Kako Meghan in Harry zagotovo ne bosta poimenovala otroka

Izbira imena potomca kronanih glav še zdaleč ni odvisna le od želja staršev.

16.4.2019 ob 4:46

meghan_markle_princ_harry_micna.jpg

Vsak čas bo na svet prijokal otrok Meghan Markle in princa Harryja. Seveda so ugibanja o njegovemu imenu v polnem zagonu.

Res je, da sta vojvoda in vojvodinja Suseška že velikokrat dokazala, da sta vse prej kot konvencionalna pripadnika kraljeve družine, ni pa znano, ali bo njun svež pristop vplival tudi na poimenovanje njunega potomca. Kajti za britansko kraljevo družino ime otroka še zdaleč ni samo ime. To ima namreč tudi simbolični, politični, kulturni in zgodovinski pomen, zato je premišljeno izbrano.

Kaj vse naj bi upoštevala Meghan in Harry?

Kraljevi starši svoje potomce praviloma poimenujejo s tremi, včasih celo štirimi imeni in s tem počastijo svoje prednike ter še živeče sorodnike. Princ William in Kate sta denimo hčerko poimenovala Charlotte Elizabeth Diana in se tako poklonila kraljici iz 18. stoletja, otrokovi prababici in njegovi pokojni babici.

"Gre za tradicionalno ime, ki združuje preteklost in sedanjost ter izraža čast prednikom in sami instituciji," je povedala poznavalka ustroja monarhije Giselle Bastin.

princesa_charlota_micna.jpg

"Medtem, ko je manj opaznim članom kraljeve družine dovoljeno nekoliko odstopati od tradicije, so glavni akterji pri izbiri imena potomcev po britanskem kraljevem protokolu dokaj omejeni in imajo na voljo le kratek seznam poimenovanj," je pojasnil strokovnjak za britanski kraljevi protokol William Hanson ter dodal, da obstajata dva bazena, iz katerega lahko črpajo. En je kraljeva družina in drugi biblija.

Da je izbira imen skopa med drugim dokazuje dejstvo, da se je od leta 1066 na prestolu zvrstilo 41 moških in žensk ter le 13 različnih imen. Vsa namreč niso primerna.

"Pri poimenovanju novih družinskih članov se starši izogibajo imen kraljev in kraljic, ki so bili povezani s škandali ter so bili v očeh podanikov slabi monarhi," še en kriterij izpostavlja Hanson.

Srednjeveški kralj John je denimo v bitki s Francijo izgubil dokajšnji del ozemlja, po zgodovinskih pričevanjih ubil lastnega nečaka in stradal podanike. Prav John je bil tarča legendarnega Robina Hooda. Noben kraljevi potomec ni nosil tega imena. Richard tretji je glede na pričevanja zgodovine prav tako umoril svojega nečaka. Tudi to ime je bilo izbrisano s seznama možnih poimenovanj.

Zaželena imena

Albert in Victoria sta se na drugi strani v zgodovino zapisala kot dobra vladarja. Posledice: v kraljevi družini je bilo še 8 Victoriji in 11 Albertov.

In ker se ti imeni v novejši zgodovini nista pojavljali, so vse glasnejše domneve, da ju bosta izbrala zakonca Sussex.

Ko se bo otrok rodil, bo z njegovim imenom prva seznanjena kraljica. Čeprav velja, da se morata starša z njo o imenu posvetovati, sama nima velikega vpliva na izbiro in nima pravice veta na odločitev staršev.

Kot je povedala Bastinova, kraljico sicer najbolj zanimajo imena neposrednih naslednikov prestola: "Charles in Diana sta se dobro zavedala, da sta njuna sinova med prvimi nasledniki krone in sta zato zanju izbrala primerna, kraljevska imena."

diana_charles_micna.jpg

Brat princa Charlesa, Andrew in njegova tedanja soproga Sarah sta svoji hčerki poimenovala Beatrice in Eugenie. Kraljevska imena, nedvomno, a vseeno ne tako tradicionalna, kot Elizabeth ali Mary.

Ko se je leta 1990 rodila Eugenia je bilo njeno ime presenečenje, saj se na stavnicah ni pojavilo niti enkrat.

Otrok Meghan in Harryja bo na lestvici za prestol šele sedmi, za Georgom, Charlotto in Louisom, zato bosta imela pri izbiri imena bolj proste roke in bosta lahko pokukala iz togih okvirjev, kar je nedvomno pisano na kožo njuni sproščeni naravi.

princesa_eugenia_micna.jpg

Kaj pa stavnice pravijo sedaj?

Za punčko vodi ime Diana in za fanta Arthur. Med imeni za deklico ima veliko možnosti tudi Victoria, zlasti, ker mu je Meghan menda zelo naklonjena. Nekoliko manj imenu Elizabeta. Lep poklon prababici kotira niže na seznamu.

A stavnice v resnici ne obetajo natančne napovedi. Ob rojstvu princese Charlotte je bila večina prepričanih, da bo imenovana Alice ali Elizabeta. Ko je na svet prijokal Louis, sta na stavnicah najvišji mesti zasedali imeni Arthur ali James.

Pa ima Diana v resnici kaj možnosti?

To ime vodi že od samega začetka, vendar Bastinova meni, da nima prav veliko možnosti: "Ne razumem, zakaj ljudje pričakujejo, da bo Harry hči poimenoval po mami. Zakaj bi se hotel vedno, ko bi poklical njeno ime spomniti na to, kaj se je zgodilo pokojni Diani? Seveda želi Harry ohraniti spomin nanjo, a dvomim, da tako, da bi po njej poimenoval svojo hči. Nedvomno pa bi bil, če bi deklica nosila to ime, to velik udarec za kraljevo družino, saj med njenimi člani ni ravno priljubeljeno."

Tudi drugi poznavalci kraljeve družine se strinjajo, da bo Diana, v kolikor bo na svet prijokala deklica, najbrž njeno srednje ime.

William Hanson je prav tako prepričan, da bo prvo ime nekaj tradicionalnega, a tudi svežega: "Dvomim, da bo Sheila, Tyler, Cody ali karkoli ameriškega, čeprav verjamem, da Megan in Harryja mika, da bi stvari opravila po svoje ter znova vsem pripravila presenečenje. Pa vendar, če je nekdo lady ali lord in ne nosi tradicionalnega imena, vse skupaj lahko izpade malo čudno, če lahko temu tako rečemo."

Avtorica: M. FL.
Foto: Reuters

Preberite še: Drzno odprto pismo Meghan Markle: "Smejala se boš, a med tvojimi nogami bo zgodba povsem drugačna." ali pa 14 z rojstvom povezanih kraljevih pravil, ki naj bi jih upoštevala Meghan in Harrya 

Priporočamo tudi: Horoskop: to otroku Meghan Markle in princa Harryja napovedujejo zvezde


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)