Pet knjig za preostanek poletja

Knjižne ideje in namigi za vse, ki vas ležanje ob morju še čaka.

13.8.2019 ob 3:00 | Avtor: Da. M.

Pet knjig za preostanek poletja

Ste že prebrali vse knjige s poletnih seznamov knjižnih uspešnic? Vam je zmanjkalo idej, poletja še ni konec, pred nami pa praznični konec tedna, torej idealen čas za sprostitev z dobro knjigo. Tokrat vam ponujamo pet idej, med katerimi je nekaj novosti in nekaj takšnih del, ki smo jih v uredništvu Mične odkrili pred kratkim, a so na knjižnih policah že nekaj časa. Kakorkoli, nove ali starejše, prav vse so vredne vaših prostih uric in zagotavljamo vam dobro branje.

Maria Semple: Kam si šla, Bernadette

Pri založbi Vida je letošnje poletje izšel drugi roman pisateljice Marie Semple, ki je bil proglašen za eno najboljših knjig leta in je dobro leto vztrajal na lestvici uspešnic New York Timesa. Zgodbo o skrivnostnem izginotju mame Bernadette, ki odide neznano kam tik pred družinskim potovanjem na Antarktiko, pripoveduje petnajstletna hčerka Bee. Iz dopisovanja po elektronski pošti, sporočil, uradnih dokumentov in poročil zloži sestavljanko, ki zaplete in razplete to nenavadno zgodbo. Dogajanje je postavljeno v Seattle, skozi aktualno pripovedovanje pa bralec dobi vpogled v ameriške družine, delovanje tehnoloških podjetij in odnose v ameriških šolah ter si lahko ustvari duhovito podobo razvitega sveta, ki včasih zabrede v absurd.

 Jela Krečić: Knjiga drugih

Lansko leto je pri Beletrini izšel roman Knjiga drugih. Zgodba se razpleta okoli knjige, ki potuje od enega do drugega junaka, bralec pa spoznava usodo tistega, pri katerem knjiga trenutno je. Zgodba je postavljena v Ljubljano, pisateljica pa nas popelje po najbolj priljubljenih točkah številnih Ljubljančanov. Prav te točke in pa seveda zanimanje, kako se bodo prepletle in medsebojno zapletle usode posameznikov, bralca drži pri branju vse do zadnje strani.  

Elena Ferrante: Genialna prijateljica, O novem priimku, O tistih, ki bežijo in tistih, ki ostajajo

Na zadnji, četrti, del Neapeljskega cikla slovenski bralci še čakamo, do takrat pa imamo na srečo tri izjemne romane italijanske pisateljice Elene Ferrante. O njenem pisanju je bilo veliko napisanega, mi vam lahko samo rečemo, da boste po prebranih treh knjigah zelo težko čakali še na četrti del. Gre za zgodbo o prijateljstvu med Lilo in Eleno, ki sta povezani vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja.

Bojan Amon: Živemu se vse zgodi

Med knjige, ki jih preberemo v enem vzdihljaju, bi lahko uvrstili prvenec Bojana Amona. Energičen in pozitiven Ljubljančan, sodoben mož in oče, nas v svoji prvi knjigi spodbuja, naj živimo v sedanjem trenutku in življenje zajemamo s polno žlico. Brez dlake na jeziku se spominja ljudi in izkušenj, ki so ga v življenju najbolj zaznamovale in ga oblikovale v to, kar je danes: moški, ki mu največ pomenijo odnosi z najdražjimi in ki v sebi vedno želi ohraniti preprostost in iskrenost otroka.

Joanne Ramos: Farma

Ameriška pisateljica filipinskih korenin Joanne Ramos v svojem pronicljivem prvencu ostro napade lažno utvaro družbene enakosti v sodobnem času, kjer je na prodaj vse, tudi materinstvo. V vse bolj normaliziranem trendu nadomestnih mater, upamo, da se knjiga dotakne čim več ljudi, ki ta trend povsem banalizirajo. Knjiga govori o Jane, mladi filipinski mamici brez moža in brez službe, za katero je Farma rešitev. Za Reagan, izgubljeno ameriško smrkljo brez smisla in cilja v življenju, je beg pred resničnostjo. Toda v Farmi vladajo enaka pravila kot v resničnem svetu, med ljudmi iz različnih okolij zeva enak prepad. In ta prepad je nepremostljiv.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)