12 zanimivosti o Big Macu, ki jih (skoraj) zagotovo še ne poznate

Najslavnejši sendvič na svetu ni le okusen, ponaša se tudi z bogato zgodovino.

13.9.2018 ob 6:02

big_mac_mcdonalds_hamburger.jpg

V letu 2018 najslavnejši sendvič na svetu praznuje abrahama, torej 50. rojstni dan. Ob tej priložnosti so na portalu Reader’s Digest nanizali nekaj dejstev, ki so tudi največjim ljubiteljem Big Maca morda neznana. 

Star je 50 let

Avgusta leta 1968 so vsi obiskovalci verige s hitro prehrano McDonald’s lahko prvič med ponudbo izbrali Big Maca. Izdelali so ga sicer leto poprej v mestu Uniontown, predmestju Pittsburga, Pennsylvania in ustanovitelju svetovno znane franšize, Rayu Krocu, je ugajal njegov okus. Z njegovo odobritvijo je Big Mac postal del stalne ponudbe verige in ostalo je zgodovina.

Prvotno je bil namenjen jeklarjem

Ideja za sendvič se je porodila Jimiju Delligattiju, prvotnemu lastniku restavracije v Uniontownu, kjer so ga prvič ponudili. V 60. letih so k njemu zahajali zaposleni v tamkajšnji jeklarski industriji. Delligatti je hitro spoznal, da običajni hamburgerji ne potešijo njihove lakote. Zato je začel eksperimentirati s plastmi kruha, mesa in dodatki zelenjave ter oblikoval sendvič za lačne jeklarje.

Sprva sta bili na voljo dve posebni omaki

Ena od značilnosti Big Maca je posebna omaka, recept za katero ostaja strogo varovana skrivnost. Sprva se je pojavljala v dveh različicah, sčasoma pa so ju združili v eno in jo prvič kot takšno dodali leta 1972. Do leta 1991 ni doživela nikakršnih sprememb. Omenjenega leta je debitacijo doživel nov recept, ki je bil v uporabi vse do 21. stoletja, vendar se je leta 2004 Fred Turner, nekdanji izvršni direktor McDonaldsa in prijatelj Raya Kroca odločil obuditi in oživiti prvotno različico omake.

Na štručkah je veliko semen

Po besedah Bryabta Miesle, tiskovnega predstavnika verige je na eni štrički Big Maca med 385 do 400 semen sezama.

Ime je dobil po zaslugi tajnice 

Bi se Big Mac enako dobro prodajal pod drugačnim imenom? Kot so dognali strokovnjaki, je odgovor ne. Preden so ga ponudili v prodajo, so se igrali z različnimi nazivi, eden od njih je bil aristokrat, vendar to ime ni bilo najbolje sprejeto, saj ni sovpadalo s klientelo, prav tako je dokaj težko za izgovorjavo. 21- letna Esther Glickstein, tedaj tajnica v podjetju je vodstvu predlagala ime Big Mac. Na začetku je bil njen predlog deležen posmeha vodilnih, a očitno so si premislili in storili so dobro potezo.

Nekdo jih je od leta 1972 pojedel 30.000

Ne glede na to, kako zvest privrženec McDonaldsa ste, obstaja človek, ki bi ga težko prekosili. 64 letni Donald A. Gorske iz Wisconsina drži v rokah poseben rekord: od leta 1972 je vsak dan pojedel enega Big Maca, kar pomeni skupno 30.000 sendvičev. Zakaj? Kot pravi sam, je to najboljša hrana na svetu in se še dolgo ne bo ustavil.

Je McDonaldsov drugi najbolje prodajan artikel

Kot je povedal Miesle, so leta 2017 po vsem svetu prodali več kot bilijon Big Macov. Obstaja samo en proizvod, ki ga po prodaji prekaša in to je pražen krompirček.

Najdražji je v Švici

Če se vam bo zahotelo Big Maca v Švici, boste zanj plačali največ. Cena zanj tam znaša šest evrov. Tudi na Norveškem in Švedskem so cene dokaj visoke, tam stane nekje 4,30 evra. Najcenejši pa je v Ukrajini, kjer boste zanj odšteli 1,40 evra.

Posvečen mu je cel muzej

V North Huntingdu, Pennsylvania lahko navdušenci verige s hitro hrano obiščejo edini muzej, ki je posvečen Big Macu. Leta 2007 sta ga odprla snovalec sendviča Jim Delligatti in njegov sin. V njem so zanimivosti, kot ogromen kip Bic Maca, zgodovinski pripomočki za pripravo, med njimi opekač iz leta 1970 in seveda restavracija McDonald’s.

Pittsburg se je poimenoval po njem

Samo za kratek čas, pa vendar. Septembra leta 1993 je ob 25. obletnici sendviča Pittsburgh za en dan postal Big Mac. Tako so mestne oblasti dan počastile zvezdi, ki izhaja iz tega mesta.

Zadnji na seznamu je Kazakhstan

Big Mac se prodaja v več kot stotih državah širom sveta, med njimi je Kazakhstan, zadnja država, ki se je umestila med tiste, kjer je na voljo. To je bilo leta 2016. Tako je Kazakhstan postal 120. država z restavracijo McDonald’s, ki je tudi prva na območju Centralne Azije.

Avtorica: M. FL.
Foto: Reurters

Preberite še: Alergični na alkohol? Ja, tudi to je mogoče in to so najpogostejši simptomi ali pa Kdaj resnično ne bi smeli jesti ogljikovih hidratov

Priporočamo tudi: Zasebna detektivka razkrila 7 najbolj norih prešuštniških zgodb 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)