Ideja za izlet: Naravni rezervat Zelenci

Izvir Save Dolinke, Zelenci, je vreden ogleda v vseh letnih časih.

10.7.2021 ob 5:15 | Foto: Alexander Uhrin/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Naravni rezervat Zelenci

Zelenci so naravni rezervat, kjer izvira reka Sava Dolinka. Vredno jih je obiskati v vseh letnih časih, poleti pa poleg lepot ponujajo tudi prijetno osvežitev ob jezeru, ki očara z lepo zeleno-modro barvo in katerega temperatura vse leto znaša približno šest stopinj Celzija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomáš Mondek (@mondektomas)

Globoko je približno dva metra ter skupaj z okolico nudi dom mnogim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam.

Kot rečeno, gre za začetek poti Save Dolinke. Voda izvira iz tal in pri tem oblikuje male "vulkančke". Območje samega izvira in okoliškega mokrišča, ki se imenuje Drni, so leta 1992 razglasili za naravni rezervat. Nahaja se na nadmorski višini od 832 do 853 metrov.

Mokrišče je dolgo okoli 1200 metrov. Povprečna širina znaša 15, najmanjša 20, največja širina pa 200 metrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matej Nučič (@hiker.matt)

Zelenci se nahajajo ob cesti Kranjska Gora-Rateče. Od Kranjske Gore so oddaljeni približno pet kilometrov. Ljubitelji pohodništva si lahko za izhodiščno točko vzamejo prav to turistično središče, od koder je do jezera ura hoje.

Če se boste odločili za to možnost, sledite oznakam za smučišče Kranjska Gora. Ob vznožju na velikem parkirišču pustite avto in nadaljujte po Borovški cesti. Cesta vas skozi gozd pripelje do Podkorenskega dela smučišča. Od tu nadaljujte do parkirišča ob vznožju vlečnice in dvosedežnice Velika dolina ter naprej po lepo urejeni poti, ki se spusti do brvi čez reko Savo Dolinko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klaus Ridder (@catzee3)

Na drugi strani brvi nadaljujte levo in hodite ob glavni cesti proti Ratečam vse do okrepčevalnice Zelenci. Od okrepčevalnice je pred vami le še pet minut hoje do cilja.

Sicer pa se je skoraj do njega mogoče pripeljati z avtom. Cesta do Zelencev pelje od Kranjske Gore proti Ratečam, približno tri kilometre od Kranjske Gore vodi čez vas Podkoren. Od Podkorena je po približno dveh kilometrih na levi strani parkirišče.

Avto lahko pustite tam ali se peljete še malo naprej in parkirate na naslednjem parkirišču. Od tam boste do jezera po gozdni poti hodili dobrih pet minut, s prvega parkirišča kakšno minuto dlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kam_pojedu_priste

Za obisk te naravne znamenitosti ni treba plačati vstopnine ali parkiranja. Ob jezeru je razgledni stolp, s katerega se pogled na okolico odpre z višine, na stolpu se nahajajo informativne table o nastanku Zelencev in živalskem svetu v njih, hojo po močvirnatemu svetu lajšajo lesena pot in dva pomola.

Za ogled samih Zelencev boste potrebovali kakšno uro, v okolici  pa se nahaja še veliko zanimivih izletniških točk. Lahko se odpravite v dolino Tamar, Planico, do jezera Jasna ali si oglejte kakšen slap. V bližini sta kar dva: Martuljški slap in slap Peričnik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Waterfall Peričnik

Lahko se odpeljete na Vršič ali se povzpnete na kakšno okoliško goro, ki obkrožajo naravni rezervat s 14 hektarji površine.

Preberite še: Ideja za izlet: Po osvežitev k izviru Soče in na sprehod po našem najstarejšem botaničnem vrtu

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Kobarid in krožna pot z vsemi znamenitostmi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)