je po novem potrebno izpolniti obrazec na spletu. Gre za nekaj podobnega, kot za vstop v ZDA, nič takšnega. Obrazec je potrebno izpolniti vsaj 48 ur pred odhodom, nato dobiš povratnico s posebno identifikacijo,« je z nami delila koristno informacijo.

Veliko jim pomeni, da smo prispeli in nas imajo skoraj za heroje, da smo upali na dopust.

Sicer pa je na ljubljanskem letališču vse potekalo normalno, »le da je vrsta za prijavo zunaj, tako da varnostnik spušča v stavbo enega po enega«. »Ves čas je potrebno nositi masko, no, ko se usedete na kavo, si jo seveda lahko snamete,« je Katja v smehu še dodala, sicer pa povedala še, da vkrcanje na letalo poteka tako, da najprej vstopijo potniki, ki sedijo v zadnjih vrstah, nazadnje pa tisti, ki sedijo spredaj. Na letalu je treba tudi nositi masko.

Prvih 24 ur v hotelu

Katja nas je opozorila tudi, da informacije, ki jih dajejo nekatere slovenske agencij ne držijo povsem in povedala, da so jim po prihodu odredili neke vrste enodnevno izolacijo. »Na letališču ti naredijo test za covid in priporočajo, da si prvih 24 ur v hotelu, saj v primeru pozitivnega testa vedo, kje si se gibal. S prijateljico sva se navodila držali in dan preživeli na hotelski plaži. Lahko ugibate, kako sva se imeli,« nam je še pomežiknila naša sogovornica.

O testiranju je še povedala, da so ga morali opraviti vsi potniki. »Predvidevam, da se o tem odloča vsak otok po svoje, saj sem za nekatere otoke slišala, da so naredili le določenim. Test so nam naredili na ustni sluznici, tako da ni prav nič boleče. Celo pozdravljam to, da so nam ga naredili, saj tako vemo, da smo vsi zdravi in je manj nevarnosti za okužbe.«

Plaže manj obljudene

Po vseh opravljenih formalnostih in dobrih novicah, sta s prijateljico lahko začeli uživati brezskrbne počitnice. »Na Lefkasu domačini pravijo, da nimajo obolelih. Govorijo le o dveh Srbih, ki sta prinesla virus in sta v izolaciji. Počutimo se zelo varne, saj turistični delavci dobro skrbijo za higieno. Razkužila so na vsakem koraku, vsi zaposleni nosijo maske, medtem ko jih turisti nimamo,« še pravi Katja in zagotavlja, da je vzdušje prijetno.

»Veliko jim pomeni, da smo prispeli in nas imajo skoraj za heroje, da smo upali na dopust. Vsi pravijo, da je manj gostov, včasih so turisti na izlete hodili z avtobusom, zdaj hodijo le posamezno. Tudi plaže so bolj prazne in mi, ki smo tukaj, uživamo skoraj ekskluzivno v 50 odtenkih modrine.«

Preberite še: 10 sanjskih počitniških hiš in Sedmi rojstni dan princa Georga: Takšen fant je postal (FOTO)

Morda vas zanima tudi: To je najboljši čas za pitje kave (ni zgodnej jutro)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)