Zanimivo: vse to se v telesu dogaja med žensko masturbacijo

Med solo zabavo v telesu poteka veliko procesov, ki prinašajo psihično in fizično zadovoljstvo.

29.6.2019 ob 3:55

zenska_seksi_spodnje_perilo_postelja_micna.jpg

Ženska masturbacija. Na srečo se o njej vse pogosteje govori ter že dolgo ni več tabu tema. In na srečo je vse manj takšnih, ki se igre same s seboj sramujejo. Kajti prinaša nemalo pozitivnih učinkov.

Kaj pa se v telesu med njo dejansko dogaja? Z vidika biologije? Pri Cosmopolitanu so za pojasnilo poprosili nekaj največjih strokovnjakov s tega področja.

Hormoni preplavijo telo

"Kadar je telo vzburjeno, se pospešeno sproščata hormona adrenalin in noradrenalin, srce bije hitreje, pospeši se pretok krvi, vse to vodi v povečanje klitorisa in vagine," je povedala Sheila Radhakrishnan specalistka psihoseksualne medicine z londonske bolnišnice Royal Free.

Hkrati pride do napetosti v mišicah, kar pomeni, da je masturbacija v bistvu tudi neke vrste telovadba.


Prebudijo se centri za užitek

S stimuliranjem vagine in drugih erogenih con (klitorisa, bradavičk, dojk) se prebudijo centri v možganski skorij.

"Informacije od tam potujejo v predel možganov, kjer se nahajajo centri za okušanje užitka, tako imenovan nucleus accumbens," je pojasnil nevroznanstvenik Barry Komisaruk, ki se v svojem delu posveča predvsem odzivom možganov na spolne dražljaje.

Spolna stimulacija je le en od načinov, ki aktivira omenjene centre. Ti postanejo dejavni tudi ob uživanju kofeina, čokolade, nikotina in kokaina.


Počutje se izboljša

Adrenalin je res prvi, ki ob vzburjenju preplavi telo, a celotni endokrini sistem se šele ogreva.

"Aktivira se tudi hipotalamus, s tem pa telo preplavijo številni hormoni, zlasti tisti, ki zagotavljajo dobro počutje, denimo oksitocin in dopamin," je povedal Komisaruk ter dodal, da je to dokaz, da je masturbacija eden od načinov, s katerim je mogoče poskrbeti za dobro počutje.


Pojavi se občutek izpopolnjenosti

Zanj je zaslužen še en hormon: prolaktin. "Količina tega se poveča po spolnem vrhuncu in ne samo, da prinaša občutek izpopolnjenosti, temveč pod njegovim vplivom postanemo tudi zaspani," je pojasnila Radhakrishnanova in dodala, da se tega hormona med seksom v dvoje v telesu sprošča kar trikrat več kot med masturbacijo, a tudi tedaj njegova količina ni zanemarljiva.


Možgani so nekoliko otopeli. V dobrem smislu ;)

Se vam zdi, da vas po orgazmu možgani ne ubogajo? Nič nenavadnega. Natančni posnetki malih sivih celic kažejo znatno povečano aktivnost v centrih za zaznavanje tik pred orgazmom, po samem vrhuncu pa se zadeve v njih umirijo. Tako kot se umiri telo.

"S tega vidika v možganskih aktivnostih ni razlik med masturbacijo in seksom v dvoje, a praviloma žesnke spolni vrhunec prej dosežejo s solo zabavo kot med seksom v dvoje," je dodal Komisaruk.

Samo v vednost …


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: To so najboljši trenutki za samozadovoljevanje Ali pa: "To mi je pomagalo do orgazma" (izkušnje resničnih žensk)

Preberite še: Kako si ženska pričara popolno spolno zadovoljstvo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)