Kakšno darilo je dobro darilo in kaj, če se želja ne izpolni? (Odgovarja FamilyLab)

Naj bodo v ospredju druge vrednost in ne materialne dobrine.

23.12.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. Pa.

Kakšno darilo je dobro darilo in kaj, če se želja ne izpolni? (Odgovarja FamilyLab)

Zelo malo nas še loči do najbolj težko pričakovanega dneva v letu. Otroci najbrž že odštevajo ure do trenutka, ko bo prišel drugi od treh dobrih mož. A povsem mogoče je, da otrok pod božičnim drevescem ne bo čakalo tisto, kar so si zaželeli. Razlogi so lahko različni, finančni, logistični ali pa celo vzgojni. Kako otroka pripraviti na to, da ga pod božičnim drevescem ne bo čakalo tisto, česar si je zaželel? Odgovore smo poiskali pri Familylabovih vzgojnih strokovnjakih, ki se pri svojem delu opirajo na Jasperja Juula. Če vas zanima, kaj so o tem povedali in zapisali, berite dalje.  

Otroku je treba jasno in brez ovinkarjenja povedati, če mu želje ne nameravamo uresničiti, pravijo Familylabovi strokovnjaki. Zavajanje, da bodo želeno stvar dobili morda od drugi priložnosti ali izmikanje z izgovori, da ste doma pozabili denarnico, samo zato, da se vam ne bo treba soočiti z njegovo frustracijo in slabo voljo, ne prinaša nobene rešitve. Če vas skrbi burna reakcija, kričanje, cepetanje in slaba volja, ne skrbite. Povsem zdravo in normalno je, da otrok protestira, ko sliši besedo ne, še radi poudarijo, Juul pa celo pravi, da je to dobra lastnost in za življenje pomembna veščina. »Sposobnost, da se otrok bori za tisto, kar hoče, je velika kvaliteta in pomembna veščina, ki jo bo potreboval vse življenje.

Zato bi bilo nespametno, da bi jo zatrli samo zato, ker otrok kriči, cepeta ali se – če je starejši – z vami v nedogled pogaja. Vsak otrok, tako kot tudi vsak odrasel človek, gre ob zavrnitvi skozi različne faze žalovanja. Ko dojame, da ne bo dobil, kar si želi, začne jokati. Pravzaprav začne žalovati za izgubo lepe podobe slastnega sladoleda v svojem umu,«

Familylab-ovka in filozofinja Helena Primic je v eni izmed kolumn zapisala, da je treba otroku povedati, če njegove želje niso v skladu z njegovimi resničnimi potrebami, in da je otrokom treba dopustiti, da izjoka razočaranje, ker njegove želje ne bodo vedno izpolnjene.

Zdravo in normalno je, da otrok protestira, ko sliši besedo ne.

Darila kot statusni simbol za odrasle na račun otrok

»Preden smo živeli v potrošniški družbi obilja, so otroci za božič dobili nekaj, kar so potrebovali. Če je ostalo še kaj denarja, so morda dobili tudi kakšno igračko. Dandanes pa imam občutek, da mnogi starši in stari starši mislijo, da morajo otroci dobiti vse, kar si zaželijo in da prav tekmujejo med seboj, kdo bo dal dražje darilo. Drugače povedano – božična darila so postala statusni simbol za odrasle na račun otrok. Takšno obdarovanje pogosto postane neprijetno doživetje za vse vpletene. To velja tudi za odraslo nakupovanje gore božičnih daril, ki delno ali popolnoma zgrešijo svoj namen in postanejo samo predmet otrokovega kratkotrajnega zanimanja,« je v eni izmed kolumn zapisal Juul.

 

Kakšno darilo je dobro darilo? Takšno, ki si ga otrok želi, ali takšno, kot ga izbere starš?

Strokovnjaki pravijo, da je darilo tisto darilo, o katerem so odrasli razmislili in se odločili, da ga bodo otroku podarili, ker tako hočejo. Pa četudi to ni tisto, kar si je otrok zaželel od Miklavža, Božička ali dedka Mraza. Ob tem poudarjajo, da sicer otroci vedo, kaj si želijo, ne vedo pa, kaj potrebujejo. Pri nakupu daril je lahko seznam želja v pomoč, ne more pa biti ukaz, ki mu starši slepo sledijo. Jasper Juul je opozoril, da je »dobiti darilo od drugega privilegij, ne samoumevna pravica.« Vsaki takšni prazniki so lahko tako torej priložnost, da se otroci naučijo kakšne nove lekcije, ki jim bo v življenju še kako prišla prav.

Preberite še: Šest idej za najlepše zavita darila

Morda vas zanima tudi: Pester nabor idej, s čim obdarovati otroke (vsi izdelki so slovenski)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)