Dojenčki vidijo stvari, ki so očem odraslih nevidne

Izsledki raziskave so pokazali, da imajo dojenčki osupljivo sposobnost razločevanja razlik v slikah zaradi sprememb osvetlitve.

26.2.2023 ob 6:00 | Foto: Unsplash | Avtor: N. B.

Dojenčki vidijo stvari, ki so očem odraslih nevidne

Se spomnite tiste zloglasne obleke, o kateri so razpravljali, ali je bela in zlata ali modra in črna? No, če bi vaš dojenček znal govoriti, bi verjetno imel podobne argumente o vsem, kar vidi, saj možgani dojenčka in možgani odraslega interpretirajo slike na zelo različne načine.

Glede na članek, objavljen v reviji Scientific American, in ki so ga povzeli tudi na portalu Miss7mama, so odrasli razvili stalno zaznavanje, dojenčki, mlajši od pet mesecev, pa ne. Zaznavna konstanta pri odraslih omogoča prepoznavanje istega predmeta v različnih okoljih in v zelo različnih svetlobnih pogojih. Je kot oblak, ki za trenutek preleti sonce in vrže senco na obraz tvojega prijatelja. Osvetlitev je spremenila videz obraza vašega prijatelja, vendar ga še vedno prepoznate kot istega človeka.

Dojenčki vidijo stvari, ki jih odrasli ne

A z zaznavno konstantnostjo se ne rodimo. Najprej opazimo vse razlike, kasneje pa se jih naučimo ignorirati, da prepoznamo isti predmet kot nespremenljiv v številnih različnih scenarijih. Ko se pojavi zaznavna konstantnost, izgubimo sposobnost videti številna protislovja, ki so pa zelo očitna pri majhnih dojenčkih. Tako lahko dojenčki na nek način vidijo stvari, ki so očem odraslih nevidne.

Znanstveniki so preučevali 42 dojenčkov, starih od tri do osem mesecev, ki so si ogledali pare slik, pridobljenih iz resničnih 3D-predmetov. Ker dojenčki ne znajo opisati, kaj vidijo, je raziskovalna skupina izmerila, kako dolgo so dojenčki gledali vsako sliko. Če je otrok gledal drugo sliko manj časa kot prvo, to pomeni, da misli, da je pravkar videl isto sliko in da mu je ni treba dolgo gledati. Če pa je otrok enako dolgo gledal drugo sliko, je to pomenilo, da sta se ji obe sliki zdeli enako zanimivi, kar je znak, da je bila druga slika zanjo prav tako "nova" kot prva.

Osupljiva sposobnost razločevanja razlik v slikah

Izsledki raziskave so pokazali, da imajo tri- do štirimesečni dojenčki osupljivo sposobnost razločevanja razlik v slikah zaradi sprememb osvetlitve, vendar to sposobnost izgubijo do približno petega meseca starosti. V prvem letu življenja novorojenčki prav tako izgubijo sposobnost prepoznavanja razlik v opičjih obrazih, ki jih odrasli težko vidijo, ter sposobnost razlikovanja govornih zvokov v jezikih, ki niso tisti, ki jih govorijo njihove družine. 

"Izguba občutljivosti za informacije o različicah, ki smo jih vsi izkusili kot dojenčki, je ustvarila nedostopno vrzel med nami in fizičnim svetom," za Scienetific American navaja Susana Martinez-Conde in dodaja: "Ta je služil za uskladitev našega dojemanja z našo okolico, kar nam je omogočilo učinkovito in uspešno navigacijo ... čeprav je velik del realnosti za vedno pustil izven našega dosega."

Preberite še: Nina Držaj: »Skrbijo me velika pričakovanja, ki se zgrinjajo nad materami«

Morda vas zanima tudi: 5 posledic odraščanja ob čustveno nezrelih starših


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)