Štirje naravni načini za povečanje plodnosti

Možnost za spočetje novega življenja lahko povečate sami.

2.7.2018 ob 12:57

par_spalnica_tolazba_zalostna_micna.jpg

Možnost spočetja novega življenja ni dana vsem. Vsaj ne po naravni poti in nemalo je parov, ki si do naraščaja pomaga z biomedicinsko pomočjo ter umetno oploditvijo. Število teh iz leta v leto narašča, strokovnjaki za žensko zdravje pa za Your Tango svetujejo, kako plodnost povečati s pomočjo narave in se tako izogniti bolečemu, ter žal ne vedno uspešnemu postopku.

Ugasnite luči

Joyce deFelice je proučevala terapijo z odsotnostjo svetlobe (Light elimination Therapy) in zaključila, da prisotnost svetlobe med spanjem znatno vpliva na ženske reproduktivne funkcije. Neodvisno od drugih dejavnikov.

Res je, da bodo za natančno razumevanje povezave med spanjem pri svetlobi in plodnostjo potrebne še nadaljnje študije, a že sedaj je znano, da je spanje v temi najcenejši in povsem naraven način za povečanje plodnosti.

Verjetnost za oploditev se je v šestih mesecih, kolikor je študija trajala, pri sodelujočih pripadnicah nežnejšega spola, ki so spale v temni spalnici, povečala za 54 odstotkov.

Zagotovite si dovolj kvalitetnega spanca

Čeprav natančna količina spanca, ki pozitivno vpliva na plodnost, še ni znana, je nekaj povsem jasno: spanje in plodnost med seboj tesno povezana.

Pri tem strokovnjaki poudarjajo, da bi morali zlasti slediti notranji uri saj je znano, da je pri ženskah, ki delajo v treh izmenah, možnost za zanositev najnižja kot pri tistih, z ustaljeno spalno rutino.

Kot je za publikacijo International Journal of Endocrinology povedala Megan Mahoney, strokovnjakinja za biomedicino z univerze Stanford, se ženske, ki spijo premalo, delajo v nočnih izmenah in imajo neredno spalno rutino, pogosto soočajo z nerednimi menstruacijami, pri njih je nižja možnost za zanositev ter na drugi strani povišano tveganje za spontani splav.

Imejte pod nadzorom svojo težo

Leta 2014 izvedena študija organizacije EndocrineWeb je opozorila na povezavo med telesno težo in plodnostjo.

Natančneje: kot so na podlagi izsledkov zapisali strokovnjaki, previsoka ali prenizka teža negativno vplivata na možnost za zanositev. Sodelujoča v raziskavi Nita Landry, je povedala, da sicer indeks telesne mase ni edini pokazatelj zdravja in prekomerne teže, vendarle nedvomno drži, da ženske, pri katerih ta znaša med 19 in 24, lažje zanosijo od preobilnih ali previtkih pripadnic nežnejšega spola. Prav tako debelost negativno vpliva na plodnost moških.

Naučite se obvladovati stres

Stres in napetost sta tesno povezana s plodnostjo, s tveganjem za spontani splav, s samimi zapleti med porodom in tudi z materinstvom. Študija, katere rezultate so leta 2014 objavili v publikaciji The National Center for Biotechnology Information (NCBI) je prišla do zaključka, da je stres velika ovira pri spočetju novega življenja.

Na drugi strani je leta 2011 v časopisu British Medical Journal objavljena raziskava pokazala, da stres nima znatnega vpliva na uspešnost umetne oploditve. Strokovnjaki domnevajo, da so medicinski pripomočki, ki se pri tem uporabljajo, vendarle močnejši od vpliva, ki ga ima na telo napetost, kar pa ne velja za spočetje življenja po naravni poti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)