5 knjig za vse, ki pogrešate magični svet Harryja Potterja

Če ste oboževali knjige o mladem čarovniku Harryju Potterju, potem imamo za vas nekaj čtiva, ki vas zna prav tako začarati.

29.8.2019 ob 10:45 | Foto: Bukla, IMDb | Avtor: F. M.

5 knjig za vse, ki pogrešate magični svet Harryja Potterja

Številne uspešne zgodbe po epilogu potonejo v pozabo. A ne Harry Potter. Uspešna serija knjig o mladem čarovniku, ki je nastala izpod rok pisateljice J. K. Rowling, med Potterheadi – oboževalci Potterjevih dogodivščin – še zdaleč ni pozabljena. Kaj podobnega priporočamo v branje?

Rowlingova je po sedmih Potterjih napisala še kup drugih zanimivih knjig, med drugim magična Grindelwaldova hudodelstva, kar smo že videli tudi na platnih. Napisala je tudi roman Nadomestne volitve, poleg čarovniškega sveta pa je zaplavala tudi v žanr kriminalnih romanov – Klic kukavice, Sviloprejka in Po poti zla. Ker ni želela, da bi te kriminalke povezovali z njenim slogom v Potterjih, boste knjige med avtorji našli pod njenim moškim vzdevkom – Robert Galbraith.

Kakorkoli že, če ste pripravljeni stopiti v svet magije, ki ga je ustvaril še kakšen drug avtor od Rowlingove, preverite spodnjih 5 predlogov.

Ransom Riggs - Otok nenavadnih otrok (Miss Peregrine's Home For Peculiar Children)

Knjižni prvenec ameriškega pisatelja Ransoma Riggsa je izšel leta 2011, njegovo filmsko priredbo pa ste leta 2016 že lahko videli v Burtonovi različici z Evo Green in Samuelom L. Jacksonom v glavnih vlogah. Knjiga Otok nenavadnih otrok ima v filmski različici naslov Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke. Roman govori o nevsakdanji sirotišnici in šoli, kjer domujejo otroci z nadnaravnimi sposobnostmi, vodi pa jih gospodična Peregrine. In verjemite, da vam bo domišljija dala krila. Otok nenavadnih otrok je preveden v več kot 40 jezikov, prodanih je milijone izvodov, knjiga rekordno vztraja na lestvicah najbolje prodajanih knjig po vsem svetu. Pri nas jo najdete pri založbi Sanje.

Erin Morgenstern - Nočni cirkus (The Night Circus)

Nočni cirkus je fantazijska romaneskna pripoved o magiji in ljubezni, postavljena v Anglijo 19. stoletja. Je prvenec Erin Morgenstern, ki je pisateljici prinesel nesluten uspeh. Zgodba govori o Celii, Marcu in cirkusu, ki obratuje le ponoči, nenapovedano in tam, kjer ga včeraj še ni bilo. Celia je hči svetovno znanega čarodeja Prospera in živi v New Yorku. Marco živi s svojim učiteljem, ki ga je v rani mladosti vzel iz sirotišnice v Londonu. Celia in Marco se vse življenje učita iluzionističnih spretnosti. In oba se sprašujeta, kaj ju čaka v nejasni prihodnosti. Učitelja jima govorita, da naj se čim bolj pripravita na veliki izziv, v katerem se bosta pomerila. Prostora je le za enega od njiju. A prste ima vmes tudi čarobna ljubezen. Založba: Učila.

John Connolly - The Book of Lost Things

Knjiga brez prevoda vas bo odpeljala k 12-letnemu Davidu, ki v svoji podrestrešni spalnici žaluje po mamini smrti. Družbo mu delajo le knjige na policah, ki mu v temi šepetajo. Sam in jezen deček se poda v svet domišljije in kmalu ugotovi, da se resničnost in fantazija začenjata mešati med seboj. V tem magičnem svetu najde heroje in zlobneže, pošasti in kralja, ki jim vlada. Knjiga vas bo popeljala na slikovito pot od nedolžnega otroštva v odraslo realnost, vmes pa ne boste pozabili, kakšno moč imajo v naših življenjih dobre zgodbe in domišljija.

Lev Grossman - Čarovniki (The Magicians)

V knjigi Čarovnik avtorja Leva Grossmana liku Quentinu Coldwaterju navidez naključno srečanje obrne življenje na glavo. Ko se pojavi na sprejemnem razgovoru za univerzo Princeton, najde svojega izpraševalca mrtvega. Čudna kuverta z njegovim imenom  ga popelje po poti, bistveno drugačni od vseh, ki bi si jih lahko zamislil. Kuverta s skrivnostnim rokopisom vodi v skriti svet obsedenosti in privilegijev, v svet svobode in moči, in nekaj časa je to svet, ki je videti, kot da bo izpolnil vse njegove želje. Toda idila ne more dolgo trajati - ko se ta podoba končno sesuje, Quentina povleče v nekaj veliko bolj temačnega in bolj nevarnega, kot bi si lahko predstavljal. Založba: Anu Elara.

Donna Tartt - Lišček (The Goldfinch)

Donna Tartt je kultna ameriška pisateljica, ki jo imajo številni za literarnega genija, čeprav je doslej napisala "le" tri romane. Za Liščka, svetovno uspešnico, prevedeno v številne jezike, je prejela tudi Pulitzerjevo nagrado. In o čem govori? Trinajstletnemu Theodorju Deckerju se podre svet, ko mu med terorističnim napadom v newyorškem Metropolitanskem muzeju umre mama. Med opotekanjem skozi ruševine se oprime znamenite slike Lišček Carla Fabritiusa iz leta 1654, ki je nato njegova edina oporna točka v življenju, polnem razočaranj, prevar, preobratov in celo zločina. Izdala: Cankarjeva založba.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)