Šest skritih obrazov predmenstrualnega sindroma

Kdo bi si mislil!

30.1.2018 ob 5:55

macka_micna.jpg

Nihanje razpoloženja, razdražljivost, akne, neustavljiva želja po čokoladi in napihnjenost. Vse te dobro poznaš in jasno ti je, da gre za očitne znake predmenstrualnega sindroma.

Ta je povsem običajen pojav in po nekaterih podatkih se z enim ali več teh simptomov v dneh pred menstruacijo sooča domala vsaka pripadnica nežnejšega spola. Pri vsaki dvajseti so ti tako izraziti, da predstavljajo oviro pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti.

Predmenstrualni sindrom je kombinacija psiholoških in fizioloških dejavnikov, ki jih v telesu izzoveta padca ravni progesterona in estrogena.

Vse to si seveda že vedela, nekoliko manj znano pa ti je morda dejstvo, da se predmenstrualni sindrom lahko odraža tudi drugače. Poglej, kaj še te opozarja, da se bliža tisti čas v mesecu.

Pretečeš komaj polovico običajne razdalje in že si utrujena ter zadihana

Se ti zdi, da ti hitreje, kot običajno zmanjka sape? Za to so kaj lahko krivi hormoni. Čas menstrualnega cikla vpliva tudi na dihanje, povzemajo v publikaciji American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Strokovnjaki so namreč dokazali, da sta oteženo dihanje in hitrejša zadihanost pogosta ob koncu cikla, tik pred menstruacijo.
In še dobra novica: veliko manj zadihana boš med tekom na sredini cikla, torej med ovulacijo.

V bradavičkah čutiš mravljinčenje

"Povečana občutljivost dojk in samih bradavičk, ki je v določeni primerih tako izrazita, da izpustiš miljenje dojk pod prho, je velikokrat pogojena s predmenstrualnim sindromom," pojasnjuje ginekologinja Diana Ramos in dodaja, da gre za povsem normalen in običajen odziv telesa na spremenjeno hormonsko ravnovesje, ki se z nastopom menstruacije znova vrne v prvotno stanje, s tem pa izgine tudi občutljivist dojk.

Nenadoma imaš ogromno volje, da bi se uprla slabi navadi

Verjela ali ne, predmenstrualni sindrom lahko pomaga pri premagovanju katere od zdravju neprijaznih razvad. Tako so na podlagi študije zapisali v publikaciji Biology of Sex Differences. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da so ženske, ki se odločijo prenehati s kajenjem tik ob koncu menstrualnega ciklusa uspešnejše od tistih, ki se slabi navadi skušajo odpovedati v kateremkoli drugem delu cikla.

Naj se sliši še tako noro, tudi na to vplivajo hormoni. Če se boš torej slabi navadi skušala odpovedati takoj po menstruaciji, boš hitreje podlegla skušnjavi, kot če boš čakala na dneve tik pred njo. Najboljši učinek predmenstrualnega sindroma, nedvomno.

Bolečine v mišicah so trdovratnejše

Te tvoje noge po vadbi bolijo dlje, kot običajno? Če je to tik pred menstruacijo, ni nič nenavadnega. Dokazano je, da se mišice pri ženskah, ki jih pesti PMS, obnavljajo počasneje, navajajo v časopisu Journal of Head Trauma Rehabilitation.

Dobra novica za vse, ki uživajo kontracepcijske tabletke: umetni hormoni v tabletkah varujejo pred temi učinki in pripomorejo k hitrejši obnovi mišic ne glede na del meseca.

Sanjaš o sočnemu zrezku

Čeprav nisi velika ljubiteljica mesa, se v dneh pred menstruacijo nikakor ne moreš upreti sočnemu zrezku. Zakaj? Ker je rdeče meso bogato z železom, prav železa pa med menstruacijo telesu velikokrat primanjkuje, so zapisali v publikaciji American Journal of Epidemiology.

V študiji, ki jo tam povzemajo, se je prav tako izkazalo, da so bili pri ženskah, ki so imele v krvi premalo železa, izrazitejši simptomi predmenstrualnega sindroma. Če so tvoji res neznosni, obišči zdravnika, ki bo s testi preveril tvojo krvno sliko.

Obsedena si s tehtnico

Občutek, da si napihnjena in težja ni presenetljiv spremljevalec PMS-ja, a večina žensk se pri tem ne ustavi. V reviji Journal of Eating Disorders objavljena študija je pokazala, da ta na samopodobo ne vpliva najbolje in neredko vodi v obsesivno preverjanje teže. Sedaj ko veš, da je lahko ta sindrom kriv za tvojo nizko samopodobo, si lahko malo potolažena. V kolikor pa z njim ta ne mine, se o tem z nekom pogovori in poišči primerno pomoč.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Nepopolna mama: Glavna zmota o samohranilkah je, da smo uboge

FOTO: Na grammyjih slavil Bruno Mars, moda tokrat v ozadju

Vizažistka Mateja Pozeb kritično o trenutni situaciji v lepotni industriji

Po tridesetem to več ne sodi v stanovanje

Pozabi na matcho, prihaja moringa

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)